logo

Een paar originele courgette receptjes, van poffertjes over salade tot gebak

courgettereceptjes

 Groenten die makkelijk te kweken zijn en veel opbrengen hebben in onze tuin altijd een streepje voor. Courgette is één van die groenten.Veel courgettes telen is één ding, maar hoe kan je een hele berg courgettes verwerken zonder alle dagen soep te moeten eten? Ik kan je geruststellen. Courgettes zijn enorm veelzijdig. Je kan ze gebruiken van voorgerecht tot dessert. Voor sauzen, confituren, pizza 's, salades, enz... We besloten om een paar van onze favoriete courgettereceptjes te delen. Niet om de site te profileren als receptenvademecum maar wel om je een andere blik op het eten van courgette doen krijgen. Om je zin te doen krijgen om meer gebruik te maken van deze fantastische groente. Wie weet. Misschien kom je wel tot de conclusie dat je volgend jaar nog meer courgetteplanten moet zetten om al die interessante recepten eens te kunnen uit testen.

 

Topfavoriet: Draniki/olad'i oftewel groentepoffertjes, een traditionele Oost-Europese lekkernij

Ingrediënten:
0,5 kg courgette
1 ei
4 eetlepels bloem
peper en zout
2 teentjes look
1 ui
paar takjes peterselie en enkele takjes dille
beetje tijm

 

Werkwijze:

  • Courgette raspen en in een vergiet leggen. Strooi er wat zout op om het water uit de geraspte vruchten sneller af te drijven. Minimum een half uur laten uitlekken.
  • Voeg het ei en de bloem bij de geraspte courgette en meng goed tot je een stevige brij krijgt
  • De rest van de ingrediënten bij het mengsel voegen en mengen
  • Verhit een pan met plantaardige olie.
  • Neem 1 eetlepel van het courgettemengsel en schep dit in de pan. Draai na een paar minuten voorzichtig het poffertje om en bak de andere kant af.
    In een pan van 28 cm diameter kan je normaal 6 poffertjes per bakbeurt bakken.
  • Poffertjes laten uitdruipen op keukenpapier (anders blijven ze te vettig na afkoelen)

Draniki zijn zowel warm als koud lekker. Je kan ze prima als broodbeleg gebruiken. Als je er nog wat mayo of looksaus, een schijfje tomaat en een blaadje sla bij tussen je broodje gooit is het net een vegetarische hamburger.

In plaats van enkel courgettes te gebruiken om poffertjes te maken kan je ook een mengeling van aardappelen en courgette of courgette met wortel en/of rode biet gebruiken.

 poffertjes

Foto: Op de foto zie je het poffertjesmengsel voor bakken, tijdens het bakken in de pan en wanneer ze klaar zijn achteraan op het bord.

 

Verrassend: een fris courgetteslaatje. Lekker en uiterst snel te bereiden.

Ingrediënten:
0,5 kg jonge courgettes
2 teentjes look voor mensen die van straffe kost houden, anders minder
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels honing
peper en zout
eventueel 1 eetlepel citroensap om het verkleuren tegen te gaan

Werkwijze bereiding:

  • Verwijder de uiteinden van de courgette en rasp de courgettes zonder te schillen.
  • Meng de geraspte courgette met de overige ingrediënten en serveer

Dit slaatje is het lekkerst vers. Best bereiden net voor consumptie dus.

 

Inmaaktip: Courgette kaviaar

Dit receptje gebruiken we eens per jaar om een hele berg courgettes om te toveren in een smeuïg sausje dat perfect past bij pastagerechten of gewoon bij een gekookt aardappeltje. Ook als dipsaus of spread op de boterham gebruiken we de saus wel eens. Handig om altijd een bokaaltje bij de hand te hebben als je snel wil koken of wanneer er onverwachts bezoek komt. Het recept is speciaal gericht op inmaak in bokaaltjes.

Ingrediënten:
6 kg courgettes (minder kan natuurlijk ook bijv. drie kilogram en de rest van de ingrediënten halveren)
1 kg ui
0,5 l tomatensaus (wij gebruiken gewoon zelfgemaakte tomatensaus)
0,5 l mayonaise (wij gebruiken gewoon zelfgemaakte mayonaise :-) )
200 ml olie (zonnebloemolie bijvoorbeeld, die moeten we nog altijd kopen jammer genoeg)
0,5 eetlepel cayennepeper
4 eetlepels azijn
2 eetlepels zout
4 eetlepels suiker

Werkwijze bereiding:

  • Courgette raspen en uien in stukjes snijden
  • Olie verhitten in een grote kookpot en de in stukjes gesneden uien bakken
  • Als de uien glazig geworden zijn courgette toevoegen en bakken tot de courgette een homogene massa begint te vormen
  • Het mengsel mixen met de staafmixer.
  • De rest van de ingrediënten toevoegen en de saus laten sudderen voor ongeveer 2 uur.
  • Bokalen steriliseren en de saus er in gieten.

 

courgettecaviar

Foto: links courgettechutney, rechts courgette kaviaar

 

Lekker zoet: courgetteconfituur

Confituur van courgette (en pompoen) is heel lekker. Courgette is de vulstof van de confituur. De smaak is afkomstig van de kardemom en citroen.
De confituur gebruiken we dikwijls om courgettecake mee te bereiden. Een quatre-quart bakken, door midden snijden en de confituur er tussen in smeren. Heerlijk!

Ingrediënten
1 kg courgettes
800 g suiker (je kan minuutsuiker gebruiken, wij doen het met gewone)
1-2 citroenen
kardemom

Werkwijze bereiding

  • Courgette raspen, suiker toevoegen en laten staan. Eén nacht is ideaal, minder gaat ook.
  • De volgende dag kardemom en de in stukjes gesneden citroen toevoegen met schil en al.
  • Laat de confituur zachtjes koken en roer af en toe.
  • Bokaaltjes steriliseren en de confituur er in gieten.

Tip: Je kan de confituur gerust ook met andere kruiden maken, zoals kaneel, steranijs, venkelzaadjes, geraspte gember,... Wat je maar bij de hand hebt en graag eet dus.

 

De Klassiekers

Met onze vier favoriete receptjes is de kous niet af. Er zijn nog heel wat manieren om courgette te bereiden. Ik heb ze geklasseerd onder het kopje “de klassiekers” omdat er makkelijk genoeg receptjes van terug te vinden zijn. Ik geef alvast wat ideetjes om je zoektocht te vergemakkelijken.

Gevulde courgette: Courgettes opvullen kan met zowat van alles. Gehakt, een munt-couscousmengsel, blauwe kaas,… het gaat allemaal. Oudere en grotere courgettes zijn heel geschikt om op te vullen. Door hun groot formaat heb je weinig werk omdat je maar één courgette moet opvullen. De grote zaadjes in de courgette vormen geen probleem want je kan ze makkelijk verwijderen. Gewoon de courgette overlangs snijden en het waterige gedeelte met de zaadjes er uitlepelen zodat je de vulling in de holte kan aanbrengen.

Op de bbq: courgettes overlangs snijden in plakjes van een tweetal centimeter dik en gewoon op de grill leggen. Dit lukt ook goed met een gietijzeren grillpan

courgette bbq

Foto: courgette in de grillpan

 

Quiche en pizza: courgette is lekker om toe te voegen aan een zelfgemaakte pizza of quiche. Het is wel aan te raden om de courgette voor te bakken alvorens je ze op de pizza of quiche legt om het geheel niet te waterachtig te maken.

Ok, ik geef toch snel een mini-receptje om courgettepizza te maken dat wij soms eens gebruiken:
Bak de courgette in een pan tot het grootste deel van het vocht verdwenen is.
Neem een vel bladerdeeg en smeer er vier eetlepels tomatensaus op.
Leg de gebakken courgette boven op de tomatensaus. Heb je paprika bij de hand of een ander overschotje van groenten dan kan je die bij op de pizza leggen.
Een paar schijfjes geitenkaas of mozzarella leg je op de groenten. Het geheel kan je afwerken met wat kruiden zoals oregano, tijm,... en een beetje gemalen kaas dat je er over strooit
De pizza een twintigtal minuutjes in de over steken en smullen maar.

Bakken in de pan met look: De courgette in blokjes snijden. Even opbakken in olie en een paar teentjes look pureren en toevoegen. Op 10 minuten is het hele gerechtje klaar. Heel lekker om samen met couscous te eten.

Chutney: leuke begeleider van wintermenu 's met of zonder vlees

Soep: veel uitleg hoeft courgettesoep niet. Recepten van deze klassieker zijn in overvloed te vinden

Sauzen: Ratatouille en (bolognaise)saus voor pastagerechten,...

Spread: beleg voor op de boterham.

 

Nog een paar tips

Zoals je al gemerkt hebt als je de receptjes leest kan je enorm creatief zijn met deze groente. Courgette heeft een neutrale smaak. De kruiden maken de smaak. Vergeet ze dus niet toe te voegen. Anders zal het gerecht nogal flauw zijn.

Heb je teveel komkommers dan kan je i.p.v. courgette ook komkommers gebruiken in de aangehaalde recepten. De smaak en de textuur zijn dan wel iets anders dan bij het gebruik van courgette. Komkommer behoudt meer een knapperige “bite” dan courgette na bereiden.

Let op als je oude courgettes verwerkt. Er zitten harde zaden in die niet zo aangenaam zijn om op te eten. Gebruik je oude courgettes verwijder dan de zaden.

Ik zal maar stoppen met schrijven zeker? Zodat je aan de slag kan gaan om je courgettes om te toveren in een lekker gerecht. Nog een laatste tip om het af te leren. Als je tafelgenoten hebt die zogenaamd geen courgette lusten vertel dan niet wat er in je nieuwe schotel zit vooraleer ze geproefd hebben. De kans is groot dat ze niet kunnen raden wat er je nieuwe menu zit en dat ze er misschien zelf om vragen nog eens poffertjes te maken, of courgettepizza...

 Word jij ook lid?

enkele ledenvoordelen:

  • kortingen: maar liefst 20 % korting op aankoop van struiken en bomen, 20 % op zaden en 10 % op deelnameprijs van cursussen en workshops die we organiseren 
  • Deelname aan leerrijke evenementen: bijvoorbeeld proeverijen van fruit
  • Toegang tot exclusieve rassen en plantensoorten uit onze collectie. Niet alleen als opgekweekt plantgoed. Binnenkort komen er ook stekken en enten beschikbaar voor leden

 lidmaatschap 2024

Lid worden kan hier

Doorzoek de site

 

pcNieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte van al onze acties.

 

Kies alle manieren waarop u wilt horen van Haal meer uit je tuin vzw:

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Voor informatie over ons privacybeleid, bezoek onze website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

 

 

 

Vzw Haal meer uit je tuin
Regentwijk 17
3890 Gingelom

Ondernemingsnummer BE 0670.733.818
Rekeningnummer IBAN: BE67 9731 7244 2287
e-mail: haalmeeruitjetuin@gmail.com

Op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je in op de nieuwsbrief (bovenaan de pagina) of volg de instagram- of facebookpagina van haal meer uit je tuin

 | Algemene voorwaarden | | GDPR en privacybeleid |