banner deze week

Nu in de tuin

10/07/24

Groentenblogje

Oef, de website staat terug online. De afgelopen tijd zijn we bezig geweest met grondige verbouwingen achter de schermen en een paar dagen geleden liep het mis. We kregen direct al bezorgde berichten binnen van lezers met de vraag waar de website naar toe was. Geen paniek. De back-up staat weer online en we kunnen bloggen. Ik trakteer jullie vandaag op twee blogs, een groenten- en een fruitblog. 

In de groentenafdeling is er dit jaar niet echt een pauze met plant - en zaaiwerkzaamheden. Het voorjaar is wat uitgelopen en de zomer haalt ons in. Om te zaaien en planten is het eigenlijk een makkelijk jaar. Van droogte is geen sprake. Alles wat je plant slaat vlot aan. Enkel voor de vruchtgroenten die van warmte houden zoals aubergine, paprika en tomaat is het toch wat minder. Ze groeien een pak trager dan anders. Maar...traag gaat ook :-) Ondertussen zijn de eerste tomaten en courgetten rijp in vollegrond.

Onze jaarvoorraad look rooiden we vorige week samen met de ecohoveniers. In natte jaren krijgt look roest waardoor ze te snel hun loof verliezen en de bollen wat kleiner blijven. We hebben desondanks wel look genoeg voor een heel jaar. Het zou toch wel heel tof zijn moesten er roestresistente lookrassen beschikbaar komen. Maar dan moet look eerst terug leren om te bloeien. Want eigenlijk is look wel een buitenbeentje als je er even over nadenkt. We planten ieder jaar teentjes uit die 100 % identiek zijn aan de moederplant. Om een nieuw ras te maken hebben we bloemetje nodig zodat we kunnen gaan kruisen. Enkele lookliefhebbers zijn daar al mee bezig om look terug te laten bloeien zodat ze aan het kruisen kunnen maar het blijkt een uiterst traag proces. Ik kijk al uit naar de eerste resultaten! Ondertussen planten we ieder jaar gewoon onze teentjes uit...

 

Look Morada

Foto: Natuurlijk moeten ze nog nadrogen. Tijdens het rooien moesten we gaan schuilen voor de regen. Nu liggen ze al een weekje in de tunnel en ze zijn bijna droog genoeg om er strengen mee te vlechten. Dat is een werkje voor Elena :-)

courgette Syria eerste vruchten

Foto: Dit zijn de eerste vruchten van courgette "Syria" waar ik een paar weken geleden over sprak in deze rubriek. Lekker en veel vruchten per plant!

O 33 buiten

Foto: O-33 is de eerste buitentomaat die afrijpt dit jaar. Desondanks het koude natte weer doen de struiktomaten weer gewoon hun ding. Morgen doen we wel opnieuw een bladplukronde om de planten vrij te houden van tomatenziekte. Voorlopig kunnen we het op die manier goed onder controle houden.

Zaadteelt Babel

Foto: Zaadteelt van onze favoriete sla "Babel".  De kisten lagen er op om ze te beschermen tegen vogelvraat. Onze kippen en eenden lopen los in de tuin dus kleine planten beschermen we wel.

 

 

 

banner waarom klein

10/07/24

De eerste bramen, pruimen, appelen,...

Yep, er is weer meer dan keuze genoeg in de fruitafdeling. Deze week proefden we de eerste pruimen van "Wollers blauwe" en "Early Rivers Prolific" en ja, er waren ook appeltjes van de rassen "July Red" en "Nico" te proeven. De groenten groeien traag maar meerjarige gewassen zoals fruit gaan in een rotvaart. Ook de bramen zijn stilaan aan zet. "Bedford Giant" zijn we al een dag of tien aan het snoepen. Deze plant is een souvenir van onze Engeland reis met de ecohoveniers in 2022. Toen kreeg ik van mijn tante, supporter van het eerste uur, een budgetjes cadeau ter ere van mijn verjaardag om te besteden aan planten. Wel...dat moet je mij geen twee keer zeggen :-) Ik kocht er 4 bramen mee. "Bedford Giant" is er eentje van. 

Ik moet wel zeggen, het is een beetje verwarrend als je dit ras opzoekt. Volgens sommige bronnen is ie gestekeld, volgens anderen dan weer niet. Onze plant is niet gestekeld. Toch wel mooi meegenomen :-) Oh ja, op dit moment is ook de braamboos "Boysenberry" fantastisch van smaak.

En dan heb ik vandaag al de eerste pruim gesnoept van het ras "Opal". Alweer subliem.... Ah, een tuin is toch wel luxe!

 

Braam Bedford Giant

Foto: "Bedford Giant". Een mooie meerwaarde is de vroegheid van dit ras. De smaak is behoorlijk als je lang genoeg wacht met plukken.

Pruim Wollers Blauwe

Foto: Pruim "Wollers Blauwe". Dit zou een toevalszaailing zijn. Geen zeer diepe pruimensmaak maar wel lekker en een goede drager. Zeker een interessant ras lijkt me.

appel July Red en Nico

Foto: De rode appels links zijn July Red. De groene rechts "Nico". Ze zijn nog niet op volledige rijpheid maar deze vruchten vielen van de boom met de wind van de afgelopen dagen. Nog een tikkeltje te vroeg maar toch al lekker genoeg om op te eten :-)

Nectarine Gerard tunnel

Foto: Nectarine "Gerard". Tip: Op dit blog kan je mooi de vorige oogsten volgen als je de zoekfunctie gebruikt. Nog niet helemaal op smaak. Er is wel al vraat van andere boerderijbewoners. We gaan de vruchten beter moeten beschermen! Dit boompje staat in de tunnel zodat krulziekte geen kans maakt.

 

banner waarom klein

 

22/06/24 

Proef de langste dag

Midsommer, dat is voor ons ook de start van een overvloed aan zomerfruit. Die weelde aan smaakvariaties en kleuren deelden we vorige week met de leden van Haal meer uit je tuin. De zomerse fruitwandeling was een groot succes. Veel deelnemers en nog belangrijker, iedereen ging heel gelukkig naar huis met heel wat ideeën. 

Ik hou absoluut van de interactie tussen leden op Haal meer uit je tuin evenementen. We leren er altijd heel wat van bij. Enkele tuiniers brachten ook eigen creaties mee. Zo liet Lieven David van het lusthof twee nieuwe frambozenselecties proeven. Veera en Sorbet. Vooral die laatste vond ik verrassend lekker. Ecohovenier Nomi heeft heel wat ervaring met fruit drogen en liet gedroogde kersen, aardbeien en kaneelappelschijfjes proeven. Rita bracht fruitleer van vijgen, Annick bracht dan weer enkele toffe confituurtjes mee, Paul liet aardbeien van het ras Joly proeven, enz... 

Natuurlijk hadden ik en Elena ook wel het een en ander voorbereid. Elena maakte fruitleer van aardbeien, kersenclafoutis, frambozencurd en nog enkele toffe en vooral lekkere dingen. Ik had de eer de oogsttafel te mogen samenstellen. Zo konden deelnemers proeven van aardbeien, frambozen, kruisbessen, zwarte rode en witte bessen, netelbes, moerbei,...

Proef voor je plant, dat is altijd onze slagzin geweest en ik het dan ook heel, heel fijn dat we dit kunnen organiseren! Op naar de volgende. In september houden we een herfstproeverij (zie agenda).

 

Saskatoon Smokey plukken op zomerfruitwandeling

Foto: Niks zo lekker als fruit rechtstreeks van de struik. Jonathan plukt hier Saskatoon (ras "Smokey")

Zomerfruit proeverij

Foto: De lekkere proeftafel :-) Net voor de proeverij van start ging.

nota s nemen tijdens proeverij

Foto: Er werd gretig geproefd en genoteerd.

Frambozen Lieven David

Foto: De creaties van Lieven. Frambozen gericht geselecteerd op smaak voor tuiniers door tuiniers. Mooier wordt het niet. Proficiat Lieven! Het resultaat mag er wezen.

 

DSC 8270

Foto: Nomi bracht haar professionele voedseldroger mee en liet heel wat gedroogd fruit proeven. Verrassend!

 

banner waarom klein

 

 

 

09/06/24

Eindelijk enkele warme dagen!

Ja hoor, het heeft hier al meer dan drie dagen niet geregend :-) Overdag hebben we nu temperaturen boven de 20 graden, s' nachts is het veel te koud voor juni. We halen slechts 8 à 10 graden. Je ziet dat wel aan de tomaten, paprika 's en watermeloenen die het toch lastig hebben om aan de groei te gaan. 

Moeilijke weersomstandigheden zijn misschien niet zo leuk omdat je ziet dat je planten lijden maar wel ideaal om te kijken naar rasverschillen. We zijn al enkele jaren op zoek naar een zaadvaste courgette die zich kan vergelijken met hybride rassen. Tot hiertoe merk je dat hybriderassen veel, veel meer produceren dan zaadvaste rassen. Maar er is hoop. Deze winter las ik het boek "The seed detective". Daar stond een interessant ras in vermeld. We gingen op zoek, namen contact op met de auteur en ja we konden zaad bekomen. Ik ben heel blij dat ik dat gedaan heb want op dit moment zijn de planten van de courgette "Syria" waar het hier om gaat duidelijk veel, veel groeikrachtiger dan de zaadvaste rassen "Striato" en "Serafine' die wel wat last hebben van de koude. We houden jullie op de hoogte of "Syria" op andere vlakken ook scoort deze zomer. Ik hoop het alvast!

 

courgette Serafine

Foto: Courgette "Serafine". Vrij geel blad en de plant heeft moeite. Een vergelijkbaar beeld zien we bij "Striato"

courgette Syria

Foto: Enkele bedden verderop staan de planten van courgette "Syria". Vitaal, groeikrachtig en zelfs al in bloei.

Vroege tomaat onder tunnel

Foto: Onze vroege tomaten staan nog steeds onder vliesdoek. Boven een wit lakentje vliesdoek. Onderaan een wit dekentje wolmulch. Dit zijn struiktomaten. De eerste vruchten zijn gezet. Per bed staat er 1 rij tomaten. Aan de buitenkanten hebben we basilicum geplant. Een combinatie die het ieder jaar uitstekend doet.

tomaat vollegrond

Foto: Even een realiteitscheck. Zo slechts hebben onze tomaten er nooit uitgezien na planten. Doet een beetje pijn aan het tuindershart. Benieuwd hoe ze zich herpakken.

banner waarom klein

28/05/24

Aan een slakkentempo

Voor de lezer die dit leest ergens in de toekomst toch even kaderen: het blijft regenen. In 2024 hebben we tot nu toe zowat elke dag regen gehad. Het aantal droge dagen kan je op twee handen tellen. Dat zorgt voor uitdagingen. Toch in de lager gelegen tuin in de beekvallei. Grond zaaiklaar maken is nagenoeg onmogelijk. Enkele weken geleden hebben we beslist om nog meer voor te zaaien. Uitplanten in natte omstandigheden, dat gaat wel. Maar een mooi zaaibed klaarleggen dat niet. Door voor te zaaien kunnen we voort doen, al is het wat bewerkelijker. Prioriteit nu is onze gewassen er in krijgen. We vullen de laatste bedden. We verwachten binnen twee weken alles geplant te hebben. Afgelopen week gingen de paprika 's, pinda 's en aubergines de grond in. Deze week de zoete aardappelen, winterwortelen en witloof en volgende week de watermeloenen. Het gaat traag, aan een slakkentempo zeg maar, maar we komen er wel.

Nu we het toch over slakken hebben. De vraag die we nu uit elke hoeken op ons afgevuurd krijgen. Hoe houden jullie de slakken onder controle? Eerlijk gezegd. Het valt hier nog wel mee. Onze barbarie eenden lopen al de hele winter los in de tuin en hebben toch al wat slakken verorbert. De slakken die wij vinden, die worden ook afgevoerd. Voor de rest hebben we enkel waar we paprika 's geplant hebben actief slakken weg geraapt. De paprika 's worden geplant op zwarte landbouwfolie. De slakken schuilen daaronder en zijn daarom ook makkelijk weg te rapen. Eens het weerbeeld verandert zullen de slakken ook wel minder actief worden. De vraag is, wanneer verandert het weer? ;-)

 

bedden scheppen

Foto: Van de bedden die we nog moeten planten halen we de voren wat dieper uit zodat we in de paadjes water kunnen bufferen bij hevige regenval. Waarom er rechts water staat? Tot een uurtje voor het nemen van de foto lag er folie op dit perceel en al het water dat op de folie terecht kwam liep via de voor rechts weg. Die voor heeft dus heel wat water te verwerken gekregen de afgelopen weken.

na planten

Foto: Even later. We hebben o.a. staakbonen geplant ("Blauhilde") en suikermaïs ("Mezdi"). Onder de plastic kisten staat sla ("Babel"). Door de kisten kunnen hongerige vogels er niet bij.

 Leem manneke

Foto: De ecohoveniers maakten afgelopen donderdag tijdens het paprika planten dit standbeeld. Het "leem manneke". Dat zegt al iets over hoe stug de grond er bij ligt. Op de achtergrond een pindaplantje.

aangelegd op 21 maart

Foto: De eerste bedden die we op 21 maart gezaaid en geplant hebben staan er ondertussen weelderig bij. Vooraan zie je bijvoorbeeld tuinkers, achteraan tuinbonen.

 

staakboon Bulgarian Pole

Foto: Ook de tuin thuis geraakt stilaan vol. Gisteren nog enkele plantjes gezet van een nieuw ras staakboon. "Bulgarian Pole" werd ons aangeraden door Guy Dirix. Als Guy zegt dat het een goed ras is, dan klopt dat meestal ook. We willen thuis ook altijd wat staakbonen hebben. Omdat de staken de tuin gezelligheid en sfeer geven en omdat we dan ook altijd verse bonen bij de hand hebben zonder bukken natuurlijk :-)

 

banner waarom klein

 Word jij ook lid?

enkele ledenvoordelen:

  • kortingen: maar liefst 20 % korting op aankoop van struiken en bomen, 20 % op zaden en 10 % op deelnameprijs van cursussen en workshops die we organiseren 
  • Deelname aan leerrijke evenementen: bijvoorbeeld proeverijen van fruit
  • Toegang tot exclusieve rassen en plantensoorten uit onze collectie. Niet alleen als opgekweekt plantgoed. Binnenkort komen er ook stekken en enten beschikbaar voor leden

 lidmaatschap 2024

Lid worden kan hier

Doorzoek de site

 

pcNieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte van al onze acties.

 

Kies alle manieren waarop u wilt horen van Haal meer uit je tuin vzw:

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Voor informatie over ons privacybeleid, bezoek onze website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

 

 

 

  

 

 

duurzame toekomst zonder texttekst duurzame toekomst

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vzw Haal meer uit je tuin
Regentwijk 17
3890 Gingelom

Ondernemingsnummer BE 0670.733.818
Rekeningnummer IBAN: BE67 9731 7244 2287
e-mail: haalmeeruitjetuin@gmail.com

Op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je in op de nieuwsbrief (bovenaan de pagina) of volg de instagram- of facebookpagina van haal meer uit je tuin

 | Algemene voorwaarden | | GDPR en privacybeleid |