banner deze week

Nu in de tuin

31/03/19

Oogstgeluk en bloemenpracht

ahhh....vandaag was weer een topdag in de tuin. Weer zoveel ontdekt. De eerste nine star, sla overal, de fruitbloesems. Fantastisch! Leve de lente!

oogstgeluk

 Als het maar even kan dan eten we buiten. Smaakt zoveel beter.

euforisch lentemoment

Een euforisch lentemomentje met de serenade van het oogstmes  (links vooraan, Physalis plant 3 j oud, centraal onze Kaki)

de eerste nine star

De eerste nine star. We kijken er ieder jaar echt naar uit! We zouden echt nog meer mensen blij willen maken met deze plant maar ik denk dat we echt eens op grote schaal zaad zouden moeten telen. Een project voor 2020?

kers samba

De kers Samba liep wat voor op Sylvia, de bestuiver die er naast staat. Dan het probleem maar een beetje anders getackeld en een (hopelijk goede) bestuiver van een andere boom in een emmer gezet voor onze Samba.

alexander zwartmoeskervel

Alexanders*: We eten vanavond slechts een "half stengeltje" van onze zwartmoeskervel. De bloeistengels zijn een delicatesse. Even kort bakken. De stengels zijn hol en zoet. * in het Engels heet deze groente Alexanders 

banner waarom klein

 

 

28/03/19

Zaaien is timing

Zaaien volgens strikte kalenderdata hebben we al lang achter ons gelaten. We doen het vooral op gevoel en door goed in de gaten te houden hoe de wilde planten zich ontwikkelen (fenologie zoals dat heet in vakjargon). 

Koudekiemers zoals sla willen we in het voorjaar er zo snel mogelijk in. Zeker als we er zaad van willen telen. Het eerste zaaisel in de serre ging er in op 14/02, buiten op 25/02. Ook gewassen zoals wortelen (eerste zaai 21/02: Belgisch ras: "Blanche a collet vert") en rode biet (24/02: "Egyptische platronde") proberen we zo vroeg mogelijk te zaaien. 

Wat we jaar na jaar merken is dat het bodemvocht en het hemelwater de limiterende factoren vormen. Lange droge periodes in het voorjaar en de (vroege) zomer maken het kiemende zaden lastig. Zaaien wordt meer en meer gokken! We spreiden het risico door meerdere rassen per gewas te zaaien en vroeg te beginnen. Dat geeft ons tijd om opnieuw te zaaien als een zaaisel niet goed lukt.

Hou houden we alle informatie bij van wat we zaaien voor de komende jaren? Wel alles wat we zaaien wordt genoteerd in de boek. Alles? Wel het is te zeggen als we het niet vergeten :-) Ieder jaar ontsnappen er wel enkele gewassen aan de boek...

zaden boek

 

banner waarom klein

 

 

 24/03/19

Ook fruit kan je zaaien

Waarom we dat doen?: Om steeds onderstammen klaar te hebben staan. Komen we in de zomer bijvoorbeeld een superlekkere peer tegenkomen kunnen we een klein takje van de boom afknippen en dat takje op die onderstam chipbudden. En zo verzamelen we altijd maar verder en komen we altijd maar weer plaats te kort :-) 

We zaaien trouwens niet altijd alles zelf. Heel wat fruitvrienden helpen mee. 

peer zaailing klein

Peer zaailing. Gekregen van een fruitmaat

Goldrush klein

Zaailingen van de appel Goldrush. Vrij bestoven in de tuin van een dorpsgenoot.

kiwi zaailing

Gele kiwi, gezaaid op de vensterbank in het begin van de winter. 

Poncirus Trifoliata

Winterharde citrus (Poncirus trifoliata). Gezaaid begin van de winter op de vensterbank. Merci voor het zaad Louis!

 Kumquat zaailing

Kumquat zaailingen. Dit zaad hebben we genomen uit heel lekkere kumquats in Nice. Deze plantjes zijn een jaar oud en hebben de winter doorgebracht in de koude serre. De bedoeling is om grof te selecteren. Alle zaailingen verschillen genetisch van elkaar. We willen enkel de sterkste overhouden.

gelaagstapeld perzikzaad

Gelaagstapeld perzikzaad. Bedankt voor de zaden Ivan! 

bloedperzik zaailing

De kiemende zaden worden allemaal in diepe rozenpotten geplant.

 

banner waarom klein

 

 

17/03/19

Culinaire zondagswandeling

Culinaire zondagswandeling door onze vijf permie zones. (maar eigenlijk zijn het er zes :-) )

gebleekte mierikswortel

Eigenlijk zone -1? ah ja, dit komt uit de kelder. Een experiment dat we zeker nog herhalen. De mierikswortel blaadjes geven een lekkere gepeperde smaak!

Ottobrino Romanesco

Een achterblijvertje van vorig jaar. Tof toch! Dat vraagt om gericht experimenteren met dit ras (Ottobrino, romanesco) want zo vroeg lusten we ze zeker wel 

Shii take stam

Zwammen zijn en blijven koppig! Dit is een stammetje dat we opgegeven hadden. Al meer dan twee jaar geleden geënt en dan maar als bordermateriaal gebruikt. De maartse buien hebben weer leven in dit shii-take stammetje gekregen.

winterpostelein aan de straat

Aan de straat, winterpostelein durft het aan om ook de rest van de buurt te gaan koloniseren.

magnolia

De slaboom. Het valt op dat er grote verschillen in smaak zijn tussen de verschillende magnoliaboom. Gelukkig is die van de buren vrij lekker, deze die wat verder in de straat staat heeft te veel bijsmaak. 

hopscheuten

Hopscheutjes. Into the wild, zone vijf.

banner waarom klein

 

 

16/03/19

Velt markt: Voedsel anders

Vandaag even niet in de tuin. Wel op de velt markt om weer wat mensen blij te maken met bijzonder zaadjes en plantjes en zo hopelijk nog meer tuinen te transformeren tot eetbare oases.

Toffe dag. Weer heel wat nieuwe mensen leren kennen.

kom je graag ook eens langs op onze stand? Dat kan nog op verschillende plaatsen dit voorjaar.

 

velt markt 1

We deelden gratis fruitstekken uit en verkochten druivenplanten, olifantenlook en tal van andere plantjes ten voordele van de vzw kas

velt markt 02

 

banner waarom klein

 

 

 

 Word jij ook lid?

enkele ledenvoordelen:

  • kortingen: maar liefst 20 % korting op aankoop van struiken en bomen, 20 % op zaden en 10 % op deelnameprijs van cursussen en workshops die we organiseren 
  • Deelname aan leerrijke evenementen: bijvoorbeeld proeverijen van fruit
  • Toegang tot exclusieve rassen en plantensoorten uit onze collectie. Niet alleen als opgekweekt plantgoed. Binnenkort komen er ook stekken en enten beschikbaar voor leden

 lidmaatschap 2024

Lid worden kan hier

Doorzoek de site

 

pcNieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte van al onze acties.

 

Kies alle manieren waarop u wilt horen van Haal meer uit je tuin vzw:

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Voor informatie over ons privacybeleid, bezoek onze website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

 

 

 

  

 

 

duurzame toekomst zonder texttekst duurzame toekomst

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vzw Haal meer uit je tuin
Regentwijk 17
3890 Gingelom

Ondernemingsnummer BE 0670.733.818
Rekeningnummer IBAN: BE67 9731 7244 2287
e-mail: haalmeeruitjetuin@gmail.com

Op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je in op de nieuwsbrief (bovenaan de pagina) of volg de instagram- of facebookpagina van haal meer uit je tuin

 | Algemene voorwaarden | | GDPR en privacybeleid |