banner deze week

Nu in de tuin

10/01/25

Wit en groen

Dat zijn de twee tuintinten van dit moment. Een fikse sneeuwbui heeft de hele tuin met een mooi wit deken bedekt. Hier en daar steekt er een dapper plantje boven uit. Dit weer is plezant! Prachtige wintertaferelen en vooral heel veel licht. Komende nacht wordt hier -7 °C voorspeld. Wat gevoelig is, is afgeschermd. Ik bedoel de planten hé :-)

Gevoelige potplanten staan in de veranda en tuinhuis. Gelukkig hoeven we niet alles af te schermen van de kou. De meeste gewassen kunnen daar best tegen. Enkele sfeerbeelden.

 

 

 

olifantenlook in the snow

Foto: Olifantenlook in zijn element. Ook heel wat andere wilde ui-achtigen steken trots en groen met hun kopjes boven de sneeuw uit.

kervel serre

Foto: in de serre, kervelovervloed. Dit zijn allemaal planten die zichzelf uitgezaaid hebben. Dat werkt goed in de serre. In de zomer laten we enkele planten in bloei komen zodat we van herfst tot voorjaar kervel kunnen oogsten. Heerlijk in slaatjes!

zoutmeldeFoto: Zoutmelde. Buiten overleeft de plant de winter hier niet. Dat probeerden we eerder al. In de serre gaat dat (tot hiertoe) goed. De blaadjes hebben een lekker zoute toets. Echt een zilte groente.

citroen winter veranda

Foto: Ook onze citroenen genieten van het winterzonnetje. Wel achter glas uiteraard :-)

 

 witloof loopt uit in koelkast

Foto: Voor ons verlof hadden we heel wat witloofwortelen weg gelegd in de koelkast die op 5°C stond ingesteld. Wel....dat kon deze jongens niet tegen houden. Er staan al mini kropjes op. We hebben vandaag dan maar 3 porties ingepot. Eén emmer staat warm in de woonruimte, eentje wat koeler in de garage en eentje in de frisse onverwarmde veranda. Kwestie van de oogst over heel wat weken te spreiden.

 

banner waarom klein

29/12/24

Natuur, zon en lekker fruit. Prima perfect zo!

Ondertussen zijn we al goed ingeburgerd in het stadje. We kennen zowat iedere straat, hebben overal de horta 's (tuintjes) uitvoerig bekeken en wandelen zoals de locals iedere dag langs de rivier. Ja hoor, we hebben een goede afwisseling in ons schema gevonden :-) De ene dag fietsen we rond in de delta tussen kust en rijstvelden in. De overige dagen zitten we iets verder in de bergen waar ook weer spectaculaire dingen te zien zijn. Als er iets is waar ik zelf inspiratie en creatieve ideeën door krijg, dan is het wel wandelen. Energie wordt geleverd door de heerlijke winterzon en lekker fruit.

Kortom. De verandering van omgeving zorgt er voor dat de lijst met goede tuinvoornemens en nieuwe experimenten voor 2025 af is. We zijn weer klaar om er in te vliegen. Stiekem hopen we wel dat de zon ook in België wat gaat schijnen als we binnenkort terug keren. Lichte vorst en zonnig overdag zou perfect zijn! Dan blijft het fruit nog mooi kalm en dan hebben we nog even tijd om wat voorbereidingen te treffen om al die ideeën te gaan uitvoeren.

Tot volgend jaar! Een nieuw blog mag je verwachten rond 10 januari. Fijne eindejaarsfeesten! 

 

 Elena GR 92

Haal meer uit je tuin is uiteraard geen vakantiewebstek. Maar we moeten jullie toch wel een beetje een idee geven als we het hebben over natuurwandelingen in Spanje. De paadjes zijn niet altijd zo "braaf" als in de Benelux. Lekker uitdagend en fantastische views! Dit is de GR92 die slingert tussen Ampolla en Amettla de mar. Een aanrader. Na 15 km van zulke paadjes waren we wel toe aan rust :-)

Els Ruell

 Water heeft toch zo 'n geweldige aantrekkingskracht. Om te zwemmen was het iets te fris in de bergen van het Park Natural Els Ports.

winterpeer Sous Bachelier en winterappel Expressweg

Een stukje Gingelom is mee gereisd. Ik vind het zonde dat fruit dat nu optimaal is dan over de top zou zijn als we terug zijn. Daarom hebben we wat vruchten meegenomen. En ook om niet altijd mandarijntjes te moeten eten natuurlijk :-) Links zie je de winterpeer "Sous Bachelier". Voorlopig weten we nog altijd niet of dit een vondeling is of een onbekend ras. Maakt eigenlijk niet uit. Deze peer is fantastisch. Draag goed en rijpt over ettelijke maanden af. De eerste peer aten we van de boom op 21/09. De laatste op kerstdag! Rechts: de fantastische winterappel Expressweg.

banaan Delta l ebre

Joekels van bananentrossen. We zitten in Noord-Spanje, niet in het zuiden. Toch staan ze hier onbeschut buiten. Deze ochtend was het bijvoorbeeld op sommige plaatsen licht aan het vriezen. Ik ben er stilletjes aan van overtuigd aan het raken dat het ons in Gingelom ook wel eens zou kunnen lukken om ze buiten te kweken. Ik heb al enkele ideeën om ze vorstvrij door de winter te krijgen met een paar permacultuurtrucjes. Wordt vervolgd, nog niet meteen, maar ergens in de toekomst zal je er wel eens iets van vernemen op deze webstek.

 

banner waarom klein

 

11/12/24

De rijstvelden in 

Van Haspengouw naar Delta de l'ebre, dus van de ene tuinbouwregio naar de andere :-) Naar jaarlijkse gewoonte zijn we in december op vakantie in Spanje. Telkens pikken we er een andere regio uit waar we dan "traag" op vakantie gaan. Slow travelling zoals dat heet. Ieder hoekje en kantje ontdekken. Te voet en met de fiets.

Dit jaar zijn we te gast in Delta de l'ebre. In dit laag gelegen kustgebied is rijst de hoofdteelt. In de winter zijn de rijstakkers leeg en zijn er vooral watervogels zoals flamingo 's te zien. Daar hebben we nog geen foto van. We zagen ze vandaag wel uit de verte maar morgen proberen we dichterbij te komen.

Naast rijst worden hier ook heel wat groenten gekweekt. Zowel door boeren als tuiniers. Graag kijken we ook in tuintjes binnen uiteraard. Vandaag zijn we nog maar de eerste dag hier maar toch al heel wat eetbaars gezien. Naar goede gewoonte enkele foto 's hier onder.

 

fiets delta de l ebreFoto: Onze trouwe tweewielers zijn mee. Onze fietsen zijn ondertussen zo 'n 13 jaar oud maar ik zou ze niet willen inruilen voor nieuwe. Aan deze exemplaren kan ik nog bijna alles zelf repareren en ze fietsen gewoon zalig (merk: VSF Fahrrad manufactur). 

citrus polycultuur

Foto: Citrus polycultuur :-) In meerdere tuinen zag ik al dat onder de fruitbomen in de winter tuinbonen gekweekt worden. In dit tuintje stonden er nog heel wat meer groenten onder de fruitbomen.

wilde snijbiet overal

Foto: wat ook op valt is dat langs paden en wegen heel wat blad-bieten te vinden zijn. Zouden er snijbieten uit tuinen gekruist hebben met zeebieten? Ik weet het niet; Maar het is wel opvallend hoe vaak je ze ziet.

taro

Foto: Eén van de vele andere eetbare planten die we gespot hebben al wandelend door het landschap. Taro, een knolgewas, groeit hier in de oevers van de rivier. Hij duikt vooral op aan buizen (met afvalwater????) die uitmonden in de rivier. Plantjes waar we afblijven gezien de twijfelachtige plaats waar ze groeien.

rijstvelden delta de l ebre

Foto: een blik op de lege rijstvelden. Vandaag zag ik een boer zo 'n modderig veld frezen. Doet een beetje pijn aan mijn tuindershart. Voor groenteteelt is natte grond frezen een grote no-go. In de rijstteelt is zo 'n bodemmishandeling wel bon ton blijkbaar. Zo zie je maar dat alles weer afhankelijk is van de context ;-)

 

banner waarom klein

 

 

8/12/24 

Voor we op vakantie vertrekken...

Gisteren hadden we de afhaaldag van de samenaankoop. Het was weer fijn om zoveel bekende gezichten terug te zien! Morgen vertrekken we op vakantie dus vandaag hadden we nog wel een stevig to-do lijstje. Oogsten zodat we ook op vakantie groentjes kunnen meenemen (want dat supermarktspul dat groente heet vinden we maar niks), de schapen op een nieuwe weide zetten waar ze een maand voort kunnen, nog de laatste vorstgevoelige gewassen beschermen en ons witloof rooien. Want die wortels zaten nog steeds in de grond. 

De witloofoogst was zeker niet verkeerd. Naar volgend jaar toe wil ik nog wat bijsturen in de teelt. Ik zou graag nog wat andere rassen testen. Niet dat onze huidige rassen zoals "Mechelse middelvroege" of "Brussels loof" slecht witloof produceren. Maar dit is een geval van 'ik weet niet beter'. We zijn gewoon aan deze rassen en weten niet of er nog wat beters bestaat. Ik vermoed van wel :-) Dus in 2025 een nieuw kleinschalig rassenexperiment met onze nationale trots: witloof.

 

witloofwortels

Foto: We mogen zeker niet klagen over de oogst. Mooi formaat van wortelen. Er zitten er natuurlijk hier en daar wat kleine tussen. Die sorteren we uit en tafelen we samen in om mini-witloof te produceren. Lekker en hip :-)

Witloof rooien

Foto: pfff, wat is het nat. De grond was weer vrij vettig om het zacht uit te drukken.

witloof intafelen voor vakantie

Foto: Een beetje planning zorgt ervoor dat we maanden witloof kunnen eten van eigen teelt. Op 19/10 rooiden we de eerste wortels. Die bleven in de koelkast tot 7/11 en werden dan ingepot. Van die emmer zijn we aan het oogsten sinds 1/12 (emmer staat gewoon in de woonkamer). Het laatste witloof van die emmer eten we op tijdens de trip naar Spanje. Zo uit vuistje. Vandaag hebben we een nieuwe emmer ingepot die witloof zal leveren vanaf de tweede week van januari als we terug zijn. De rest van de wortels ging de koelkast in. Ah ja, want die staat toch leeg als we op reis zijn :-) Als we terug komen vullen we meteen terug twee emmers. Zo wordt alles stelselmatig ingepot en hebben we witloof tot in maart. 

decemberzaaisel in serre

Foto: De achterste helft van de serre stond tot gisteren vol met citrussen voor de samenaankoop. Ik kan dat stuk toch geen hele maand leeg laten liggen hé. Daarom nog snel wat veldsla, tuinkers gezaaid. Ook radijs ging de grond in. Als je nu zaait kan je in maart oogsten. De slaplanten zijn afkomstig van kiemtests. Het resultaat is plantgoed dat ik dan nu kan gebruiken om nog wat wintersla te kweken.

 

banner waarom klein

24/11/2024

Nog steeds aan de oogst

Woensdag sneeuw, donderdag de eerste echte vorst en vandaag 17 graden! Beter dan het saai donker weer van vorige weken. Welk weer het ook is, de oogst gaat gewoon door. 

Dit weekend was ik bezig met wat paden pastinaakvrij te maken. Want bloeiende pastinaken naast of op een pad, dat kunnen we niet toelaten omdat de paden anders ontoegankelijk worden. Pastinaak verwijderen dat is natuurlijk gewoon een synoniem voor oogsten ;-) 

In de fruitafdeling loopt de buitenoogst ten einde. Deze week vonden we nog wat rijpe Amerikaanse kaki 's. Daarmee sluiten we het seizoen van de verse oogst af. De rest van het fruit dat we alle dagen eten ligt nu in bewaring en ook onze citrussen die nu vol fruit hangen zijn naar binnen verhuisd.

 

pastinaak in pad rooien

Foto: Geen mis formaat. Dit zijn pastinaken die zichzelf uitzaaiden aan de rand van een houtsnipperpad. 

Amerikaanse kaki

Foto: Rijpe Amerikaanse kaki 's kunnen overheerlijk zijn. Deze was zeker niet slecht maar had toch een beetje tannine achterin. We kregen de boom jaren geleden van iemand die dacht dat het een pawpaw was :-)

andijvie Caballo Angel

Foto: Van deze andijvie eten we al sinds augustus. We zaaiden vollevelds dik. Na enkele weken begonnen we te dunnen zodat de kroppen konden uit groeien. Dat dunsel beland dan telkens in onze slakom (ja andijvie is zeer, zeer lekker in slaatjes). Dit ras, "Caballo Angel" oftewel engelenhaar, doet het zeker niet slecht. Je moet weten dat het al heel veel geregend heeft en er deze week ook nog sneeuw op lag. De meerderheid van de planten ziet er nog altijd zeer goed uit.

zelf citrus kweken in Belgie

Foto: Een stukje van de oogst van deze week. Van de kleintjes heeft Elena lekkere confituur gemaakt. De grote mandarijnen zijn voor verse consumptie.

Samenaankoop fruit

Foto: Natuurlijk zijn we niet alleen bezig met oogsten maar ook met de samenaankoop fruit af te werken. De eerste leveringen komen binnen. Mooi materiaal! Links pruimenbomen "Belle de Thuin", Rechts peer "Triomphe de Vienne".

 

banner waarom klein

 

 Word jij ook lid?

enkele ledenvoordelen:

  • kortingen: maar liefst 20 % korting op aankoop van struiken en bomen, 20 % op zaden en 10 % op deelnameprijs van cursussen en workshops die we organiseren 
  • Deelname aan leerrijke evenementen: bijvoorbeeld proeverijen van fruit
  • Toegang tot exclusieve rassen en plantensoorten uit onze collectie. Niet alleen als opgekweekt plantgoed. Binnenkort komen er ook stekken en enten beschikbaar voor leden

 lidmaatschap 2024

Lid worden kan hier

Doorzoek de site

 

pcNieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte van al onze acties.

 

Kies alle manieren waarop u wilt horen van Haal meer uit je tuin vzw:

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Voor informatie over ons privacybeleid, bezoek onze website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

 

 

 

  

 

 

duurzame toekomst zonder texttekst duurzame toekomst

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vzw Haal meer uit je tuin
Regentwijk 17
3890 Gingelom

Ondernemingsnummer BE 0670.733.818
Rekeningnummer IBAN: BE67 9731 7244 2287
e-mail: haalmeeruitjetuin@gmail.com

Op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je in op de nieuwsbrief (bovenaan de pagina) of volg de instagram- of facebookpagina van haal meer uit je tuin

 | Algemene voorwaarden | | GDPR en privacybeleid |