logo

Categorie: Je eetbare tuin en de keuken

De keuken is een onmisbaar verlengstuk van de productieve eettuin om zoveel mogelijk uit je oogst te halen. Niet alleen qua hoeveelheid maar ook vooral het ontdekken van nieuwe smaken en gebruiken. Dit gedeelte van het blog heeft niet de intentie om zomaar recepten te verzamelen maar wel om je te laten zien dat er in een eettuin zoveel meer eetbaars te oogsten valt dan enkel een portie groenten als begeleider van de hoofdmaaltijd.

 6 favoriete recepten om zelf wijn te maken

notenportoGoede wijn behoeft geen krans, wel een recept.. In dit artikel zes van onze favoriete wijnrecepten Wijnen die we al ettelijke keren gemaakt hebben en daardoor het recept naar onze hand gezet. De wijnen uit deze receptenbundel hebben een zoetige, fruitige toets. Veel fruit, weinig water is ons motto als het op wijn maken aan komt.

 

 

 

 

Lees meer...

Vang de zomer in een bokaaltje en bespaar energie

kelder voorraadSeizoensgebonden op het ritme van wat de tuin produceert eten. Dat doen we ieder jaar. Dat wil niet zeggen dat we de zomerse overvloed aan ons laten voorbijgaan. We vangen de zomer in bokaaltjes. Voor je weg klikt. Ik weet het, inmaken heeft een ouderwets imago. Maar wie zegt er dat we nog steeds moeten inmaken op grootmoeders manier. Er zijn wel wat “shortcuts” om het allemaal een beetje sneller te laten gaan en bovenal met heel wat minder werk.

 

 

Lees meer...

Leuke notenrecepten: krokante nootjes, okkernotenmarsepein, Rohlicky,...

notenkrakerNoten lijken vaak meer een decoratie element om wat seizoensfeer te creëren dan een spannend ingrediënt om mee aan de slag te gaan in een gerecht. Noten hoef je vast en zeker niet altijd rauw te eten. Zin in een lekker aperitiefhapje, voorgerecht of dessert? Noten kan je verwerken in tal van recepten. Vooral in desserts komt de volle smaak helemaal tot zijn recht vindt ik zelf. Onze favoriete notenrecepten delen we graag.

 

 

 

Lees meer...

Enkele receptjes om zelf ketchup, tomatensaus, zongedroogde tomaten en wijn in te maken

ketchup

Tomaten die in grote hoeveelheden onze keuken binnen stromen. Een jaarlijkse weerkerend feestmoment dat aangeeft dat het echt zomer is.  De oogst inmaken is een vast onderdeel van onze “way of life”. Tientallen kilo 's rijpe tomaten worden verwerkt en opgeslagen voor het winterhalfjaar.

Waarom zoveel tomaten inmaken vraag je je misschien af? Omdat we graag ons hele jaarverbruik in de tuin telen. Want tomaten daar eet je al gauw een paar tientallen kilo 's per jaar van. Wedden dat jij er ook zoveel nodig hebt?

 

Lees meer...

Lekkere en betaalbare pesto maken en bewaren

pesto ingrediëntenOnze teeltgeheimen om overvloedig basilicum te oogsten deelde ik al met jullie in een eerder artikel. Na de oogst komt de verwerking.Een recept om pesto te maken kan je zo wat overal vinden. Zo goed mogelijk een recept volgen en de perfecte pesto imitatie maken is niet ons doel. Wij gaan voor een lekkere gepersonaliseerde pesto afgestemd op onze eigen smaakvoorkeuren. Een pesto waarvan we zoveel mogelijk de ingrediënten in onze eigen tuin kunnen telen en waar we het hele jaar door van kunnen genieten. Creatief vervangen van ingrediënten om het recept naar je hand te zetten om de lekkerste pesto te produceren die je ooit gegeten hebt is makkelijk en helemaal niet duur. Aarzel je nog om zelf pesto te maken dan kan dit artikel de inspiratiebron zijn die je zoekt.  

Lees meer...

Een paar originele courgette receptjes, van poffertjes over salade tot gebak

courgettereceptjes

 Groenten die makkelijk te kweken zijn en veel opbrengen hebben in onze tuin altijd een streepje voor. Courgette is één van die groenten.Veel courgettes telen is één ding, maar hoe kan je een hele berg courgettes verwerken zonder alle dagen soep te moeten eten? Ik kan je geruststellen. Courgettes zijn enorm veelzijdig. Je kan ze gebruiken van voorgerecht tot dessert. Voor sauzen, confituren, pizza 's, salades, enz... We besloten om een paar van onze favoriete courgettereceptjes te delen. Niet om de site te profileren als receptenvademecum maar wel om je een andere blik op het eten van courgette doen krijgen. Om je zin te doen krijgen om meer gebruik te maken van deze fantastische groente. Wie weet. Misschien kom je wel tot de conclusie dat je volgend jaar nog meer courgetteplanten moet zetten om al die interessante recepten eens te kunnen uit testen.

 

Lees meer...

Cocktails en mocktails: zomerse dorstlessers van eigen kweek

mojito

 

Werken in de tuin bij zomerse temperaturen vraagt af en toe eens voor een pauze. Wat is er lekkerder dan een frisse cocktail, recht uit eigen tuin om je dorst te lessen tijdens zo 'n moment van ontspanning? Neen, dronken hoef je niet te worden van je cocktails want je kan ze perfect bereiden ook zonder toevoeging van sterk water. Dan worden het mocktails.
Een paar van onze favoriete tuinmocktails voor zomerse dagen die lijst ik hier even op.

 

 

Lees meer...

Wijn maken uit eigen tuin: makkelijk, lekker en helemaal niet duur

wijn uit eigen tuin

 Er zijn enorm veel mogelijkheden om overvloedige oogsten uit de tuin en natuur te verwerken. Eén van mijn favoriete verwerkingsmethoden is wijn maken. Wijn kan je niet enkel maken van druiven maar van zowat alle soorten groenten en fruit. Probeer daarom ook eens om een eigen wijntje te fabriceren recht uit de tuin.

Hoe begin je er aan en wat zijn onze ervaringen? Ik pende het voor jullie neer zodat je er zelf ook mee aan de slag kan.

 

Lees meer...

Zet eens een kopje thee uit eigen tuin!

tuin thee

 Een stukje tuin-oogst dat ik absoluut niet zou willen missen is tuin-thee. Een lekker kopje kruidenthee waarvan de samenstelling en smaak varieert naargelang het seizoen. Heerlijk, divers en goedkoop. Want kijk maar eens in de supermarkt? Hoeveel kost thee? Juist ja,… tientallen euro 's per kilogram. Waarom genoegen nemen met dure theezakjes met gedroogd spul als je het vers product kan hebben. Recht uit eigen tuin. Het enige werk dat je moet doen is...je theepot vol plukken, warm water opgieten en genieten maar.

Lees meer...

Bij oogst: gebruik je oogst helemaal van wortel tot blad, stengel tot bloem

preiIn de visserij spreekt men over bijvangst. De vissoorten die "bij" in je net zitten maar die niet echt het doel waren van de vistocht. In de tuin hebben het niet over bijvangst maar wel over bij-oogst. De extra 's die het gewas levert maar waarvoor we het (in hoofdzaak) niet geplant hebben. Bijvoorbeeld als je het lekkere blad van koolrabi wokt als extra terwijl je het gewas in feite geplant hebt voor zijn knol. Bij-oogst is een mooi meegenomen surplus die de teelt ons biedt. Het verhoogt de veelzijdigheid van een gewas enorm. Als we meer uit onze oogst halen kan je met een kleine tuin een heel stuk verder komen. Niet alleen op het vlak van productie gooit het hoge ogen maar ook culinair is bij-oogst mooi meegenomen.

Lees meer...

 Word jij ook lid?

enkele ledenvoordelen:

  • kortingen: maar liefst 20 % korting op aankoop van struiken en bomen, 20 % op zaden en 10 % op deelnameprijs van cursussen en workshops die we organiseren 
  • Deelname aan leerrijke evenementen: bijvoorbeeld proeverijen van fruit
  • Toegang tot exclusieve rassen en plantensoorten uit onze collectie. Niet alleen als opgekweekt plantgoed. Binnenkort komen er ook stekken en enten beschikbaar voor leden

 lidmaatschap 2024

Lid worden kan hier

Doorzoek de site

 

pcNieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte van al onze acties.

 

Kies alle manieren waarop u wilt horen van Haal meer uit je tuin vzw:

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Voor informatie over ons privacybeleid, bezoek onze website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

 

 

 

Vzw Haal meer uit je tuin
Regentwijk 17
3890 Gingelom

Ondernemingsnummer BE 0670.733.818
Rekeningnummer IBAN: BE67 9731 7244 2287
e-mail: haalmeeruitjetuin@gmail.com

Op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je in op de nieuwsbrief (bovenaan de pagina) of volg de instagram- of facebookpagina van haal meer uit je tuin

 | Algemene voorwaarden | | GDPR en privacybeleid |