Snel een mooie moestuin aanleggen zonder al te veel geld uit te geven
Als je zelf nog geen moestuin hebt maar er wel één wil aanleggen kunnen we je alvast inspireren met wat beelden van de eerste aanlegfase van onze tuin.
De tuin werd in sneltempo (vanaf begin maart 2014) getransformeerd van een grasveld tot een volproductieve moes- en siertuin. De fotoreportage (zie verder) geeft de transformatie duidelijk weer. Op twee maanden tijd pakten we de hele tuin aan. Buitensporig veel geld heeft het niet gekost, alleen wat tijd. Door ons design te richten op wat we beschikbaar hadden en de rest creatief in te vullen met recuperatie- en tweedehands materiaal konden we de prijs sterk drukken en een origineel ontwerp neer zetten:
- De structuurelementen zijn oude fruitkisten, "afvalhout" en takken. De fruitkisten zijn recuperatiemateriaal. Ze hebben er een leven opzetten in de fruitteelt en kunnen rustig afbreken in de tuin terwijl ze voedingsstoffen vrijgeven aan de planten in de bakken.
- Oud plaveisel werd hergebruikt om paadjes aan te leggen. De winst is dubbel. Geen kosten en energie om afval af te voeren en nieuwe stenen aan te kopen (en te produceren)
- Borders werden afgebakend met snoeihout dat in de grond werd geklopt. Snoeihout is zowat overal te vinden omdat het jammer genoeg voornamelijk beschouwd wordt als afval. We hergebruikten ook zoveel mogelijk het bestaande plantsoen zoals de conifeerhaag, de seringen achteraan de tuin, Lonicera die in de seringen groeit en nog heel wat andere vaste planten die al aanwezig waren in de tuin.
- De tuin werd in 2014 aangeplant met een grote portie éénjarigen die geleidelijk aan plaats moeten ruimen voor meerjarige planten die we verkrijgen door stekken en ruilen. Af en toe kopen we ook wel eens planten maar dit gebeurt gespreid. Uiteraard blijven we wel wat éénjarigen telen of het is te zeggen we laten de éénjarigen toe zich uit te zaaien. Het grootste gedeelte van de zaden verkregen we door ruilen en zaad te verzamelen.
- De grootste kost was de serre. Dit is een robuuste tweedehands professionele serre die nog best heel wat jaren mee kan in de tuin.
Uiteraard is onze tuin nog niet helemaal af. In 2014 werd een aanzet gegeven. Ieder jaar zullen we wel iets veranderen. Het design optimaliseren zeg maar om in te spelen op veranderingen en dingen die we bijleren in de loop der jaren. Alvast plannen we om in 2015 een vijver aan te leggen en meer fruitbomen en overige meerjarige planten in de tuin te brengen. Het doel is om op termijn naar meer vaste (lees meerjarige) planten te gaan dan éénjarigen om het tuinecosysteem uit te balanceren en uiteraard ook om ons leven te vergemakkelijken omdat de teelt van meerjarige planten nu eenmaal minder werk vergt.
In de fotoreeks wordt het centrale deel van de tuin gepresenteerd dat op termijn zal evolueren naar een stukje prairietuin.