20/04/24
Bijna klaar met verspenen (en enten)
In maart zaaien we heel wat warme gewassen op dus is april de maand waarin we verspenen, ongeveer 3 à 4 weken na het zaaien. Door het wat mindere weer (ik druk me zachtjes uit) hadden we ruim tijd om te verspenen samen met de ecohoveniers. Zoals beloofd post ik nu de hele lijst met tomaten die we dit jaar zaaiden.
De tomaten gaan na het verspenen van de broeibak. Die ruimte wordt uiteraard meteen opnieuw gevuld. Het zou toch zonde zijn om iets leeg te laten liggen! :-) Afgelopen week zaaiden we pinda 's, meloenen en courgettes voor. Die komen stilaan uit. Dan volgt een tweede ronde meloenen. Russische rassen om precies te zijn.
Met het enten gaat het minder vlot. Ik ben sterk gestart eind maart maar dan toch even stilgevallen. Volgende week wil ik het af hebben. Ik probeer altijd voor mei klaar te zijn zodat er tijd vrij komt voor andere dingen zoals in mijn luie stoel zitten. Enfin, dat is toch het plan :-)
Tomatenlijst 2024:
Altaiskiy Orandzeviy
Annie ’s Singapore
Amurskiy Tigr
Arancia (Nieuw)
Besser
Bloody Butcher
Blush
Brad ’s Atomic Grape
Brutus
Chibis
Chornoe Cerce
Clear Pink Early
Charnue de Huy (Nieuw)
Colgar: test bewaartomaat
Gargamel
German Oxheart (Nieuw)
Giraf (Nieuw)
Gloire de Versailles (Nieuw)
Grandpa Cox
Green Doctors
Gregory Altai
Jagodka: microtomaat
Kaki
Kazanskiy
Klusha
Krainiy Sever
Lena
Longkeeper
Luc Fichoise
Lucky Tiger
Maurice (Nieuw)
Medovaya Kapla
Medoviy Spas (Nieuw)
New Yorker
Novinka Altai
O-33
Oma Geert
Orange Accordion (Nieuw)
Orange Slicer
Penyar (tomate de): test bewaartomaat
Potager de Vilvorde
Primabella
Raf tomaat: test bewaartomaat
Reine des Hatives
Resibella
Saharniy Gigant
Sandul Moldovan
Shioshiosan
Spokusa
Tomate de Commodores
Triomphe de Liege
Verte de Huy
Wil (tomaatje van)
Wonder van de Markt (Nieuw)
Yellow Beef Russian (Nieuw)
Yellow Fire
Totaal: 56 rassen
Foto: Dit zijn ze dan. De verspeende tomaten. Op de foto zie je planten die bijna 2 weken geleden verspeend werden. Deze platte bak bouwen we op in een tunnelserre. Dus een serre in een serre. Overdag staat de klep van de platte bak open, s 'avonds gaat ze dicht zodat de nachttemperaturen voldoende hoog blijven.
Foto: De paprika 's en aubergines staan nog op de broeibak. Overdag gaat de vliesdoek er af. S' avonds doen we die weer toe. Deze planten hebben een hogere temperatuur nodig om gestaag verder te groeien. Nog een maandje voorkweken en dan kunnen ze de grond in.
Foto: Pinda 's, bijna 10 dagen na zaaien. Hier en daar staat er ook een watermeloen plantje tussen.
Foto: Geënte boompjes, drie weken na enten, worden stilaan wakker. Deze blijven in de veranda tot de ijsheiligen gepasseerd zijn.