banner deze week

Nu in de tuin

25/09/24

Gaan we direct door naar de foto 's?

Want over het weer daar heb ik het al teveel over gehad dit jaar.... ;-)

Al moet ik wel zeggen: op onze herfstproeverij was het weer fantastisch! Een sfeerbeeldje hier onder.

 

druivenproeverij

Foto: Net voor de proeverij van start ging. Ook in een moeilijk druivenjaar zoals 2024 lagen er tientallen rassen op tafel. De kracht van rassenkeuze! De eerste twee druiven vooraan (link Krasotka, Rechts Baidor) komen uit de serre. Al de rest gewoon van buiten.

herfstproeverij1

Foto: Even later. Er wordt duchtig geproefd. Haal meer uit je tuin leden zoeken de lekkerste appel, peer, druif,...

Maurice Zwart

Foto: Dit ras kon ook op veel bijval rekenen op de proeverij. Tomaat gekregen als "Maurice zwart". Zeer sterk (kreeg laat Phytophthora) en productief. Zetten we zeker opnieuw! Op de achtergrond de appel "Expressweg"

2024 is een eendenjaar

Foto: Ok, terug naar de tuin. Deze foto vat het mooi samen. 2024 was een eendenjaar. Onze eendjes genieten van regen :-)

herfst

Foto: Prachtig sfeerbeeld dat Elena vorige week kon schieten in de tuin. Magisch!

 

 

banner waarom klein

11/09/24

We hebben veel, maar geen knolselder dit jaar...

Neen, we zijn geen knolselder vergeten planten. Hij wil gewoon niet groeien. Eigenlijk is het straf. Knolselder houdt van een vochtige bodem. Dat is zeker in orde. Jammer genoeg blijft het blad niet lang genoeg droog omdat het nu al zowat het hele groeiseizoen lang bijna dagelijks regent. Hierdoor zijn de planten al maanden lang aangetast door roest. Iedere keer wordt er nieuw blad gevormd maar telkens opnieuw wordt het geïnfecteerd. Het zou een klein mirakel zijn als dit nog goed komt.

We zouden echt wel een beter ras knolselder moeten vinden. De afgelopen jaren zijn we al op zoek gegaan naar betere rassen en zelfs een oproep gelanceerd onder de leden. Onze zoektocht leverde weinig op. De droom is om een knolselderras te vinden dat roestresistent is en zichzelf kan uitzaaien. Ik denk dat we dat zelf zullen moeten veredelen :-) Heb jij een gouden tip? Contacteer ons dan graag via mail.

Knolselder is het buitenbeentje. De meeste dingen zijn wel gelukt, ondanks dit zeer natte weer, dag in dag uit. De afgelopen week hebben we hier al weer dan 80 liter per vierkante meter ontvangen. Er zitten wat barsten in de tomaten en sommige druivenrassen, wat rot in appel en peer. Maar we zullen alleszins niet verhongeren. Een voedselpakket opsturen is nog niet nodig ;-)

 

 

 knolselder roest

De planten doen een poging om een knol te vormen maar de roest is hen voor. Dit is het zaadvaste ras "Monarch"

gebarsten tomaten

Vandaag hebben we nog eens blad verwijderd van de tomaten en de gebarsten exemplaren geplukt om soep te maken. De vroeg invallende herfst doet geen deugd. Eerlijk gezegd ben ik er mentaal ook nog niet klaar voor. Geen zomer gehad en meteen herfst....

Witloof en boerenkool

Het is niet allemaal kommer en kwel. De kracht van diversiteit. De ene heeft het lastig met de constante regen. Witloof en boerenkool genieten ervan. 

druif Solara

Ook geen makkelijk jaar voor druiven. Maar wel weer een goed selectiejaar. Dit ras apprecieren we ieder jaar meer. "Solara", zeer sterk en ook gewoon lekker. Volgende week te proeven op onze herfstproeverij.

Pruim Toptaste

Dit zijn de laatste pruimen van 2024. Dit is het ras "Toptaste". We hebben 2 maanden pruimen gegeten dus stilaan zijn we voldaan :-)

 

banner waarom klein

 

28/08/24

Volop "tomatten"

Yes, yes, yes. Eindelijk is er de grote tomatenovervloed! Ja, we zijn al aan het plukken sinds begin juli maar het ging allemaal zo traag. De oogst van de vroege rassen kwam mondjesmaat op gang door het natte, koude weer. Nu plukken we met emmers. De overvloed gaat ofwel in de zonnedroger of de ketchuppan. Natuurlijk eten we ook alle dagen tomatensalade :-) 

Van tomaten alleen kan een mens niet leven. Gelukkig is er nog allerlei ander lekkers van dit en van vorig jaar. In de winter hebben we het af en toe over keldergroenten. Groenten die we bewaren op nat zand, of in het geval van zoete aardappel in de garage. Wel, deze week hebben we de laatste zoete aardappel opgegeten. Na meer dan 10 maanden bewaring was de kwaliteit nog steeds voortreffelijk. De laatste rode biet (Robuschka) uit bewaring werd verorbert op 17/08. 

Oh ja, we hadden vorige week ook een reünie met de ecohoveniers van de afgelopen vier jaar. Het was een warm en vooral ook lekker weerzien :-) 

 

vroege tomaat Early Pink en suikermais Mezdi

 Dit is de oogst van 5 planten. Deze roze tomaat ("Clear Pink Early") is niet alleen superlekker maar ook zeer productief! De maïs die erop ligt is van het ras "Mezdi"

Turkse pepers

Het was één van onze goede voornemens in 2024. Zelfvoorzienend worden in Turkse pepers om te fermenteren. Ik moet zeggen, dat kweekt veel makkelijker dan ik dacht. De planten hangen vol.

Zoete aardappel bijna een jaar in de bewaring

Onze laatste zoete aardappelen haalden we deze week uit de garage. Ze gingen regelrecht de pan in. De smaak en kwaliteit was nog voortreffelijk. Links en rechts "Beauregard", in het midden "Erato white"

Ecohoveniers Reunie

Vorige donderdag hadden we een heuse ecohovenier reünie. We hielden een pot luck en konden weer genieten van fantastische culinarie hoogstandjes zoals de worteltaart van Marc, Spanacotta van Ann, Bananencake van Nomi, Frangipanetaart van Robby, enz.. Twee tafels volstonden niet. We moesten nog een derde bijplaatsen om al het eten gezet te krijgen. Gezellig en lekker, zoals altijd!

Vijgenbrood

Marleen maakte groentenpaté en smeerde dat op een zelfgebakken brood, afgewerkt met een zoete rijpe vijg en wat balsamico. Fantastisch! 

 

banner waarom klein

 

 

 

 

14/08

Halfoogst

Neen, geen halve oogst dit jaar. Het is half augustus! Traditioneel noemen we dat halfoogst omdat de oogst van de akkerbouwgewassen half weg is. Graan zijn we ook (op kleine schaal) aan het oogsten. Maar ik heb het liever over andere oogst. Tomaten, courgetten, suikermaïs en nog veel meer vullen de oogstmand. In de fruitafdeling zijn bramen, frambozen, appelen, peren, pruimen, kornoeljes en druiven aan zet.

Ik weet het, om de twee weken bloggen is te weinig. Er veranderd zoveel in de tuin, dag na dag. Vanaf de nieuwe website online gaat ga ik terug wekelijks bloggen. Beloofd! Nu gaat al de extra tijd op aan bouwen. Binnenkort licht ik wel eens een tipje van de sluier. Op dit moment ben ik bezig met het opnieuw lezen van alle oude artikelen. Waar nodig wordt de inhoud aangepast of aangevuld en oude links aangepast. We zijn bijna 10 jaar online. Het is wel een beetje nostalgisch om die allereerste schrijfsels nog eens na te lezen. De eerste artikels die we publiceerden waren zelfs zonder foto! Ook dat passen we aan want mooie beelden zijn toch wel een beetje ons stokpaardje geworden :-)

 

Huitlacoche suikermais Mezdi

Huitlacoche oftewel builenbrand in het Nederlands. Een gegeerde plantenziekte in Mexico. Wij kunnen de aangetaste kolven ook wel appeciëren. Als je de zoekfunctie op deze sitegebruikt kan je nog meer over deze lekkere zwam te weten komen

Pesto citroenbasilicum

Typische zomeractiviteit. Pesto verwerken. Deze week was een goede oogstweek. Door het droge weer zijn de smaken supergeconcentreerd. Dit is onze wintervoorraad. Sinds een paar jaar maken we twee soorten basilicumpesto. Pesto met citroenbasilicum en Genovese. Citroenbasilicum is echt een aanrader! Gebruik gerust de zoekfunctie om ons recept te ontdekken.

Chibis ideale droogtomaat

De zonnedroger heeft deze week ook weer dienst gedaan. De vroege tomaat Chibis is ideaal om te verwerken tot zongedroogde tomaten. Het vruchtvlees van deze stevige tomaat is makkelijk te verwijderen waardoor de tomaat snel droogt. Eén dag in de zonnedroger is voldoende.

Bessen druif Krasotka

Ja, dit zijn drie bessen van de tafeldruif Krasotka...en mijn vuile vingers :-) We eten al sinds een week of twee terug druiven. De eerste rassen aan zet dit jaar zijn "Bianca", "Siegerrebe" en "Krasotka". Alle drie uit de serre. De traditionele vroege druiven zijn wat later in 2024 vanwege nachtvorst in april.

luc Fichoise

Terug naar de tomaten. Dit zijn de planten van de doorgeselecteerde variëteit "Luc Fichoise". We selecteren op een wat hogere plant met grote trossen. 80 tomaten per tros is geen uitzondering!

 

banner waarom klein

 

28/07/24

 

Eerste kornoeljes, Turkse pepers en...circus!

 

Misschien wel een rare titel voor een blog maar dat is wat we geoogst hebben de voorbije week en naast het eetbaar park heeft een heus circus de tenten opgeslaan! Dus in onze weide lopen schapen en op de weide ernaast kamelen, dromedarissen een yak en nog veel meer. Grappig hoe het voetbalveld verandert is op een jaar tijd :-)

Terug naar de tuin. Fruit rijpt gestaag af en is door de band vroeg. De vruchtgroenten en bonen sprinten vooruit nu het een stuk warmer en droger geworden is. Weinig tekst deze keer. Meer foto 's :-)

 

Eerste pepers en paprika s

Foto: De eerste oogst van pepers en paprika 's. Laat dit jaar maar er ze zijn er eindelijk! De rode paprika links is "Bridhie", een nieuwkomer. Ook de Turkse pepers zijn nieuw. Dit jaar hebben we ons voorgenomen om zelfvoorzienend te worden in Turkse pepers. Zo gezegd zo gedaan!

komkommer Lunchbox F1

Foto: Komkommer Lunchbox (F1). Een van de weinige hybriden die we staan hebben. Gezaaid om eens te zien hoe goed die lunchkomkommertjes zijn. We zijn er eigenlijk wel tevreden van. Echt snoepjes! Nu op zoek naar een zaadvast ras!

Kolen met klaver tussenzaai

Foto: Vorige week gooiden we een video op ons You tube kanaal waarin we lieten zien hoe de "start to garden tuin" er bij staat. 

Circus Armanzo op bezoek

Foto: Dit zullen we waarschijnlijk maar 1 keer meemaken. Kamelen en dromedarissen naast onze tuin. Grappig en plezant! Nu het circus er is moeten we geen radio meer op zetten als we in de tuin bezig zijn. Er is ambiance en muziek à Volonté. Woensdag gaan we naar de voorstelling kijken. Kindernostalgie :-) We moeten alvast niet ver gaan...

Circus Armanzo voetbalveld Gingelom

Foto: Een voetbalveld verbouwen tot circus kost maar twee dagen ;-) Ik vind het heel interessant om te kijken wat we kunnen bijleren van zo 'n mobiele onderneming.

Cornus Yantarniy

Foto: Cornus "Yantarniy". Eén van de vroegste rassen. Lekker! Goede zoet zuur balans. Bedankt voor de planten Roger!

Moldavskaya Rannaya

Foto: Enthout van deze peer ("Moldovskaya Rannaya") brachten we ondertussen vijf jaar geleden mee uit het verre thuisland van Elena. Goede zomerpeer en de tweede peer die afrijpt in onze collectie dit jaar.

 

banner waarom klein

 

 Word jij ook lid?

enkele ledenvoordelen:

  • kortingen: maar liefst 20 % korting op aankoop van struiken en bomen, 20 % op zaden en 10 % op deelnameprijs van cursussen en workshops die we organiseren 
  • Deelname aan leerrijke evenementen: bijvoorbeeld proeverijen van fruit
  • Toegang tot exclusieve rassen en plantensoorten uit onze collectie. Niet alleen als opgekweekt plantgoed. Binnenkort komen er ook stekken en enten beschikbaar voor leden

 lidmaatschap 2024

Lid worden kan hier

Doorzoek de site

 

pcNieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte van al onze acties.

 

Kies alle manieren waarop u wilt horen van Haal meer uit je tuin vzw:

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Voor informatie over ons privacybeleid, bezoek onze website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

 

 

 

  

 

 

duurzame toekomst zonder texttekst duurzame toekomst

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vzw Haal meer uit je tuin
Regentwijk 17
3890 Gingelom

Ondernemingsnummer BE 0670.733.818
Rekeningnummer IBAN: BE67 9731 7244 2287
e-mail: haalmeeruitjetuin@gmail.com

Op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je in op de nieuwsbrief (bovenaan de pagina) of volg de instagram- of facebookpagina van haal meer uit je tuin

 | Algemene voorwaarden | | GDPR en privacybeleid |