28/08/24
Volop "tomatten"
Yes, yes, yes. Eindelijk is er de grote tomatenovervloed! Ja, we zijn al aan het plukken sinds begin juli maar het ging allemaal zo traag. De oogst van de vroege rassen kwam mondjesmaat op gang door het natte, koude weer. Nu plukken we met emmers. De overvloed gaat ofwel in de zonnedroger of de ketchuppan. Natuurlijk eten we ook alle dagen tomatensalade :-)
Van tomaten alleen kan een mens niet leven. Gelukkig is er nog allerlei ander lekkers van dit en van vorig jaar. In de winter hebben we het af en toe over keldergroenten. Groenten die we bewaren op nat zand, of in het geval van zoete aardappel in de garage. Wel, deze week hebben we de laatste zoete aardappel opgegeten. Na meer dan 10 maanden bewaring was de kwaliteit nog steeds voortreffelijk. De laatste rode biet (Robuschka) uit bewaring werd verorbert op 17/08.
Oh ja, we hadden vorige week ook een reünie met de ecohoveniers van de afgelopen vier jaar. Het was een warm en vooral ook lekker weerzien :-)
Dit is de oogst van 5 planten. Deze roze tomaat ("Clear Pink Early") is niet alleen superlekker maar ook zeer productief! De maïs die erop ligt is van het ras "Mezdi"
Het was één van onze goede voornemens in 2024. Zelfvoorzienend worden in Turkse pepers om te fermenteren. Ik moet zeggen, dat kweekt veel makkelijker dan ik dacht. De planten hangen vol.
Onze laatste zoete aardappelen haalden we deze week uit de garage. Ze gingen regelrecht de pan in. De smaak en kwaliteit was nog voortreffelijk. Links en rechts "Beauregard", in het midden "Erato white"
Vorige donderdag hadden we een heuse ecohovenier reünie. We hielden een pot luck en konden weer genieten van fantastische culinarie hoogstandjes zoals de worteltaart van Marc, Spanacotta van Ann, Bananencake van Nomi, Frangipanetaart van Robby, enz.. Twee tafels volstonden niet. We moesten nog een derde bijplaatsen om al het eten gezet te krijgen. Gezellig en lekker, zoals altijd!
Marleen maakte groentenpaté en smeerde dat op een zelfgebakken brood, afgewerkt met een zoete rijpe vijg en wat balsamico. Fantastisch!