logo

Snoei je frambozen anders en pluk vijf maanden per jaar

fruit op de overwinterde scheuten eind mei 2014 kleinAls je gek bent van frambozen wat doe je dan? Dan ga je ze kweken natuurlijk! Vier keer per week een portie frambozen uit eigen tuin vijf maanden per jaar. Daar hoef je niet van te dromen. Dat is wat je kan verwachten als je je eigen frambozen teelt en...gebruik maakt van een heel speciaal snoei- trucje. 

 

 

 

 

 

  

 

Kan je dit trucje toepassen bij elke frambozenplant?

De ene frambozenplant is de andere niet. Frambozen worden grofweg opgedeeld in twee grote groepen. De zomer- en de herfstframbozen. De naam slaat op het seizoen waarin ze van nature frambozen produceren. Zomerframbozen in de zomer (juni-juli), herfstframbozen vanaf de late zomer tot de diepe herfst (vanaf 15 augustus tot november).

Het snoeitrucje waarover het in dit artikel gaat werkt alleen bij herfstframbozen omdat die heel anders groeien en bloeien dan zomerframbozen. Door een speciaal snoei-trucje toe te passen je herfstframbozen vijf maanden lang frambozen laten produceren. Van de vroege zomer tot het late najaar kan je zo smullen van je zelf geteeld fruit. 

 

Het begin: jaar 1

Het hele verhaal over herfstframbozen snoeien begint in het najaar. In het najaar bereid je de zomeroogst van volgend jaar voor. Hoe werkt dat?

Meestal wordt aangeraden om bij herfstframbozen op het einde van het seizoen alle scheuten weg te knippen tot tegen de grond. Dat hoeft helemaal niet. Beter is het om in het najaar de scheuten die aan de top frambozen hebben gedragen niet helemaal weg te snoeien. In plaats van de hele scheut weg te snoeien knip je maar het stukje van de scheut af dat frambozen heeft gedragen. Of nog preciezer: je knipt minstens drie knoppen onder de laatste bloemstengel. De rest van de scheut laat je staan. Het stuk stengel dat je laat staan zal volgend jaar in juni overvloedig frambozen dragen. De foto 's verduidelijken de uitleg.

framboos snoeien

Foto: In het najaar snoei je de scheuten die aan de top frambozen hebben gedragen af op minstens drie knoppen onder de laatste bloemtak. (Op de foto is de laatste bloemtak niet zichtbaar)

 

Vanaf jaar 2: voluit produceren vijf maanden lang

In het jaar nadat je het snoeitrucje hebt toegepast (jaar twee) produceer je volop frambozen. De oogst begint in de vroege zomer* en eindigt pas wanneer het echt te koud wordt in het najaar.

De frambozen die pluk je vanaf het tweede jaar zowel op de scheuten die je vorig jaar liet staan als op nieuwe scheuten die in het voorjaar verschijnen. Geen probleem als je nog niet begrijpt hoe het in elkaar zit. Wat uitleg en beeldmateriaal zorgen voor duidelijkheid.

* Wat data om je een idee te geven van de oogstspreiding. 2016: begin oogst 12/06- einde oogst 02/11; data 2015: begin oogst 25/06- einde oogst 19/11

 

De zomeroogst

De eerste grote oogst in het seizoen die pluk je van scheuten die je vorig jaar in het najaar hebt laten staan (zie vorige paragraaf). Die overwinterde scheuten produceren frambozen een zestal weken frambozen. Dan knip je de oude scheuten tot de grond weg. Let wel goed op dat je alleen scheuten van vorig jaar afknipt en niet de groene. Want anders heb je geen najaarsoogst....De scheuten van vorig jaar herken je makkelijk omdat de stengels bruin zijn. Ze zijn verhout. De jonge nieuwe scheuten zijn groen van kleur en kruidig.

zomersnoei herfstframboos

Foto: Als de oogst op de tweejarige scheuten voorbij is kan je deze weg knippen. 

 

jonge en oude scheuten herfstframboos

Foto: Jonge groene scheuten en tweejarige (oude) verhoute scheuten.

De najaarsoogst

De najaarsoogst die gaat van start begin eind juli/begin augustus en wordt geleverd door de nieuwe scheuten.

Als de temperaturen in de prille lente langzaam stijgen komen er in je frambozenbed overal nieuwe groene scheuten uit de grond tevoorschijn die aan een snel tempo groeien. Die nieuwe scheuten die in het voorjaar verschijnen verzorgen de najaarsoogst.

Frambozen zijn gekend voor hun enthousiasme om nieuwe scheuten te maken. Voelen ze zich goed op de plaats waar je ze geplant hebt dan kunnen ze tientallen scheuten produceren. Zoveel heb je er niet nodig. Daarom is het best om de nieuwe scheuten rond half mei te dunnen. Je hoeft er niet meer dan 6 per meter frambozenhaag te laten staan voor een goede oogst. Na het dunnen bindt je de overblijvende nieuwe scheuten best zo snel mogelijk aan zodat ze niet beschadigt raken.

De nieuwe scheuten groeien heel snel in de lengte en zullen na korte tijd boven de scheuten die je in het najaar liet staan uit torenen. Eens ze boven zijn stopt de lengtegroei en beginnen de frambozen te bloeien. Een dertig tal dagen na het begin van de bloei kan je de eerste frambozen gaan plukken.

Anders dan in het voorjaar of bij zomerframbozen is de oogst van frambozen op deze nieuwe scheuten heel gespreid. Dat komt omdat de hele tak niet in één keer bloeit. De eerste bloemtak verschijnt aan de top van de plant en zo beweegt de bloei zich voort naar de onderkant van de scheut. Aan een gezapig tempo blijft de plant nieuwe bloemtakken geven tot op het moment dat het te koud wordt. Eens de bloei stopt kan je, als het weer warm genoeg blijft, nog een dikke maand frambozen plukken. Dan herhaalt het hele snoeiverhaal zich opnieuw. Je knipt de scheuten drie knoppen onder de laatste vruchttak en volgend jaar kan je van die ingeknipte scheut vroeg in de zomer frambozen gaan oogsten.

snoeien herfstframboos

Foto 's: Frambozenhaag voor- en na de najaarssnoei. Er werden 6 scheuten per meter aangehouden die in de vroege zomer van volgend jaar frambozen zullen produceren.

Wat extra uitleg

Het principe om vijf maanden per jaar frambozen te plukken door je herfstframbozen anders te snoeien is eigenlijk niet zo moeilijk. Ik heb in een vorige job als onderzoeker fruitteelt dit verhaal al ongelooflijk veel keer uitgelegd aan liefhebbers en professionele telers die er allemaal hun voordeel mee gedaan hebben. Door met zoveel verschillende tuiniers en telers samen te werken heb ik gemerkt dat ik best nog een paar extra aanbevelingen doe om het verhaal af te maken.

(onoverzichtelijke?) Frambozenjungle:
Wil je jaarrond frambozen oogsten van je perceeltje dan heb je twee sets scheuten nodig. De oude scheuten van vorig jaar en de nieuwe scheuten van dit jaar staan in het voorjaar door elkaar in je perceeltje. Dat maakt het iets ingewikkelder als je gaat snoeien na de zomeroogst. Laat je niet afschrikken omdat er twee soorten scheuten door elkaar staan.
Neem er je tijd voor om je frambozen te snoeien. Dan gaat het vanzelf. De truc is om gewoon op kleur van de scheut te knippen. Verhoute bruine scheuten knip je af, de groene laat je staan.

 

fruit van de jonge scheuten in de zomer

Foto: De twee sets scheuten, oude en jonge door elkaar kunnen in het voorjaar onoverzichtelijk lijken.

 

Te korte scheuten: Je scheuten zullen niet ieder jaar even lang zijn. Het kan voorvallen dat wanneer je korte nieuwe scheuten hebt en het najaar lang warm blijft dat bijna de hele scheut frambozen geproduceerd heeft. Zoals eerder uitgelegd moet je de scheut drie knoppen onder de laatste frambozenbloemtak afknippen. Zo kan het dan voorvallen dat je bij een korte scheut nog maar twintig centimeter scheut voor volgend jaar over houdt. In dat geval kan je er even goed voor kiezen om de hele scheut weg te knippen in plaats van dit kort stompje te laten staan. Op een scheut zal het niet komen. Hou je maar vier scheuten over per meter dan heb je nog een mooie oogst in de vroege zomer.

 

Een goed steunsysteem: Een goed steunsysteem is geen overbodige luxe om een heel seizoen lang frambozen te telen. Ik kan je aanraden om ofwel draden om de 50 cm te spannen waaraan je de scheuten kan aanbinden ofwel de scheuten aan een bamboestok vast te maken. Bindt de scheuten ook tijdig aan. Dat maakt zowel het plukken als het snoeien heel wat makkelijker en de scheuten raken niet beschadigt bij een onweer of storm.

 

Van start gaan

Heb je al herfstframbozen staan? Mooi zo, je kan gelijk aan de slag met dit trucje om volgend jaar het hele jaar door lekkere frambozen te produceren. Heb je nog geen herfstframbozen in je tuin staan? Schaf er dan aan, je zal er veel plezier aan beleven.

Waarom ik zo enthousiast ben over herfstframbozen? Het grote voordeel van een herfstframboos is de interessante oogstspreiding. Een zomerframboos die produceert heel wat frambozen gedurende zes weken per jaar. Dan is de oogst weer gedaan voor een jaar. Door herfstframbozen te planten en dit snoeitrucje toe te passen heb je evenveel frambozen als bij een zomerframboos in de vroege zomer. Daarbovenop krijg je ook nog eens de herfstoogst. Zo krijg je een perfecte oogstspreiding doorheen het seizoen en kan je vijf maanden lang frambozen eten uit eigen tuin. 

Dan rest er mij alleen nog maar jullie veel plukplezier te wensen want ja wil je succesvol frambozen telen dan is de belangrijkste verzorging: veel plukken. Maar plukken dat is toch geen werk...toch?:-)

 Word jij ook lid?

enkele ledenvoordelen:

  • kortingen: maar liefst 20 % korting op aankoop van struiken en bomen, 20 % op zaden en 10 % op deelnameprijs van cursussen en workshops die we organiseren 
  • Deelname aan leerrijke evenementen: bijvoorbeeld proeverijen van fruit
  • Toegang tot exclusieve rassen en plantensoorten uit onze collectie. Niet alleen als opgekweekt plantgoed. Binnenkort komen er ook stekken en enten beschikbaar voor leden

 lidmaatschap 2024

Lid worden kan hier

Doorzoek de site

 

pcNieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte van al onze acties.

 

Kies alle manieren waarop u wilt horen van Haal meer uit je tuin vzw:

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Voor informatie over ons privacybeleid, bezoek onze website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

 

 

 

Vzw Haal meer uit je tuin
Regentwijk 17
3890 Gingelom

Ondernemingsnummer BE 0670.733.818
Rekeningnummer IBAN: BE67 9731 7244 2287
e-mail: haalmeeruitjetuin@gmail.com

Op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je in op de nieuwsbrief (bovenaan de pagina) of volg de instagram- of facebookpagina van haal meer uit je tuin

 | Algemene voorwaarden | | GDPR en privacybeleid |