Onbekend leifruit, een foto overzicht
Leifruit is een streling voor het oog en kan bijzonder handig zijn om fruit te oogsten van onbenutte verticale oppervlaktes zoals gevels en tuinschuttingen. Peer staat te boek als het leifruitsoort bij uitstek. Er zijn heel wat meer fruitsoorten die je kan leiden. Een overzicht van enkele minder bekende leifruitsoorten. Geen perfecte tekeningen zoals je die in fruitboekjes ziet maar wel echte foto 's van echte bomen.
Opmerking: Let op, niet iedere fruitsoort is even makkelijk te leiden. Dat kan je ook afleiden uit de foto 's die stuk voor stuk genomen zijn in toptuinen en gevormd door professionele tuiniers. Tegelijkertijd kan je ook het verschil zien tussen de perfecte bomen op tekeningen in fruitboeken en de harde realiteit.
Pitfruit
Mispel
Foto: Mispel in waaiervorm. (RHS, Wisley)
Steenfruit
Steenfruit in leivorm telen is mogelijk maar niet makkelijk. Jonge bomen zijn vaak mooi. Eens de boom volwassen is het een stuk moeilijker om de boom vitaal te houden. Er ontstaan vaak kale plekken, taksterfte, de productie is ondermaats en bij gebruik van zwakke onderstammen worden bomen niet oud.
Kers
Foto: Mooie leibomen van kers vind je amper. We hebben er jaren over gedaan om een mooi exemplaar te vinden. Deze zijn echt pareltjes. Beide rassen, "Lapins" en "Early Rivers", waren even mooi bedekt met blad en bloemknoppen. Geleid in waaiervorm. Onderstam onbekend, zaailing Limburgse boskriek? (West Dean gardens)
Foto: Op deze foto is duidelijk te zien dat de kers geleid is in waaiervorm. Er zit te weinig groei in de boom. Hoge producties hoeven niet verwacht te worden want vruchthout is schaars. Let ook op de talrijke kale plekken. Bij een gezonde boom is de waaiervorm bij kers in de zomer niet zichtbaar.
Kriek (zure kers)
Foto: Krieken (zure kers) hebben het voordeel dat ze op minder gunstige standplaatsen zoals een noordelijk gëorienteerde muur toch vrucht dragen. Om de boom als waaier aan te houden dienen nieuwe takken plat tegen de muur aangebonden te worden (Tuinen van Hoegaarden)
Foto: Een mooie "kriekenwaaier" in de zomer.
Perzik-nectarine
Foto: Jonge perzik in waaiervorm (Le potager du roi, Versailles)
Foto: Leiperzik in waaiervorm (West Dean gardens).
Foto: Een heel andere vorm. Perzik in "gegolfde u". De bomen zijn in slechte staat. (Le potager du roi, Versailles)
Abrikoos
Foto: Deze lei-abrikoos is vitaal en mooi aan de groei. Staat aan een vrij lage muur. Let ook op de metalen constructie waarmee de boom kan afgeschermd worden bij bijvoorbeeld nachtvorst. Abrikozen bloeien immers vroeg op het jaar. (RHS, Wisley)
Pruim
Foto: Jonge pruim die in cirkelvorm geleid wordt. (Le potager du roi, Versailles)
Foto: Al wat oudere mirabellen kunstig geleid tegen een hek (Museumtuin Gaasbeek)
Foto: Pruim in waaiervorm. (West Dean gardens)
Vijgachtigen
Vijg
Foto: Zeer mooie leivorm van vijg. Op deze winterse foto zie je duidelijk de structuur van de bomen en de niet afgerijpte tweede oogst. (Kruidtuin, Leuven)
Foto: Vijg in waaiervorm (West Dean gardens)
Foto: Vrij geleide vijg tegen de achtergevel van het kasteel van Gaasbeek.
Moerbei
Foto: Een poging om een moerbei te leiden geeft niet het verhoopte resultaat. De plant vormt geen mooie leivorm en de productiviteit is ondermaats. (RHS, Wisley)
Druiven
Foto: Druivenpalmet rijkelijk beladen met trossen. De vorm is minder duidelijk te zien op de foto omdat de druiven niet tegen een muur staan. (Museumtuin Gaasbeek)
Foto: Druiven in boogvorm over een pad vergeet je vast niet te plukken. (RHS, Wisley)
Foto: Druivenwiel (Museumtuin Gaasbeek)
Bessen
Rode bes
Foto: Aalbessen in leivorm zie je nauwelijks. Nochtans een plant die vrij makkelijk, snel te leiden is en liefst groeit op niet al te warme plaatsen.
Foto: Braam strak geleid langs een stalen frame. Makkelijk en handig om te plukken. (Jardin des plantes, Parijs)
Tomaat
Foto: voor mensen met weinig geduld: ook tomaten zijn een fruitsoort die je kan leiden :-) (West Dean gardens)
Lees ook: Vergeten leisystemen voor de tuin van de 21ste eeuw