banner deze week

Nu in de tuin

06/05/19

Tomatengekte

Dit weekend hebben we alle tomaten (en paprika 's) een grotere pot gegeven en van een stokje voorzien. Zo kunnen ze gerust nog een maandje binnen blijven staan. We planten meestal maar begin juni uit.

Neen, we planten geen tomaten meer in de serre. Het is te zeggen, op de broeihoop staan drie planten van vroege rassen. Meer niet. Al de rest wordt buiten geplant. Veel meer productie, veel smakelijkere tomaten.

We hebben ons zelf weer wat laten gaan. Na een zware selectie hebben we toch 42 rassen gezaaid. Sommige van die rassen zijn klassiekers die we niet meer willen missen zoals varenblad, paprikatomaat of de lekker zoete Blush. Een aantal rassen zijn nieuwkomers die we geproefd hebben op de tomatenproeverij van Eddy Ceyssens vorig jaar of meebrachten uit Rusland. Tomaten zijn echt een verslaving. Maar we zullen maar zeggen dat het een gezonde verslaving is :-)

Nu rest ons alleen nog de moeilijkste fase van de teelt. Een plaatsje zoeken voor 150 tomatenplanten!

tomaat verpotten

De tomaten werden gezaaid op 10/03  in een multicel tray. Daarna verspeend naar deze p 9 potjes en verhuisden nu naar een p 10.5 pot.

tomaten boven vijver

Grotere pot = meer plaats. Daarom plaatsten we opnieuw een etage boven de binnenvijver in de veranda. Meerlagenteelt oftewel vertical farming :-)

 

banner waarom klein

04/05/19

De hungry gap bestaat niet

Toch niet in onze tuin. De ene oogst volgt de andere op aan een snel tempo. In dit vroege voorjaar zijn vooral de meerjarige groenten al volop aan de oogst. Neen, we eten niet alleen asperges of snijbiet op dit moment. Er is nog veel meer te oogsten.

hop scheuten

De jonge toppen van hop zijn een echte delicatesse. Goede smaak en textuur. We bakken ze heel licht in wat olie. De hop komt niet uit de tuin maar uit een natuurlijk domein in onze nabijheid. Omdat de plant daar in overvloed staat hoeven we hem thuis niet te planten.

hablitzia begin mei

Nog zo 'n meerjarige klimmer die volop oogst levert op dit moment is rankspinazie (Hablitzia tamnoides). De plant kan je oogsten vanaf de late winter tot in de zomer. Op dit moment eten we vooral de zachte toppen van de klimplant. We hebben de plant al een jaar of vier maar het is nog maar het tweede seizoen dat we volop kunnen oogsten. De plant had wat tijd nodig om zicht te vestigen. Ondertussen heeft hij zich al vlot uitgezaaid.

vroege bloemkool

Een mix van wilde zelfuitgezaaide groenten en een paar dingen die we dit voorjaar onder doek geplant hebben. We werken in het voorjaar vaak met doeken omdat we ze zo kunnen afschermen van zowel koude als duiven. In het bed links staan uien. In het rechtse bed vroege bloemkool en sla. De munt die zich tussen de groenten door slingert is chocolademunt, onze favoriete muntsoort voor thee en mojito 's. De vroege bloemkool doet het dit jaar niet zo goed. Te warm, te droog. De kolen werden te vroeg gevormd. Geef mij maar nine star perennial....

honing oogsten

Ook de bijen zaten niet stil de afgelopen weken. De eerste honingoogst van dit jaar is een feit. De kleine kast links is de eerste kunstzwerm die we vorige week al maakten omdat onze kasten gewoon overlopen van de bijen op dit moment. 

doordrager favori

Ok, de hungry gap bestaat nog een klein beetje in onze tuin als het over fruit gaat. Op dit moment hebben we enkel aardbeien uit de tuin. Nog een maand dan hebben we weer fruit in overvloed. Op de foto de doordrager Favori. We zijn al een dikke week aan de pluk in de serre.

banner waarom klein

 

 

28/04/19

Zaai een jaar op voorhand

We zijn nu al sla, radijzen en kolen aan het zaaien voor 2020. Alles een jaar op voorhand zaaien:

  • spaart enorm veel werk
  • beperkt het risico
  • Zorgt voor een gigantische overvloed

Hoe dat in zijn werk gaat? Je doet vooral niets. Laat de natuur zijn gang gaan en je groenten in bloei komen. Super voor de insecten en jij als tuinier hoeft geen zaden meer te kopen en zelf te zaaien. Uiteraard sturen we hier en daar wel eens bij en laten we niet ieder jaar dezelfde groenten bloeien. Zo wordt jaar na jaar de verscheidenheid aan automatisch verschijnende groenten groter.

Pas op: deze techniek kan groenten omtoveren in "onkruid" :-) ah ja, want je groenten komen wel niet meer op in nette rechte rijtjes maar wel spontaan ontkiemen ze overal waar ze er zin in hebben. 

sla zonder zaaien

Een nieuw stukje tuin langs de gevel. In een eerdere post (09/02/19) kon je zien hoe we de bestrating langs onze gevel verwijderd hebben. Die strook werd opgevuld met kippencompost. Aangezien we ieder jaar veel groenten in bloei laten komen moeten we hier niets meer zaaien. Enkel oogsten dus... 

radijs green luobo in bloei

Radijs "Green Luobo" in bloei. Heel lekkere winterradijs met groen vruchtvlees. Bloeit prachtig en de jonge zaaddozen van radijs kan je zo snoepen. Overheerlijk. Je moet wel op tijd kunnen stoppen met snoepen of er blijft geen zaad meer over :-) De wintermulch is zoals je ziet nu ongeveer verteerd. Deze week beginnen we er een hele reeks andere gewassen te zaaien. Daarover later meer.

zwartmoeskervel bloei

Zwartmoeskervel in bloei. Het gonst altijd van de insecten in zo 'n bloeiend gewas.

banner waarom klein

 

25/04/19

Nine star perennial is geen hybride

Nine star is een groente waar we een groot hart voor hebben. Een klein filmpje van ons nine star perceeltje. Dan wordt ook meteen duidelijk dat nine star geen doorsnee tuinplant is. Het is nog een redelijk wild gewas. Niet alle kolen zijn mooi uniform. Maar dat hoeft ook niet. 

Als we zaden telen selecteren we zeker niet op uniformiteit. We willen niet dat alle planten op hetzelfde moment oogstklaar zijn. Wat we wel willen zijn mooie kolen die er ongeveer als een bloemkool uit zien. Exemplaren die geen dikke kroppen geven verwijderen we meteen. Zo houden we alleen zaad over van de nine stars met de gewenste eigenschappen. Nine stars die het beste van twee werelden combineren. Die een dikke eerste kool leveren die er uit ziet als een bloemkool en die je daarna nog zes weken lang oogst zoals broccoli.

 

 

banner waarom klein

 

  

21/04/19

Chocolade(rank) planten op Pasen

Nu het weerbericht voor de komende tijd geen vorst meer aangeeft zijn we begonnen met het afharden en planten van onze vorstgevoelige overwinterde planten in pot en het planten van nieuwkomers. Want... als we naar een plantenmarkt gaan kunnen we het natuurlijk ook niet laten om altijd nieuwe dingen mee te nemen. Verslaafd aan nieuwe smaken weet je wel.... :-)

Met dit prachtige weer is ook de eerste aardbei al aan het afrijpen in de serre. Dat was nog nooit eerder zo vroeg!

Wat hebben we geplant?:

Planten die we al hadden:

Physalis: zaaien we al enkele jaren niet meer. Het is immers een meerjarige die je makkelijk kan overhouden voor het volgende seizoen. We overwinteren de planten in onze koude muurserre (pas op voor vorst!). Zo pluk je veel vroeger. De oogst begint in juli en eindigt meestal rond nieuwjaar. Dan knippen we de plant terug. Het volgend voorjaar maakt die gewoon nieuwe scheuten.

Ananas- en mandarijnsalie: worden overwinterd in de koude serre. We laten ook altijd een paar planten onder een laag mulch in de grond zitten. 

Appelwortel: De wortels potten we in direct na de oogst in het najaar. De potten zetten we daarna gewoon in de kelder. In het voorjaar laten we de planten op kleur komen in de schaduw waarna ze direct de grond in gaan.

Eetbare canna: wordt ook overwintert in de kelder.In het voorjaar planten we de knollen uit.

Vietnamese koriander: overwinteren we ook koud. Kan wel een paar graden vorst hebben. Aan de vijver overleefde enkele planten de winter zonder extra af te dekken.

Kaapse look (Tulbaghia violacea): Vorige winter liet onze kaapse look het leven. Nu hadden we uit zekerheid de plant maar binnen gehaald.

Myoga gember: kan eigenlijk in de grond blijven zitten. Maar...twee jaar geleden hadden we een plantje gekocht en ergens gezet. Maar echt gelukkig was de gember daar niet. In de herfst daarom de plant uitgehaald en in twee gesplitst. Inmiddels hebben ze in de serre (waar ze overwinterd werden) een fikse scheut ontwikkeld en verhuizen ze nu naar een nieuwe standplaats. Hopelijk doet de plant het daar beter.

 

Nieuwkomers

Chayote: Chayote is niet echt een nieuwkomer maar we hebben wel planten gekocht dit jaar bij gebrek aan eigen vruchten.

Fuchsia regia: volgens James Wong zou dit één van de lekkerste fuchsias zijn. We houden jullie op de hoogte.

En ook: chocoladerank (Akebia quinata), Aardbeiboom (Arbutus unedo), een paar nieuwe soorten Goumi (Elaeagnus pointilla "Amoroso" en "Fortunella)

 

Wat als het toch gaat vriezen?: we hebben heel wat emmers paraat staan. De planten zijn nog klein. Er past net een emmer over.

Waarom planten we zo vroeg? Omdat water geven veel werk is. Nu is de bodem nog voldoende vochtig om met minimale zorg de planten aan de groei te krijgen.

aardbei doordrager hangmand

Best wel grappig. Ieder jaar vertonen we hetzelfde gedrag. Als de eerste aardbei afrijpt gaan zowel ik als Elena meerdere malen per dag kijken of ze toch nog niet rijp is :-)  

chocoladerank

Toch nog even checken of er geen chocolade paaseitjes te vinden zijn rond de chocoladerank. Jammer, niets te zien. Misschien omdat we hem pas geplant hadden vandaag? Volgend jaar met pasen hopelijk meer geluk ;-)

afharden planten

Vooraleer de potplanten de grond in gaan zijn ze enkele dagen "afgehard" zoals dat heet. We zetten ze op een plaats waar ze enkel s' ochtends een paar uur zon krijgen. Zo kunnen ze zich langzaam aan aanpassen aan het leven buiten de serre.

appelwortel kelder

Zo zien de appelwortels er uit die de hele winter in de kelder bewaard werden. 

chayote planten

Chayote: Dit kleine plantje wordt straks een woeste klimmer. In het najaar eten we minstens één keer per week chayote topjes. Even roerbakken en je hebt een heerlijk gerecht. En zo hou je tegelijk door te oogsten de woeste klimmer een beetje in toom.

judaspenning voedselbos

Nog een sfeerbeeldje van het achterste stuk van onze tuin. Judaspenning in volle glorie.

 

banner waarom klein

 

 

 Word jij ook lid?

enkele ledenvoordelen:

  • kortingen: maar liefst 20 % korting op aankoop van struiken en bomen, 20 % op zaden en 10 % op deelnameprijs van cursussen en workshops die we organiseren 
  • Deelname aan leerrijke evenementen: bijvoorbeeld proeverijen van fruit
  • Toegang tot exclusieve rassen en plantensoorten uit onze collectie. Niet alleen als opgekweekt plantgoed. Binnenkort komen er ook stekken en enten beschikbaar voor leden

 lidmaatschap 2024

Lid worden kan hier

Doorzoek de site

 

pcNieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte van al onze acties.

 

Kies alle manieren waarop u wilt horen van Haal meer uit je tuin vzw:

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Voor informatie over ons privacybeleid, bezoek onze website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

 

 

 

  

 

 

duurzame toekomst zonder texttekst duurzame toekomst

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vzw Haal meer uit je tuin
Regentwijk 17
3890 Gingelom

Ondernemingsnummer BE 0670.733.818
Rekeningnummer IBAN: BE67 9731 7244 2287
e-mail: haalmeeruitjetuin@gmail.com

Op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je in op de nieuwsbrief (bovenaan de pagina) of volg de instagram- of facebookpagina van haal meer uit je tuin

 | Algemene voorwaarden | | GDPR en privacybeleid |