logo

Cocktails en mocktails: zomerse dorstlessers van eigen kweek

mojito

 

Werken in de tuin bij zomerse temperaturen vraagt af en toe eens voor een pauze. Wat is er lekkerder dan een frisse cocktail, recht uit eigen tuin om je dorst te lessen tijdens zo 'n moment van ontspanning? Neen, dronken hoef je niet te worden van je cocktails want je kan ze perfect bereiden ook zonder toevoeging van sterk water. Dan worden het mocktails.
Een paar van onze favoriete tuinmocktails voor zomerse dagen die lijst ik hier even op.

 

 

Onze vier favoriete zomerdrankjes uit eigen tuin

Mojito:

Wie kent deze cocktail niet? Je hoeft helemaal geen fles mojito concentraat in de supermarkt aan te schaffen om deze cocktail te bereiden. Probeer hem eens te maken direct uit eigen tuin want ja vers smaakt mojito altijd het lekkerst. Veel tijd hoeft de bereiding niet te kosten. Wat verse muntblaadjes plukken uit de tuin, een ijsblokje of 5 “crushen” per cocktailglas, rietsuiker naar smaak er onder mengen, een rietje er in en de cocktail is klaar voor consumptie.

 

Berry brain freeze:

Cocktailnamen mogen een beetje exotisch klinken. Niet waar? Waarom de cocktail deze naam toebedeeld kreeg verklap ik zo meteen. Eerst even de bereiding uit de doeken doen.

Hebben we frambozen te veel in de zomer dan mixen we die tot moes en vriezen ze in om er later een lekker drankje mee te maken. Onder de gemixte frambozen mengen we wat suiker. Op een warme dag halen we de vruchtenmix uit de vriezer en laten het een paar uur ontdooien juist tot het punt dat de mix vloeibaar is maar nog wel steeds ijskoud. Door deze werkwijze te volgen moet je geen ijs bij de vruchten toevoegen.

Het half ontdooide mengsel giet je in een groot glas en slurp je op met een rietje. Pas op, niet te snel drinken of je kan wel eens rare gezichten trekken vanwege een “brain freeze.”

Dezelfde manier van bereiden gebruiken we ook om aardbeidaiquiri 's te maken. Soms maken we ook wel eens een aardbei-frambozenmix. Want aardbei dat is lekker zoet maar framboos dat heeft een veel zuurdere ondertoon. Voeg je aardbei toe dan moet je weinig of geen suiker toevoegen om een zoet smakende mocktail te kunnen drinken.

frambozendaiquiri

Foto: berry brain freeze

 

Sweet basil:

Een andere zomerse topper is sweet basil. Een cocktail met als basisingrediënt, u kon het al raden, basilicum. Met deze cocktail moet je wel iets nauwlettender te werk gaan om een lekker resultaat te bekomen dan bij de vorige twee bereidingen (Voeg zeker niet te veel basilicum toe want dan wordt de smaak te scherp).

Per cocktailglas heb je nodig:

  • tien blaadjes basilicum
  • een halve limoen (citroensap gaat ook)
  • een dikke soeplepel honing

De ingrediënten gooi je samen in de blender en het resultaat is een lichtgroene zoete cocktail. Voor wie verzot is op de smaak van basilicum is dit drankje absoluut een aanrader.

 

Vlierbloesem on the rocks:

De grens tussen koude limonade en mocktails is vaak dun vind ik zelf. Daarom ook een woordje over vlierbloesemlimonade in dit artikel.

In tegenstelling tot de andere drankjes die hier opgelijst staan maak je vlierbloesemlimonade niet op het moment dat je dorst hebt maar wel op voorhand.

Eén keer per jaar, in de vroege zomer als de vlier in bloei staat maken we een liter of tien vlierbloesemlimonade in één keer. De bereiding is simpel.

  • Bloeiende vlierschermpjes afplukken (een stuk of 20 schermen per vijf liter water) en water toevoegen zodat de vlierbloesems net onder komen te staan, wat citroensap toevoegen en het mengsel 24 u laten staan.
  • Na 24 u de vlierbloesems uit het water halen en suiker toevoegen. Afhankelijk van je smaak kan je 300 tot 500 gram suiker per vijf liter water toevoegen. Wil je de limonade een paar weken laten staan voeg dan zeker niet te weinig suiker toe. Door het gistingsproces daalt het suikergehalte en wordt de limonade sowieso minder zoet.
  • de vloeistof in een gesloten fles overgieten. Wij nemen daarvoor plastieken waterflessen van vijf liter. Het stuifmeel van vlier begint spontaan te gisten en produceert koolzuurgas wat op zijn beurt zorgt voor bubbels in je glas. Omwille van dat koolzuurgas maken we de limonade in plastiek flessen omdat de druk in de fles door het gisten sterk oploopt.

Een week na het bereiden van de limonade beginnen we hem te drinken en dit zo lang de voorraad strekt. Pas wel altijd op als je de fles opent om limonade uit te schenken. Door de hoge druk in de fles durft de dop net voor de fles helemaal open is er wel eens van vliegen. Erg is dat niet maar je kan er wel eens goed van verschieten.

 

vlierbloesem lemonade

Foto: Vlierbloesemlimonade vergezeld van versgeplukte (hoogstam)kersen

 

Nog meer mocktailideetjes:

De opgesomde vier verfrissende drankjes zijn een vast onderdeel van onze zomers pauzeritueel. Er zijn nog een pak mocktails die je kan fabriceren met ingrediënten uit eigen tuin. Denk maar aan bijvoorbeeld Bloody mary, lemongras fizz, etc... Mijn citroengras is nog aan het groeien (Natuurlijk kan je de cocktail ook bereiden met andere kruiden die een citroentoets toevoegen zoals citroentijm, citroenmelisse, citroenverbena,...) en wat Bloody mary betreft die drink ik liever niet want ook al ben ik zo zot van tomaten, tomatensap is niet mijn ding. Wat is jouw cocktail maison die je kan bereiden met ingrediënten uit eigen tuin?

 

IJs crushen

Recepten om cocktails en mocktails te bereiden vragen vaak om verschilfert, aka crushed, ijs. IJs verschilferen kan je op verschillende manieren. Met een Amerikaanse koelkast of blender bijvoorbeeld. Wij doen het op een eenvoudige manier gewoon met de hamer en de handdoek. Giet je ijs uit in een propere handdoek. Bindt de doek samen en meppen maar op dat ijs. Het verschilfert vanzelf. Voor je aan het meppen slaat. Denk natuurlijk wel aan je ondergrond voor je de vloertegels van je keukeb in stukken klopt :-)

ijs crushen

Foto: Ijs crushen zonder elektriciteit of machines

 

Schol!

Het drankje is gekozen. De bereiding klaar. Tijd om te drinken en te genieten van het verfrissend effect. Schol!

 

 Word jij ook lid?

enkele ledenvoordelen:

  • kortingen: maar liefst 20 % korting op aankoop van struiken en bomen, 20 % op zaden en 10 % op deelnameprijs van cursussen en workshops die we organiseren 
  • Deelname aan leerrijke evenementen: bijvoorbeeld proeverijen van fruit
  • Toegang tot exclusieve rassen en plantensoorten uit onze collectie. Niet alleen als opgekweekt plantgoed. Binnenkort komen er ook stekken en enten beschikbaar voor leden

 lidmaatschap 2024

Lid worden kan hier

Doorzoek de site

 

pcNieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte van al onze acties.

 

Kies alle manieren waarop u wilt horen van Haal meer uit je tuin vzw:

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Voor informatie over ons privacybeleid, bezoek onze website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

 

 

 

Vzw Haal meer uit je tuin
Regentwijk 17
3890 Gingelom

Ondernemingsnummer BE 0670.733.818
Rekeningnummer IBAN: BE67 9731 7244 2287
e-mail: haalmeeruitjetuin@gmail.com

Op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je in op de nieuwsbrief (bovenaan de pagina) of volg de instagram- of facebookpagina van haal meer uit je tuin

 | Algemene voorwaarden | | GDPR en privacybeleid |