logo

Klaar in een paar weken: vier leuke projectjes om binnen groenten te kweken

crosne, golden shoots en radichio

Ieder seizoen heeft zijn charme en smaken. In de winter kan je eens iets heel anders uitproberen zoals binnen tuinieren bijvoorbeeld. In dit artikel vier leuke projectjes die klaar zijn in een paar weken. Start je de projectjes op begin december dan kan je met de feestdagen je zelf gekweekte delicatessen op tafel toveren. Dan heb je vast en zeker interessante conversaties aan de feestdis:-)

 

 

 

1. Golden shoots: mooie kiemen die uiterst makkelijk te telen zijn

Golden shoots oftewel gebleekte erwtenscheuten zijn een populaire groente in Azië. Als je die gouden scheuten eens wil eten hoef je ze niet te laten overvliegen. Je kan ze ook bij ons makkelijk kweken. Als je vandaag zaait kan je binnen circa drie weken knapperige scheuten oogsten. Ze smaken niet alleen goed maar versieren een bord ook wondermooi.

Hoe doe je het?

  • Neem wat erwtenzaad en zaai de erwten ongeveer twee centimeter diep in een pot die je vult met bijvoorbeeld tuingrond.
  • Zet de pot in het donker weg in je kelder, tuinhuis, garage,... Een ruimte tussen de 8 en 15 graden Celsius is ideaal. Erwten kiemen niet zo graag als het te warm is. Is de ruimte waar je de pot zet niet donker? Zet er dan een emmer over zodat er geen licht aan de planten kan.
  • Ongeveer drie weken na kiemen kan je de scheuten oogsten. Let op laat ze niet te lang in het licht liggen voor je ze serveert. Anders kleuren ze al snel licht groen.

golden shoots

Foto: De gebleekte erwtenscheuten klaar om te oogsten.

Startmateriaal:  Een tip die ik je kan mee geven om veel erwtenscheuten te telen zonder dat het je iets kost is om je eigen erwtenzaad te oogsten. Het is niet moeilijk en je hebt zaad a volonté om erwtenscheuten te kweken. Je kan natuurlijk ook een gekocht pakje erwtenzaad gebruiken om scheuten te kweken.

  

2. Witloof

Ook witloof, onze nationale trots, kan je gewoon in je huiskamer telen. Al wat je hoeft te doen is wat witloofwortelen in een emmer stoppen, een klein beetje grond toevoegen, water geven en zorgen dat er geen licht aan kan. Moeilijker is het niet. Drie weken wachten op de oogst is misschien wel het moeilijkste deel van de teelt.

witloof binnen gekweekt

Foto: Witloof geteeld in de woonkamer. (normaal staat er een donkere emmer over om de witte kleur te behouden) In de pot zitten een twintigtal wortels. De emmer op de foto bracht 2,58 kg witloof op, .

 

Hoe doe je het?

  • Breng een dun laagje grond aan op de bodem van een emmer of grote bloempot.
  • Zet de witloofwortelen rechtop en dicht tegen elkaar. Verwijder oude bladresten aan de kop van de wortel voor je ze in de pot zet maar snijdt het groeipunt niet weg! Anders kan je geen witloof oogsten...
  • Als de pot gevuld is met wortels een klein beetje aarde in de holtes tussen de wortelen strooien. Daarna de pot goed water geven en in huis zetten.
    Witloof houdt van een constante temperatuur. In de woonkamer of naast een stookketel is ideaal. Zorg er natuurlijk wel voor dat je wortelen in het donker staan! Anders krijg je groenlof wat een stuk bitterder is.
  • Om de week je emmer met wortels eens bekijken en water geven als de grond droog aanvoelt. Want witloof heeft natuurlijk ook water nodig om te groeien.
  • Na drie- vier weken (afhankelijk van de temperatuur van de ruimte waar de emmer staat) kan je je witloof oogsten. Je hebt ongeveer 10 dagen tijd om al het witloof te oogsten. Een trucje om de oogst van je witloof te spreiden is op het moment dat je de eerste kroppen oogst de hele emmer in een koelere kamer zetten waardoor de groei vertraagt en je een langere periode kan gaan oogsten. 

 

witloof inpotten

Foto 's: links: de geschoonde wortels zet je gewoon recht op in een pot of emmer. Rechts: wat grond tussen de wortels en flink water geven en de pot is klaar om witloof te forceren in huis.

 

Startmateriaal: Om witloof te telen moet je in principe een jaar vooruit denken. In het voorjaar zaai je je wortelen en in de herfst kan je die oogsten en gebruiken om ze in te potten en witloof te kweken. Heb je geen wortelen en wil je nu aan de slag dan kan je op zoek gaan bij een boer in de buurt, een andere hobbytuinder die er op overschot heeft of bestellen via bijvoorbeeld www.witloofwortelen.be. Een andere optie is molsla kweken want de wortelen daarvan vindt je overal!

 

3. Wilde molsla


Eigenlijk zijn paardenbloemen dichte familie van witloof. Je kan de wortels dan ook op dezelfde manier forceren. Je krijgt dan wel geen krop zoals bij witloof maar wel losse blaadjes die heerlijk zijn om te gebruiken als salade. Bij ons is de groente weinig bekend, in Frankrijk staat ze te boek als delicatesse. Daar worden er dan ook speciaal “pissebloemen” voor gezaaid.

Om molsa te telen kan je wortels van wilde paardebloemen gebruiken. Dat vergt wel meer werk. Want die wortels uitdoen is niet zo simpel omdat ze dikwijls goed vast in de grond zitten en vertakt zijn. Je kan het natuurlijk ook anders bekijken. Als je toch paardebloemen ging verwijderen uit de tuin dan kan ze eens inpotten en er molsla van telen in plaats van ze op de composthoop te gooien.

Het teeltproces om de paardebloemwortels te foreceren is hetzelfde als van witloof, alleen moet je geen emmer grond vullen, het kan ook in een kleinere bloempot. De opbrengst die is natuurlijk wel een stuk minder dan van witloof. Maar dat moet je over hebben voor een delicatesse natuurlijk:-)

 

wilde molsla 

Foto 's: links: paardebloemwortels variëren sterk in dikte en zijn vaak gevorkt. Ze breken ook makkelijk af bij het rooien. rechts: op plaatsen waar paardebloem in april zo spontaan gebloeid heeft kan je in de herfst heel wat dikke wortels vinden. 

 

Startmateriaal: Best de paardebloemwortelen nu, aan het begin van de winter, verzamelen. Nu zie je het blad nog goed zitten, in de tweede helft van de winter kan dat moeilijker zijn. Probeer zo groot mogelijke wortels te vinden want hoe groter de wortel hoe meer molsla je kan gaan oogsten. De hele fijntjes brengen weinig op.

 

4. Winterasperges

Als je graag sojascheuten eet zijn winterasperges zeker iets voor jou. Deze oude truc vond ik terug op de website van belle epoque Meise. Dank je wel Guy om dit teeltrecept van 152 jaar geleden beschikbaar te houden en door te geven.

De oorspronkelijke tekst uit het jaarboek voor hofbouwkunde: De hier bedoelde groente is niet alleen een voortreffelijke fijne spijs, maar daarenboven is zij gemakkelijk te kweken, en geeft in korte dagen en ten alle tijde een grote hoeveelheid 'aspersietjes' (asperge's) te plukken. Er is hier enkel sprake van boonkiemen. Men neemt witte bonen van grotere soorten zoals snijbonen, roomse bonen (Pronkbonen) of gewone witte veldstruikbonen, welke men dicht tegen elkaar zaait in een platte kist of bak... Men hoeft weinig aarde onder de bonen te leggen, terwijl men ze boven op met 8 à 10 cm lichte mestaarde (terreau) overdekt. De bonen worden matig vochtig gehouden en naarmate de warmte, kunnen zij binnen 8 à 10 dagen genoeg ontkiemt zijn dat men de jonge plantjes reeds mag plukken, welke men gans, dit is, wortel, stammetje en blaadjes kan verbruiken. Het beste ogenblik om de plukking te doen, is wanneer zij de aarde beginnen voor goed op te heffen, en overigens, zo lang het uiteinde van de kiem gebogen blijft. Degenen die aan deze zo eenvoudige kultuur een warm broeibakje kunnen opofferen zullen hierop een grote hoeveelheid boon-aspersiën kunnen oogsten Bron:“ Extr. 'Jaarboek voor Hofbouwkunde' uitgegeven door Ed.Pynaert, F.Burvenich, F.Crepin, J.De Pauw en W.F.Vandenberghe-Gent-B-1864-

Hoe doe je het?

  • Een kist of bloempot vullen met grond. Laat de gevulde kist minimum een dag binnen staan zodat de grond opgewarmd is alvorens te zaaien
  • Zaai de bonen een paar centimeter diep, de tekst hierboven heeft het over heel diep zaaien. Ik deed het anders. Ondiep zaaien en dan zorgen dat er geen licht aan de bonen kan. Je krijgt een gelijkaardig resultaat.
  • Bonen houden van warmte. Zet ze op de warmste plek in huis om ze te laten kiemen. Zorg dat er geen licht aan je winterasperges kan, anders worden ze groen en bitter van smaak.
  • Eens ze een centimeter of tien lang zijn kan je gaan oogsten. De scheuten zijn lekker gebakken in de pan. De smaak is vergelijkbaar met die van sojascheuten want.... sojascheuten hebben niets met soja te maken het zijn ook bonenkiemen (kiemen van de mungboon).

winterasperges

Foto: Deze winterasperges hebben iets te koud gestaan (circa 16°C). Dik zaaien en zo warm mogelijk zetten dus als je veel wil oogsten.

Startmateriaal: Je kan allerlei bonensoorten gebruiken om winterasperges te kweken. Gedroogde bonen uit de winkel, bio bonenzaad of bonenzaad dat je zelf geteeld hebt. Zaai nooit bonenzaad dat voorzien is van een gekleurde coating. In die coating kunnen pesticiden aanwezig zijn!

diversiteit bonen en erwten

Foto: Je kan allerlei soorten bonen gebruiken om winterasperges te kweken. Op de foto een selectie zelfgeteelde erwten- en bonenzaden.

 

Winter of zomer, tuin of geen tuin, er zijn altijd mogelijkheden om lekkere groenten te telen

De winter, een stil seizoen met weersomstandigheden die in schril contrast afsteken met de zomer. Maar zelfs al is het rustig in de tuin, is het weer koud en guur. Toch valt er altijd wel iets te telen. De winter biedt uitdagingen om net in die periode, de moeilijkste van het jaar toch wat verse groenten op je bord te toveren.
Met de vier projectjes uit dit artikel kan je de hele winter door aan de slag. Je hoeft er zelfs geen tuin voor te hebben!

 Word jij ook lid?

enkele ledenvoordelen:

  • kortingen: maar liefst 20 % korting op aankoop van struiken en bomen, 20 % op zaden en 10 % op deelnameprijs van cursussen en workshops die we organiseren 
  • Deelname aan leerrijke evenementen: bijvoorbeeld proeverijen van fruit
  • Toegang tot exclusieve rassen en plantensoorten uit onze collectie. Niet alleen als opgekweekt plantgoed. Binnenkort komen er ook stekken en enten beschikbaar voor leden

 lidmaatschap 2024

Lid worden kan hier

Doorzoek de site

 

pcNieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte van al onze acties.

 

Kies alle manieren waarop u wilt horen van Haal meer uit je tuin vzw:

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Voor informatie over ons privacybeleid, bezoek onze website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

 

 

 

Vzw Haal meer uit je tuin
Regentwijk 17
3890 Gingelom

Ondernemingsnummer BE 0670.733.818
Rekeningnummer IBAN: BE67 9731 7244 2287
e-mail: haalmeeruitjetuin@gmail.com

Op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je in op de nieuwsbrief (bovenaan de pagina) of volg de instagram- of facebookpagina van haal meer uit je tuin

 | Algemene voorwaarden | | GDPR en privacybeleid |