banner deze week

Nu in de tuin

03/04/24

Bloesempracht

De fruitbomen geven op dit eigenste moment het beste van zichzelf. Een explosie van bloemen in allerlei kleuren en geuren. Je ogen weten niet waar eerst kijken. Door de warme lente staat zowat alles tegelijkertijd in bloei. Kersen, appelen, peren en pruimen wedijveren voor de aandacht van bijen om bestoven te raken. Dan zwijgen we nog over het kleinfruit. Wij mogen aan de zijlijn meegenieten en filosoferen... Want het is eigenlijk interessant dat er ook zo 'n grote verschillen zijn tussen fruitsoorten in afrijping. De appelen en peren die nu in bloei staan zullen ettelijke maanden later afrijpen dan de kersen. De vroegste kersenrassen zoals Burlat geven al 7 weken na bloei rijp fruit. Toch bloeien ze nagenoeg op hetzelfde moment.

 

Red love Sirena

Foto: Roodvlezige appel "Red Love Sirena" Deze laagstam valt al op van meer dan 100 m afstand. Prachtige grote bloemen. Ook de vruchten mogen er wezen wat uitzicht betreft. Prachtig rood aan binnen en buitenkant. De smaak vind ik zelf wat minder maar heel wat mensen die hem proefden op onze opendeur vonden hem toch lekker. Smaken verschillen :-)

Struikkers Carmine Jewel

Foto: Struikkers "Carmine Jewel" Dit zou een boompje mogen worden van een meter of drie hoog. Eigenlijk kan je het beter kriek dan kers noemen. Wel lekker! Waar wij nu vooral interesse in hebben is of de bloemen vrij blijven van de schimmel Monillia. In 2023 werd hij niet aangetast. Hopelijk blijft dat ook in de toekomst zo. Dan zou dit echt een meerwaarde zijn. Een "kriekenboompje" dat klein blijft, goed opbrengt en ziektevrij. We duimen ervoor en houden jullie uiteraard op de hoogte.

 Talgarskaya kracavica

Foto: Deze peer kwam mee uit Rusland. "Talgarskaya Krasivica", de boom bloeit fenomenaal. Hopelijk kunnen we dit jaar voor het eerst peren proeven. De boom werd geënt in 2020 en geplant in 2021.

Ribes odoratum

Foto: Ook de bessen bloeien dat het een lieve lust is. Bij rode, zwarte, witte en kruisbes valt de bloei amper op. Niet zo bij Ribes odoratum. De bloemen zijn mooi en mogen er wezen. 

Siberische vlier

Foto: Nu ook in bloei, hier binnen gekomen als "Siberische vlier" (nog op zoek naar de correcte wetenschappelijke naam). Deze bloeit voor het tweede jaar in onze haag, zo 'n 5 weken voor de gewone vlier bloeit. Vorig jaar konden we geen bessen proeven. Hopelijk dit jaar wel.

 

banner waarom klein

20/03/24

Rat attack op de broeibak

Het was even schrikken afgelopen weekend. Toen we s 'ochtends naar onze plantjes op de broeibak gingen kijken was het een waar slachtveld. Een rat had een broeiende zoete aardappel over de tomaten zaailingen heen gesleurd en verorberd. Gelukkig, gelukkig (!!!) bleven de paprika 's en aubergines gevrijwaard. Elena zaaide maandag de rassen die we verloren opnieuw. Een beetje extra zaaiwerk dus. Ik ben natuurlijk nogal een liefhebber van preventieve maatregelen. Om dit nooit meer opnieuw te laten gebeuren heb ik dan ook meteen twee kooien gebouwd met gaas en recuperatiehout dat we nog liggen hadden. Daar raken de ratten zeker niet meer in. Laura heeft ondertussen ook afgerekend met de rat in kwestie :-)

Nog even iets anders. Morgen gaan we van start met een nieuwe lichting ecohoveniers. Ik loop al even vooruit op wat we morgen gaan zaaien. 

  • Prei "Bernard" (op de broeibak in een bloembak, foto 's volgen)
  • Eerste erwten in de vollegrond (ras "Winterkefe")
  • Eerste sla (ras "Babel")

De grond is nog niet helemaal perfect droog maar vandaag hebben we de bedden gewoeld met de spitvork en morgenvroeg harken we. Oh ja, morgen zaaien we ook nog de vliesloze zomergerst Lawina. Foto 's volgen in een volgende post.

 

 kooi om zaailingen te beschermen tegen ratten en muizen

Foto: De kooi is voorzien van fijn volieregaas rondom (ook de bodem is van gaas voorzien). Mij gaan ze niet meer liggen hebben (hoop ik toch ;-) )

zoete aardappel Beauregard vraatschade ratten

Foto: "Beauregard" is duidelijk ook favoriet bij de ratten. Goede smaak hebben die dieren! :-) Dit ras is trouwens ook vrij moeilijk om te "broeien" = scheuten laten te voorschijn komen uit de knol. Op de achtergrond (in de tweede bak) zie je wel al scheuten verschijnen bij de broeiknollen van "Erato Pleno". Bijna tijd om te stekken.

zaailingen

Foto: Gelukkig bleven de aubergine en paprika zaailingen gevrijwaard. Ze groeien een stuk trager dan tomaat dus deze vruchten opnieuw zaaien zou minder leuk zijn. Op de achtergrond zie je ook al scheuten verschijnen op de zoete aardappel "Witte van de Ecohoeve"

 

banner waarom klein

 

13/03/24

Alles gaat zijn gangetje

Het is alweer woensdag. Ik ga me er niet te veel op vast pinnen om op een vaste dag te schrijven, zolang het maar 1 keer per week is :-) Afgelopen zondag waren we afgepeigerd na een uiterst interessante "Reclaim the seeds" in Oedelem dus de blogpost werd weer wat uitgesteld en het werd een (halve) rustdag. S'middags besloten we dat we lang genoeg stilgezeten hadden en gingen wat appelboompjes planten. Ieder jaar enten we nieuwe rassen dus ieder jaar voegen we ook weer wat nieuwe boompjes toe aan de collectie. Voor maandag hadden we grote plannen. We wilden een begin maken met het uitplanten van de zaadteelten. Maar ...het begon te regenen, en het stopje niet.  In de tuin thuis kunnen we na een regenbui altijd terug snel beginnen. In het eetbaar park zal het nog even duren. Zeker nu er maar liefst meer dan 40 l/m² viel op 48 u tijd.

Verder gaat alles zijn gangetje. Afgelopen week hebben de januarizaaisels in de serre een sprint gemaakt. Ook op de broeibak gaat het snel. Al na 3 dagen stonden de eerste tomaten boven. Waarschijnlijk gaan we morgen al de eerste tomaten van de broeibak halen omdat ze te hard groeien en vooral te hard strekken. Ik heb liever compacte planten dus we gaan ze wat koeler zetten (gewoon in de serre zonder extra afdekking)/ Koel is natuurlijk relatief want het is zelfs buiten gewoon warm, ook s 'nachts met temperaturen om en beide de 10 °C.

Ook de meerjarigen gaan bijzonder hard. We hebben in de tuin zelfs al een perelaar die in volle bloei staat! Ik ben heel benieuwd of we het er zonder kleerscheuren vanaf brengen tot de ijsheiligen want de bloei valt vroeg, heel vroeg...

 

sla gezaaid in januari

Foto: Dit is de sla die in de serre gezaaid werd in januari. In het begin gaat het altijd traagjes maar eens ze deze grote hebben verdubbelen de planten zowat elke 10 dagen in omvang. Binnen 2 weken beginnen we al dunnend te oogsten. We zaaien de sla in de serre altijd dik en dan knippen we er kleine plantjes tussen uit tot ze op eindafstand (circa 30 cm) komen te staan. Zo hebben we al snel oogst.

serre salad bar

Foto: Dit is de serre salad bar die gezaaid werd in het najaar. Hier oogsten we al de hele winter volop. Je herkent rode mosterspinazie, kervel, raapsteeltjes en pluksla Babel op de foto.

de zaadjes komen vlot uit op de broeibak

Foto: Al na drie dagen kwamen de eerste tomatenplanten uit op de broeibak. Deze foto is genomen op zaterdag, 1 week na het zaaien. Ieder jaar opnieuw staan we versteld van de ongelooflijke broeikracht van paardemest.

honingbij Ribes sanguineum

Foto: Ook de meerjarigen vieren feest. Lentefeest :-). Zelf ben ik verzot op Ribes "Rode bes achtigen". Een beetje een beroepsmisvorming als onderzoeker kleinfruit. Prachtig om zien hoe ook de honingbijen hun weg vinden naar deze Ribes sanguineum. De plant levert voor ons wel geen bessen op maar we zijn al meer dan tevreden om te genieten van de bloemen en de bijtjes die er naar toe zoemen.

garage asperges

Foto: We zijn niet alleen in de serre aan het oogsten. In de winter hebben we ook altijd wat "bleekprojectjes" in de garage staan. Asperges oogsten we ondertussen al enkele weken. Het zijn niet de grote hoeveelheden. Toch tof om een slaatje mee af te werken. 

 

banner waarom klein

 

 

05/03/24

Warme gewassen zaaien! 

Lang geleden dat we nog zo vroeg gezaaid hebben. Maar ja, de mest (van de broeihoop) was warm, het zonnetje zat goed en we hebben de paprika 's, aubergines en tomaten vanmiddag dan maar allemaal gezaaid. Nog 5 dagen en we hebben weer een kraamkamer vol jonge plantjes! 

Aubergines die we zaaiden: Zora, North, Benarys Blaukönigin, Astrakom, Morden Midget,... enfin al onze favorieten die je ook terugvindt in de lijst van de zadenactie

Paprika 's: ook al de klassiekers zoals Pantos, Zazu, Kyra die we al jaren hebben en ook enkele nieuwkomers zoals Sweet Banana, Piquillo, Padron pepers,...

Tomaten: als we verspenen geef ik een hele lijst mee, ik beloof het. Voorlopig staat de teller op een kleine zestig variëten die gezaaid zijn. Uiteraard al de rassen waar we heel tevreden over zijn en ook in de lijst van de zadenactie zitten maar ook weer enkele nieuwkomers bij evenals de bewaarrassen. Een volledige lijst binnenkort dus.

Zaaien hebben we op zaterdag gedaan. Dit blogje liep wat vertraging op door allerhande tuin en sociale activiteiten. 

Op zondag stonden we op Reclaim the Seeds in Lier. Elena bemande onze stand terwijl ik mensen mocht warm maken om het eens over een andere boeg te gooien in de tuin. Regeneratief tuinieren was het onderwerp. Het publiek was alvast laaiend enthousiast :-) 

Maandag, gisteren dus, hebben we een paar zaadteelten uit de kelder gehaald.... (meer uitleg en foto 's hier onder). Vandaag, dinsdag, hebben we het zaaien op de broeibak afgewerkt. Broedknollen van onze favoriete zoete aardappelrassen (Erato Pleno, Erato White, Beauregard en Witte van de Ecohoeve) gingen op de broeibak en ook een zaaikistje met de minimaïs "Baby Orchard" werd voorgezaaid. Ook basilicum, perilla, ijskruid en Ricinus werden gezaaid.

Voila, jullie hebben bijna een verslag van de hele week ;-) Volgend weekend beloofd ook druk te worden want dan staan we met een standje op Reclaim the Seeds Oedelem. Ik probeer te bloggen op zondag maar kan niets beloven....

paprika zaaien

Foto: We zaaien uiteraard ieder jaar de klassiekers die hun kunnen al ruim bewezen hebben maar we blijven ook ieder seizoen nieuwe rassen uit testen om nog meer pareltjes te ontdekken in het gamma buitenaubergines en buitenpaprika's want ja al deze planten komen binnenkort (na half mei) gewoon buiten te staan.

zaaibakken afgedekt met vliesdoek

Foto:We zaaien in potten die we op de broeibak zetten en afdekken met een extra dekentje vliesdoek zodat ze lekker warm blijven (ca 28 °C). Zaaibakken met muisvraatgevoelige gewassen zoals maïs worden extra beschermd (niet op de foto).

Laura slaapt op de broeibak

Foto: Laura geniet ook van de "zetelverwarming" 🙂

3 rassen bieten gebleekt

Foto: het beeld kan het kleurspektakel niet helemaal aan. Daarmee bedoel ik: in het echt is het nog veel mooier. Van links naar rechts de betoverende intense rode kleur van Dracaenabiet, in het midden de gele tinten van de lekker zoete biet "Bader Flame" en rechts suikerbiet "Dieckmans Optima"

 banner waarom klein

 

25/02/2024

Alle dagen vers eten uit de tuin, ook in de winter

Ieder seizoen heeft zijn charmes en...een ander menu. Winter en zomer. Iedere middag eten we een slaatje. Meestal komt dat uit de serre. Soms maken we ook eens wortel-, rode biet of knolseldersla van knollen die opgeslagen liggen in de kelder maar meestal is het wel gewoon vers groen.

Niet alleen in de serre oogsten we op dit moment. Ook buiten valt er jaarrond wel wat te vinden. De primeur van deze week waren neteltoppen en asperges. Dat allemaal tesamen met een vers eitje van de kippen et voila, we zijn weer de koning te rijk. Delicatessen a volonté gewoon aan onze achterdeur :-)

 

netels drogen aan draad

Foto: Tussen de buien door zijn we bezig met winterklusjes zoal snoeien en het inperken van enthousiaste planten zoals brandnetels. De netels hangen we aan de draden van onze kleinfruitpergola. Eerst en vooral kunnen we zo zonder bukken neteltopjes plukken en we kunnen de netels daar laten hangen om uit te drogen.

neteltoppen plukken

Foto: Ziezo, het resultaat van even foerageren. Dit werd verwerkt in een omelet afgewerkt met het loof van look. Heerlijk!

Eerste asperges

Foto: Zo vroeg hebben we nog nooit asperges gehad in de vollegrond. Deze plant staat in een beschut hoekje naast een tunnelserre.

alle dagen een slaatje uit serre

Foto: een voorbeeld van een februarislaatje uit de serre. Kervel, winterpostelein, mosterdblad en vers lookgroen.

banner waarom klein

 Word jij ook lid?

enkele ledenvoordelen:

  • kortingen: maar liefst 20 % korting op aankoop van struiken en bomen, 20 % op zaden en 10 % op deelnameprijs van cursussen en workshops die we organiseren 
  • Deelname aan leerrijke evenementen: bijvoorbeeld proeverijen van fruit
  • Toegang tot exclusieve rassen en plantensoorten uit onze collectie. Niet alleen als opgekweekt plantgoed. Binnenkort komen er ook stekken en enten beschikbaar voor leden

 lidmaatschap 2024

Lid worden kan hier

Doorzoek de site

 

pcNieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte van al onze acties.

 

Kies alle manieren waarop u wilt horen van Haal meer uit je tuin vzw:

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Voor informatie over ons privacybeleid, bezoek onze website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

 

 

 

  

 

 

duurzame toekomst zonder texttekst duurzame toekomst

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vzw Haal meer uit je tuin
Regentwijk 17
3890 Gingelom

Ondernemingsnummer BE 0670.733.818
Rekeningnummer IBAN: BE67 9731 7244 2287
e-mail: haalmeeruitjetuin@gmail.com

Op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je in op de nieuwsbrief (bovenaan de pagina) of volg de instagram- of facebookpagina van haal meer uit je tuin

 | Algemene voorwaarden | | GDPR en privacybeleid |