banner deze week

Nu in de tuin

10/04/19

Bemesten met  hout

Bemesten is niet echt de juiste term. Zeg maar beter: de grond verbeteren. Hout is ongeëvenaard als bodemverbeteringsmiddel. 

Geloof je het niet? Deze week een prei geoogst die helemaal door een oude plank gegroeid was die we een paar jaar geleden verwerkt hadden in een border.

prei hout

Prei Akelei, één van onze favoriete rassen. Een zaadvaste telersselectie van het biobedrijf Akelei. Deze prei is duidelijk een pak robuuster dan zijn doorveredelde soortgenoten. Zaad bestellen kan via de zadenactie van Velt.

banner waarom klein

 

 

07/04/19

Deze week op het menu: "Alweer" vers uit de tuin

Eten volgens het seizoen vinden we echt leuk! Het gaat nooit vervelen want ieder seizoen is er weer ander lekkers te oogsten en elke keer vinden we weer nieuwe dingen die we willen uittesten in de tuin en op ons bord.

kozakkenaspergekozakkenasperge; de jonge scheuten van lisdodde, een uiterst veelzijdige eetbare plant. Best lekker als hapje. Om er veel van te leggen zullen we veel meer lisdodde moeten planten want enkele het binnenste kan je eten. Dat smaakt enigszins naar artisjok. De buitenkant is te taai. Geleerd uit het boek around the world in 80 plants van Stephen Barstow. 

wa wa ga choi

Wa wa ga choi. Een Chinese groente die we voor de eerste keer staan hebben. De stengel heeft enigzins de smaak en textuur van koolrabi. De bloeitopjes zijn "spicy". Voor herhaling vatbaar maar wel niet makkelijk te telen. Deze komt uit de serre. De plant buiten telen zoals vroege bloemkool*  is niet gelukt. *(zaaien in oktober, in potjes verspenen en vroeg uitplanten buiten)

winter salade

Een nieuw stukje salad bar: Om je een idee te geven. Dit perceeltje werd gezaaid op 14/02 (zie eerdere post). Dat was trouwens de dag dat we tien jaar getrouwd waren. Maar ik voelde gewoon dat het die dag tijd was om te beginnen zaaien in de serre. Het weer was te goed om het uit te stellen. Dus voor we naar de Ardennen vertrokken om onze huwelijksverjaardag te vieren toch snel gezaaid.

Je ziet hoe snel het groeit. Alles was oogstklaar na 7 weken.

winterbroccoli

Winterbroccoli purple sprouting. Kleurrijk en lekker en gewoon oogst van buiten.Wel een heel lange teelt. Je zaait in de periode half april-juli. Pas op het eind van de winter kan je oogsten. Wel bijzonder lekker rauw!

banner waarom klein

 

 

03/04/19

Hongerige duiven

Terwijl we zaaien of verplanten liggen de duiven in het vroege voorjaar altijd op de loer. Ze wachten tot we even de tuin verlaten om dan keihard toe te slaan. Logisch, die dieren hunkeren nog lekker mals vers groen. Maar zoals ik al eerder schreef op deze website: “Tuinieren is immers samenwerken met de natuur en dus ook delen. Het is de normaalste zaak dat iedereen in het tuin- ecosysteem zijn portie krijgt. Ik zeg wel delen. “ Duiven vergeten te delen.

Afdekken is daarom een must.

duiven bescherming

Tijdelijk afdekken met groentekistjes werkt prima. Zo kan je tegelijk gevoelige planten afharden. Hier hebben we knolkervel uitgeplant. Een groente die we voor de eerste keer willen testen. De plantjes werden voor de winter gezaaid en nu uiterst voorzichtig uitgeplant net voor een regenbui uitgeplant.

duiven bescherming net

Afdekken met netten doen we enkel voor hogere gewassen. Hier erwt. Het is wel altijd uitkijken dat de erwten niet in het net gaan groeien. Anders moet je de hele constructie tot in de zomer laten staan.

duif erwt

Hierboven had ik het over erwt maar we moeten iets preciezer zijn. Dit is het ras Sugar Magnolia Tendril. Het zijn niet zomaar over erwten maar wel over sugarsnaps. De paarse peulen kan je met peul en al in je mond stoppen. Niet alleen lekker maar ook bijzonder mooi in de tuin en op je bord!

banner waarom klein

 

 

 

31/03/19

Oogstgeluk en bloemenpracht

ahhh....vandaag was weer een topdag in de tuin. Weer zoveel ontdekt. De eerste nine star, sla overal, de fruitbloesems. Fantastisch! Leve de lente!

oogstgeluk

 Als het maar even kan dan eten we buiten. Smaakt zoveel beter.

euforisch lentemoment

Een euforisch lentemomentje met de serenade van het oogstmes  (links vooraan, Physalis plant 3 j oud, centraal onze Kaki)

de eerste nine star

De eerste nine star. We kijken er ieder jaar echt naar uit! We zouden echt nog meer mensen blij willen maken met deze plant maar ik denk dat we echt eens op grote schaal zaad zouden moeten telen. Een project voor 2020?

kers samba

De kers Samba liep wat voor op Sylvia, de bestuiver die er naast staat. Dan het probleem maar een beetje anders getackeld en een (hopelijk goede) bestuiver van een andere boom in een emmer gezet voor onze Samba.

alexander zwartmoeskervel

Alexanders*: We eten vanavond slechts een "half stengeltje" van onze zwartmoeskervel. De bloeistengels zijn een delicatesse. Even kort bakken. De stengels zijn hol en zoet. * in het Engels heet deze groente Alexanders 

banner waarom klein

 

 

28/03/19

Zaaien is timing

Zaaien volgens strikte kalenderdata hebben we al lang achter ons gelaten. We doen het vooral op gevoel en door goed in de gaten te houden hoe de wilde planten zich ontwikkelen (fenologie zoals dat heet in vakjargon). 

Koudekiemers zoals sla willen we in het voorjaar er zo snel mogelijk in. Zeker als we er zaad van willen telen. Het eerste zaaisel in de serre ging er in op 14/02, buiten op 25/02. Ook gewassen zoals wortelen (eerste zaai 21/02: Belgisch ras: "Blanche a collet vert") en rode biet (24/02: "Egyptische platronde") proberen we zo vroeg mogelijk te zaaien. 

Wat we jaar na jaar merken is dat het bodemvocht en het hemelwater de limiterende factoren vormen. Lange droge periodes in het voorjaar en de (vroege) zomer maken het kiemende zaden lastig. Zaaien wordt meer en meer gokken! We spreiden het risico door meerdere rassen per gewas te zaaien en vroeg te beginnen. Dat geeft ons tijd om opnieuw te zaaien als een zaaisel niet goed lukt.

Hou houden we alle informatie bij van wat we zaaien voor de komende jaren? Wel alles wat we zaaien wordt genoteerd in de boek. Alles? Wel het is te zeggen als we het niet vergeten :-) Ieder jaar ontsnappen er wel enkele gewassen aan de boek...

zaden boek

 

banner waarom klein

 

 

 Word jij ook lid?

enkele ledenvoordelen:

  • kortingen: maar liefst 20 % korting op aankoop van struiken en bomen, 20 % op zaden en 10 % op deelnameprijs van cursussen en workshops die we organiseren 
  • Deelname aan leerrijke evenementen: bijvoorbeeld proeverijen van fruit
  • Toegang tot exclusieve rassen en plantensoorten uit onze collectie. Niet alleen als opgekweekt plantgoed. Binnenkort komen er ook stekken en enten beschikbaar voor leden

 lidmaatschap 2024

Lid worden kan hier

Doorzoek de site

 

pcNieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte van al onze acties.

 

Kies alle manieren waarop u wilt horen van Haal meer uit je tuin vzw:

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Voor informatie over ons privacybeleid, bezoek onze website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

 

 

 

  

 

 

duurzame toekomst zonder texttekst duurzame toekomst

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vzw Haal meer uit je tuin
Regentwijk 17
3890 Gingelom

Ondernemingsnummer BE 0670.733.818
Rekeningnummer IBAN: BE67 9731 7244 2287
e-mail: haalmeeruitjetuin@gmail.com

Op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je in op de nieuwsbrief (bovenaan de pagina) of volg de instagram- of facebookpagina van haal meer uit je tuin

 | Algemene voorwaarden | | GDPR en privacybeleid |