logo

Haal meer uit je tuin vzw bouwt mee aan een duurzame toekomst

duurzame toekomst

Negatieve berichtgeving over allerlei problemen bereikt ons dagelijks. Het klimaat warmt op, de biodiversiteit staat onder druk, vruchtbare bodems spoelen weg... Dat er het één en ander aan de hand is met ons leefmilieu weten we ondertussen allemaal. Vertellen dat het anders moet om een mooie toekomst tegemoet te gaan is een open deur in trappen. Haal meer uit je tuin wil verder gaan dan dat en een positieve boodschap brengen. Aanzetten om het niet bij woorden te laten maar wel de daad bij het woord te voegen. En waar kan je beter beginnen dan in je eigen tuin?

Tuinen maken een bijzonder groot deel uit van onze totale oppervlakte. In verstedelijkte gebieden is vandaag al bijna een kwart van de hele oppervlakte tuin. Kijken we naar heel Vlaanderen dan wordt maar liefst 8,2 % procent van de totale oppervlakte ingenomen door tuinen (bron 1). Die grote oppervlakte aan tuinen kan een cruciale rol spelen in het ondersteunen van onze milieudoelstellingen. In zowel het biodiversiteit verhaal als in de strijd tegen de klimaatopwarming of een correct bodemgebruik. Alleen, die tuinen zijn natuurlijk in het beheer van een hele grote groep tuiniers.

 

"Haal meer uit je tuin" zet zich daarom in om tuinbezitters te inspireren om meer uit hun tuin te halen. Dat leidt tot een win-win-win situatie met grote interactie tussen de verschillende win 's:

Win 1: Levenskwaliteit van de tuinier: gezond voedsel, plezier en zelfontplooiing is essentieel voor het welbevinden van ieder van ons en je kan het allemaal oogsten in een tuin.

Win 2: Instandhouden van de biodiversiteit: Een tuin levert niet alleen voedsel en plezier op voor de tuinier en zijn gezin. Ook heel wat organismen in en rondom de tuin genieten mee. Het in stand houden van de biodiversiteit gaat zowel over het behoud van fauna en flora als het in stand houden van kennis over hoe je die uitbundige diversiteit kan gebruiken. Kennis die ons als mens al eeuwen vergezeld en van generatie tot generatie doorgegeven wordt. Tuiniers kunnen die kennis doorgeven en blijvend verder ontwikkelen.

Win 3: Bijdrage aan een gezond leefmilieu voor iedereen: Iedere tuin kan zijn steentje bijdragen door (ecosysteem)diensten te leveren die van belang zijn voor het welbevinden van ieder van ons. Infiltratie van regenwater zodat de grondwatertafel gevoed wordt en overstromingen voorkomen worden, reductie van fijn stof door planten/bomen in de tuin , bufferen van CO2 in bodems,... Het is maar een greep uit de diensten die privé tuinen kunnen leveren.

Een positieve transitie naar tuinen die gebruikt worden om er voedsel uit te halen en de biodiversiteit te ondersteunen en een belangrijke bijdrage leveren aan het leefmilieu is goed voor iedereen. Aan die toekomst bouwt haal meer uit je tuin mee. Hoe we dit doen? Door inspiratie en enthousiasme uit te delen en mensen verder te helpen. Want alles begint met inspiratie, een idee, en de zin om de handen uit de mouwen te steken.

Laten we er samen voor gaan want alleen samen kunnen de droom omzetten in een duurzame realiteit!

 

Bron 1: Het tuincomplex in Vlaanderen. V. Dewaelheyns, K. Bomans, H. Gulinck, KULeuven

 Word jij ook lid?

enkele ledenvoordelen:

  • kortingen: maar liefst 20 % korting op aankoop van struiken en bomen, 20 % op zaden en 10 % op deelnameprijs van cursussen en workshops die we organiseren 
  • Deelname aan leerrijke evenementen: bijvoorbeeld proeverijen van fruit
  • Toegang tot exclusieve rassen en plantensoorten uit onze collectie. Niet alleen als opgekweekt plantgoed. Binnenkort komen er ook stekken en enten beschikbaar voor leden

 lidmaatschap 2024

Lid worden kan hier

Doorzoek de site

 

pcNieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte van al onze acties.

 

Kies alle manieren waarop u wilt horen van Haal meer uit je tuin vzw:

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Voor informatie over ons privacybeleid, bezoek onze website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

 

 

 

Vzw Haal meer uit je tuin
Regentwijk 17
3890 Gingelom

Ondernemingsnummer BE 0670.733.818
Rekeningnummer IBAN: BE67 9731 7244 2287
e-mail: haalmeeruitjetuin@gmail.com

Op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je in op de nieuwsbrief (bovenaan de pagina) of volg de instagram- of facebookpagina van haal meer uit je tuin

 | Algemene voorwaarden | | GDPR en privacybeleid |