logo

Jaarlijks je serre onderhouden en kuisen zorgt voor meer oogst

serre wassenJe serre heeft van tijd tot tijd ook eens een klein beetje extra aandacht nodig om overvloedig te kunnen blijven produceren. Enkele uren per jaar voor onderhoud uit trekken zorgt er voor dat je serre in topconditie blijft. Jaar na jaar opnieuw. Moeilijk is dat niet en onplezierig hoeft het ook al niet te zijn als je een zonnige dag in het winterhalfjaar uitkiest om je serre extra in de watten te leggen. Er is tegenwoordig een themadag voor zowat alles wat je kan gaan bedenken, van internationale pizzadag, dag van de yoga en noem maar op. Hoog tijd dus om de “familiale serrewasdag” op de kalender te zetten. Wat houdt zo 'n dag nu zoal in?

 

Meer licht = meer groei in het winterhalfjaar

De ramen van je serre één keer per jaar wassen is geen overbodige luxe. Algen aan de binnen- en buitenzijde, blaadjes die aan het glas bleven kleven of restjes kalk die overgebleven zijn na het eventueel witten van de buitenzijde in de zomer. Allemaal houdt het licht tegen. De jaarlijkse poetsbeurt lost dit op.

In de winter hebben we al zo weinig licht dat we eigenlijk niets mogen missen door vervuiling van het glas. Want 1% meer licht= 1% meer oogst. Met deze kort maar krachtige slogan die legendarisch is in het land- en tuinbouwonderwijs en de serre- industrie zetten onderzoekers enkele decennia geleden professionele telers aan om aandacht te hebben voor het reinigen van serres omdat uit proeven met komkommers onder glas bleek dat als de hoeveelheid licht toenam, de productie ook toenam.

De ruiten wassen dat doen wij zelf liefst op een zonnige dag in het late najaar. Op dat moment zijn de hoge zomerteelten zoals komkommer afgeoogst en hebben de bomen hun blad al laten vallen (anders plakken de vallende blaadjes gelijk weer tegen het glas). Je kan het werkje uitstellen tot in de lente maar dan genieten je winterteelten niet van het extra licht wat natuurlijk zonde is.
De ramen van je serre wassen is best een leuk werkje want je ziet duidelijk resultaat: waar je al gepoetst hebt en waar nog niet. Dat is dag en nacht verschil.

welke ruit is gewassen

Foto 's: ramen wassen is een werkje dat moed geeft. Je ziet duidelijk het resultaat van je werk.

Een spons of borstel, een aftrekker, wat water waar een scheutje azijn aan toegevoegd is en een trapladder. Dat is alles wat je nodig hebt om de ramen van je serre proper te krijgen. Enkele ramen insoppen, even later er over met de aftrekker en je bent klaar.
Wij gebruiken azijn omdat het effectief en milieuvriendelijk is. Een bijkomstig voordeel van het gebruik van azijn in je waswater is dat je aluminium frame terug gaat blinken als nieuw.

Agressieve (desinfecterende) producten heb je helemaal niet nodig om je serre proper te krijgen. Je serre poetsen doe je immers niet om ze te ontsmetten. Gebruik daarom vooral geen milieubelastende producten om je serre te reinigen. Denk er aan, valt er sop met een vervuilend product op de grond dan eet jij dat uiteindelijk op. Komt er water met product tijdens het reinigen van je serre via afvoergoten terecht in je watervoorraad dan kan dit bovendien zorgen voor problemen met je planten…

Heb je een serre die omhuld is met plastiek ipv glas dan kan je hetzelfde proces toepassen. Let wel. De meeste plastieksoorten zoals de veel gebruikte polyethyleen folie vertonen na een paar jaar wel sleet en worden daarom na reiniging niet meer zo doorzichtig als in het begin toen de folie nieuw was. Harder schrobben helpt niet om ze terug doorzichtig te krijgen. Schrob je te wild dan kan de broze plastiek zelfs beschadigd raken.

 

Preventief onderhoud aan de serre-constructie

De jaarlijkse poetsbeurt is ook het ideale moment om te letten op details en waar nodig preventief op te treden.

  • Zie je roestplekken op stalen onderdelen zoals de poten dan kan je dit verhelpen met metaalverf, manie of galva spray of  andere verf,
  • boutjes en moeren die losgetrild zijn door de wind terug vast draaien (de ene serre is daar gevoeliger aan dan de andere afhankelijk van plaats en constructie)
  • glashaakjes die verschoven zijn waardoor ruiten kunnen wegschuiven terug op hun plaats zetten.
  • Vergeet op het moment dat je je serre gaat poetsen niet om de goten schoon te maken. Niet alleen de afvoergoten maar ook de condensgootjes. Als je toch op de ladder staat kan je het beter gelijk schoonmaken. Dat bespaard extra werk achteraf.
  • Hetzelfde kan gezegd over slecht werkende luchtramen of stroeve deuren die werkelijk een domper op serreplezier kunnen zetten. Repareer ze meteen. Als de deur openen een grote klus is zal je waarschijnlijk steeds minder een bezoek brengen aan je glazen paleis met alle gevolgen van dien voor het productieniveau omdat je gewassen te weinig aandacht krijgen.
  • Het hoeft natuurlijk niet gezegd dat je gebroken ruiten best zo snel mogelijk vervangt om blijvend gebruik te kunnen maken van het serre-effect en te voorkomen dat je dak gaat vliegen bij stormweer.

 glaashaak en condensgootje

Foto 's: links: glashaakjes die ervoor zorgen dat je ruiten niet in de goot schuiven; rechts: condensgootje onderaan de gevelruiten

Tip:  Sta eens tijdens een regenbui in je serre. Zo krijg je er een zicht op of er lekken zijn die veroorzaakt worden door bijvoorbeeld verschoven ruiten. Ruiten in de serre kunnen wel eens verschuiven over de jaren heen. Het valt niet altijd op als een ruit een centimetertje of twee verschuift. Tijdens een regenbui zie je meteen waar er iets schort.

 

Preventief onderhoud voorkomt grote kosten en veel werk. Een paar uurtjes besteden aan het onderhoud van je serre zullen er voor zorgen dat je nog jaren van je serre kan genieten zonder veel zorgen. Begin alvast met de jaarlijkse serre-onderhoudsdag op je kalender te markeren.

 Word jij ook lid?

enkele ledenvoordelen:

  • kortingen: maar liefst 20 % korting op aankoop van struiken en bomen, 20 % op zaden en 10 % op deelnameprijs van cursussen en workshops die we organiseren 
  • Deelname aan leerrijke evenementen: bijvoorbeeld proeverijen van fruit
  • Toegang tot exclusieve rassen en plantensoorten uit onze collectie. Niet alleen als opgekweekt plantgoed. Binnenkort komen er ook stekken en enten beschikbaar voor leden

 lidmaatschap 2024

Lid worden kan hier

Doorzoek de site

 

pcNieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte van al onze acties.

 

Kies alle manieren waarop u wilt horen van Haal meer uit je tuin vzw:

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Voor informatie over ons privacybeleid, bezoek onze website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

 

 

 

Vzw Haal meer uit je tuin
Regentwijk 17
3890 Gingelom

Ondernemingsnummer BE 0670.733.818
Rekeningnummer IBAN: BE67 9731 7244 2287
e-mail: haalmeeruitjetuin@gmail.com

Op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je in op de nieuwsbrief (bovenaan de pagina) of volg de instagram- of facebookpagina van haal meer uit je tuin

 | Algemene voorwaarden | | GDPR en privacybeleid |