logo

Categorie: Over zaadjes en plantgoed

Zelf zaden en plantgoed kweken is helemaal niet moeilijk en best leuk. Het geeft je het gevoel dat je in harmonie met je tuin "je plan kan trekken". Dat je voor een stuk zelfvoorzienend bent. Teel zelf zaden en plantgoed en een overvloed aan oogst en plezier zal jouw beloning zijn. 

Help! Mijn zaadjes komen niet uit. Eerste hulp bij kiemproblemen.

 

Je kent het wel. Je hebt een pakje zaad gekocht. Netjes gezaaid volgens de instructies op het pakje en je wacht....en je wacht nog een beetje en er komt helemaal niets uit. Niet goed voor de motivatie natuurlijk. Wat is nu de reden dat sommige zaden niet lijken te kiemen? De zaadleverancier, de zaaier of... andere factoren? Op vraag van enkele leden geven we zaaitips om alles vlot te laten kiemen.

 

Lees meer...

Biotuinieren zonder zorgen: kies het juiste ras

moestuin gaasbeekStel: je wil prei kweken of een appelboom planten. Dan heb je de keuze uit een overweldigend aantal rassen. Waar moet je dan op letten om de juiste keuze te maken? Voor wie tuiniert is ras geen beladen term. Het ene ras groente of fruit is het andere niet, daar komt het ongeveer op neer. De keuze van het ras waar je mee aan de slag gaat, is van enorm belang. Een belang dat dikwijls onderschat wordt. Om succesvol te tuinieren zouden we beter over rassen spreken in plaats van gewassen. Want het ras, dat is de alpha en de omega tegelijkertijd.

Lees meer...

Oude rassen bewaren is broodnodig /nieuwe rassen ontwikkelen ook

diversiteit bonenWelke rassen gebruik je best in de tuin? Oude of nieuwe? Nuance is op zijn plaats vooraleer we zomaar in vakjes van oud of nieuw gaan denken. Beide zijn nodig. Waarom? Oud is niet altijd aangepast aan onze smaak en keukenverwachtingen. Nieuwe rassen zijn niet altijd aangepast om door tuiniers in een tuin verbouwd te worden zonder overdreven in de watten gelegd te worden... Kortom, het is geen zwart-wit verhaal.

 

 

 

 

Lees meer...

Zakjes voor je zelfgeteelde zaden maken 

zelfgemaakte zakjes

 Je hebt zelf geteelde zaden in overvloed en wil ze uitdelen, ruilen of verkopen maar je hebt geen zakjes om de zaden in te stoppen? Geen probleem. Zakjes kan je snel zelf maken van simpele materialen die je thuis wellicht liggen hebt.

 

 

 

 

 

 

Lees meer...

Waarom zelf zaden telen? 

zaden bulk

Wij kweken ieder jaar een groot deel van onze zaden zelf. Zelf zaden telen geeft een nieuwe extra dimensie aan moestuinieren. Het is niet alleen uiterst belangrijk voor het instandhouden van de biodiversiteit maar ook gewoon superleuk. Het opent je ogen voor de aard van de plant en je hebt altijd iets om weg te geven of om te ruilen voor andere zaden die je graag zou hebben. Prachtig toch, dat je dat gewoon allemaal kan in je moestuin.

  

 

Lees meer...

 Word jij ook lid?

enkele ledenvoordelen:

  • kortingen: maar liefst 20 % korting op aankoop van struiken en bomen, 20 % op zaden en 10 % op deelnameprijs van cursussen en workshops die we organiseren 
  • Deelname aan leerrijke evenementen: bijvoorbeeld proeverijen van fruit
  • Toegang tot exclusieve rassen en plantensoorten uit onze collectie. Niet alleen als opgekweekt plantgoed. Binnenkort komen er ook stekken en enten beschikbaar voor leden

 lidmaatschap 2024

Lid worden kan hier

Doorzoek de site

 

pcNieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte van al onze acties.

 

Kies alle manieren waarop u wilt horen van Haal meer uit je tuin vzw:

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Voor informatie over ons privacybeleid, bezoek onze website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

 

 

 

Vzw Haal meer uit je tuin
Regentwijk 17
3890 Gingelom

Ondernemingsnummer BE 0670.733.818
Rekeningnummer IBAN: BE67 9731 7244 2287
e-mail: haalmeeruitjetuin@gmail.com

Op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je in op de nieuwsbrief (bovenaan de pagina) of volg de instagram- of facebookpagina van haal meer uit je tuin

 | Algemene voorwaarden | | GDPR en privacybeleid |