logo

Creatief je tuin inrichten met recyclagematerialen

creatieMaterialen vragen er om hergebruikt te worden. Creatief recycleren in plaats van het materiaal gewoon op het containerpark te dumpen en nieuw aan te kopen is ons ding. Hebben we een oude spiegel, betonklinkers of houten planken liggen dan slaan we daar vroeg of laat mee aan het knutselen. Recuperatie van materiaal brengt sfeer en ziel in de tuin. Het is duurzaam en bovendien niet al te zwaar voor de portefeuille. Het enige wat je nodig hebt is een beetje tijd en wat inspiratie. Vandaar een fotoreeks van een aantal van onze creatieve tuinprojecten met recyclagematerialen.

 

Multifunctionele boog

boog

 

De boog is niet alleen mooi. Hij doet tegelijk dienst als brandhoutstapel en opslag van tuinmateriaal. De ruimte tussen de voor- en achterzijde van de boog dient als tuinkast waar ons tuingereedschap opgeslagen ligt. Door onze sterk hellende tuin zie je enkel van dichtbij een dubbele boog (voor- en achterzijde) omdat de twee helften niet op dezelfde hoogte hangen. Kijk je van iets verder dan zie je dat niet.

 

De boog is vervaardigt uit:

  • herbruikte palen en paletten voor het frame en onderdak
  • gerecycleerde dakpannen om het hout en tuingereedschap droog te houden
  • de achterzijde van de boog is afgewerkt met houten tuintegels

 

De boog maken heeft nagenoeg niets gekost. Zelfs het hout voor de brandhoutstapel kregen we gratis en hebben we op die manier gered van verbranding in open veld.

 

  

Buiten keuken

 

buitenkeuken

 

Buiten keukens, je kent ze wel uit de glossy tuinmagazines. Waarom niet zelf er ééntje in elkaar steken dacht ik. Zo gezegd, zo gedaan. Een paar dagen werk en het was gefikst.

De onderste kastjes zijn gemaakt van houten kepers die ooit dienst deden als ondersteuning van een pannen dak. Aan de buitenkant zijn de kasten bekleed met hout van gesloopte paletten. De laden zijn gemaakt van oude fruitkisten.

De pompbak deed letterlijk vroeger dienst onder een handpomp verbonden met een waterput. Wij gebruiken de pompbak om in de tuin onze groenten te spoelen.

Het fornuis helemaal links kregen we gewoon gratis en werd zo gered van de schroothoop.

De vloer is gemaakt van oude betonnen balken en klinkers van een oprit die uitgebroken werd in onze buurt.

Het enige wat ik hoefde aan te kopen om deze buitenkeuken in elkaar te knutselen was een doosje schroeven. 

  

 

Terras van betontegels

rond terras betontegels

 

Betontegels die verslijt je bij huis- en tuingebruik nooit. Je kan ze daarom steeds opnieuw blijven gebruiken. Het saaie uiterlijk van de tegel is wel eens een minpunt wat hergebruik in de weg staat. Dat hoeft niet zo te zijn als je de tegels gewoon op een andere manier verwerkt.

De tegels van ons rond terras zijn in willekeurige stukken gebroken met de hamer. Ze liggen gewoon op de leemgrond zonder een onderbed van gestabiliseerd zand. De bedoeling is dat de brede voegen begroeien om zo extra sfeer aan het terras te geven. 

Geen cement gebruiken heeft ook het voordeel dat je de vorm van het terras heel snel kan aanpassen, regenwater er vlot doorheen sijpelt en dat het terras echt groen is natuurlijk omdat de winning van cement enorm milieubelastend is.

ps: de ronde ring in het midden van het terras is s'zomers ingenomen door een geurpelargonium.

 

 

Stapelmuur uit betonklinkers

stapelmuur

 

Een buurman had nog een paar stapels betonklinkers van verschillende afmetingen en vormen liggen. Tesamen met wat andere materialen die ik nog liggen had bouwden we een stapelmuurtje. Stapelmuurtje, het is te zeggen. De muur is op zijn hoogste punt meer dan 2 meter hoog. 

De foto toont de muur één maand na het bouwen. De planten moeten zich dus nog volop ontwikkelen.

   

Spiegel fontein

 

fontein 

De spiegelfontein is een romantische blikvanger achteraan in onze tuin. De fundering van de fontein bestaat uit een oude gemetselde betonbak waarop muren uit paletten opgetrokken werden. De achterste wand is bekleed met gebroken spiegels wat een supermooi effect geeft door de weerkaatsing van het licht op de spiegels.

Waarom noemen we dit een fontein. Wel tja, de aanleg van het watergedeelte heeft iets langer geduurd dan gedacht. Dat is een werkje voor deze zomer (2016). 

 

  

Recycleer en train je creativiteit

Hopelijk ben je na het bekijken van de foto 's geïnspireerd om zelf aan de slag te gaan met recyclagematerialen. Materialen om een tweede leven te geven als tuininrichting vindt je zo wat overal. In je eigen garage, een buurman die aan het verbouwen is, noem maar op. Eens je aan het bouwen slaat zie je materialen die je kan gebruiken overal liggen. Natuurlijk gebruiken we niet zo maar eender welk materiaal. Gecreosoteerde palen bijvoorbeeld, die komen er niet in. De geur alleen al die vrij komt als de zon op zo 'n paal schijnt is walgelijk. 

De materialen verzamelen is de helft van het werk. De andere helft is een creatief idee hebben van wat je met de verzamelde materialen kan aanvangen.

Moeilijk is het niet. Een nieuw project is slechts een idee verwijderd. Kwestie van je creaviteit te trainen. Ik kan alvast dit meegeven. Hoe meer je bouwt met recyclagematerialen hoe creatiever je wordt. Als dat geen voordeel is. 

 

 

 Word jij ook lid?

enkele ledenvoordelen:

  • kortingen: maar liefst 20 % korting op aankoop van struiken en bomen, 20 % op zaden en 10 % op deelnameprijs van cursussen en workshops die we organiseren 
  • Deelname aan leerrijke evenementen: bijvoorbeeld proeverijen van fruit
  • Toegang tot exclusieve rassen en plantensoorten uit onze collectie. Niet alleen als opgekweekt plantgoed. Binnenkort komen er ook stekken en enten beschikbaar voor leden

 lidmaatschap 2024

Lid worden kan hier

Doorzoek de site

 

pcNieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte van al onze acties.

 

Kies alle manieren waarop u wilt horen van Haal meer uit je tuin vzw:

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Voor informatie over ons privacybeleid, bezoek onze website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

 

 

 

Vzw Haal meer uit je tuin
Regentwijk 17
3890 Gingelom

Ondernemingsnummer BE 0670.733.818
Rekeningnummer IBAN: BE67 9731 7244 2287
e-mail: haalmeeruitjetuin@gmail.com

Op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je in op de nieuwsbrief (bovenaan de pagina) of volg de instagram- of facebookpagina van haal meer uit je tuin

 | Algemene voorwaarden | | GDPR en privacybeleid |