21/04/19
Chocolade(rank) planten op Pasen
Nu het weerbericht voor de komende tijd geen vorst meer aangeeft zijn we begonnen met het afharden en planten van onze vorstgevoelige overwinterde planten in pot en het planten van nieuwkomers. Want... als we naar een plantenmarkt gaan kunnen we het natuurlijk ook niet laten om altijd nieuwe dingen mee te nemen. Verslaafd aan nieuwe smaken weet je wel.... :-)
Met dit prachtige weer is ook de eerste aardbei al aan het afrijpen in de serre. Dat was nog nooit eerder zo vroeg!
Wat hebben we geplant?:
Planten die we al hadden:
Physalis: zaaien we al enkele jaren niet meer. Het is immers een meerjarige die je makkelijk kan overhouden voor het volgende seizoen. We overwinteren de planten in onze koude muurserre (pas op voor vorst!). Zo pluk je veel vroeger. De oogst begint in juli en eindigt meestal rond nieuwjaar. Dan knippen we de plant terug. Het volgend voorjaar maakt die gewoon nieuwe scheuten.
Ananas- en mandarijnsalie: worden overwinterd in de koude serre. We laten ook altijd een paar planten onder een laag mulch in de grond zitten.
Appelwortel: De wortels potten we in direct na de oogst in het najaar. De potten zetten we daarna gewoon in de kelder. In het voorjaar laten we de planten op kleur komen in de schaduw waarna ze direct de grond in gaan.
Eetbare canna: wordt ook overwintert in de kelder.In het voorjaar planten we de knollen uit.
Vietnamese koriander: overwinteren we ook koud. Kan wel een paar graden vorst hebben. Aan de vijver overleefde enkele planten de winter zonder extra af te dekken.
Kaapse look (Tulbaghia violacea): Vorige winter liet onze kaapse look het leven. Nu hadden we uit zekerheid de plant maar binnen gehaald.
Myoga gember: kan eigenlijk in de grond blijven zitten. Maar...twee jaar geleden hadden we een plantje gekocht en ergens gezet. Maar echt gelukkig was de gember daar niet. In de herfst daarom de plant uitgehaald en in twee gesplitst. Inmiddels hebben ze in de serre (waar ze overwinterd werden) een fikse scheut ontwikkeld en verhuizen ze nu naar een nieuwe standplaats. Hopelijk doet de plant het daar beter.
Nieuwkomers
Chayote: Chayote is niet echt een nieuwkomer maar we hebben wel planten gekocht dit jaar bij gebrek aan eigen vruchten.
Fuchsia regia: volgens James Wong zou dit één van de lekkerste fuchsias zijn. We houden jullie op de hoogte.
En ook: chocoladerank (Akebia quinata), Aardbeiboom (Arbutus unedo), een paar nieuwe soorten Goumi (Elaeagnus pointilla "Amoroso" en "Fortunella)
Wat als het toch gaat vriezen?: we hebben heel wat emmers paraat staan. De planten zijn nog klein. Er past net een emmer over.
Waarom planten we zo vroeg? Omdat water geven veel werk is. Nu is de bodem nog voldoende vochtig om met minimale zorg de planten aan de groei te krijgen.
Best wel grappig. Ieder jaar vertonen we hetzelfde gedrag. Als de eerste aardbei afrijpt gaan zowel ik als Elena meerdere malen per dag kijken of ze toch nog niet rijp is :-)
Toch nog even checken of er geen chocolade paaseitjes te vinden zijn rond de chocoladerank. Jammer, niets te zien. Misschien omdat we hem pas geplant hadden vandaag? Volgend jaar met pasen hopelijk meer geluk ;-)
Vooraleer de potplanten de grond in gaan zijn ze enkele dagen "afgehard" zoals dat heet. We zetten ze op een plaats waar ze enkel s' ochtends een paar uur zon krijgen. Zo kunnen ze zich langzaam aan aanpassen aan het leven buiten de serre.
Zo zien de appelwortels er uit die de hele winter in de kelder bewaard werden.
Chayote: Dit kleine plantje wordt straks een woeste klimmer. In het najaar eten we minstens één keer per week chayote topjes. Even roerbakken en je hebt een heerlijk gerecht. En zo hou je tegelijk door te oogsten de woeste klimmer een beetje in toom.
Nog een sfeerbeeldje van het achterste stuk van onze tuin. Judaspenning in volle glorie.