logo

vier

4 Bijzondere bessen

ribes

 

 

Bestaan er meer lekkere bessen dan frambozen, bramen en rode bessen? Ja, veel meer! Dat staat vast. Maar of ze lekker zijn of niet, dat kan je enkel te weten komen door ze te proeven. Et voila, daar zijn we goed in. Nieuwe planten testen en proeven. In dit rijtje vier bijzondere bessen die een (voorlopig) proefcontract kregen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ugni

Chileense guave (Ugni molinae)

Aan deze bes hangt een verhaaltje vast. Jaren geleden kocht ik in Duitsland een plantje. Na de winter wou dat maar niet groeien en uiteindelijk ging het dood. Als ik het "plantje" uit de grond trok bleek het een niet gewortelde stek te zijn!!! Na dit kleine trauma besloten we toch maar even te wachten met aanplanten tot het plantgoed wat makkelijker verkrijgbaar was. 

Het was het wachten waard. De bessen zijn heel, heel lekker. Dit zou het favoriete fruit geweest zijn van Queen Victoria. Awel, dat kan ik best geloven. Echt snoepjessmaak. Bij onze struik zijn de bessen rijp als ze wit kleuren. Zelfs als ze verdrogen aan de plant behouden ze de zeer lekkere smaak. De pluk loopt gespreid over enkele maanden. 

De plant staat in de veranda op een plaats waar geen directe zon komt. Van dit gewas zijn ondertussen al enkele rassen op de markt zoals Flambeau, Bella Berry,... We testen enkele van die rassen uit vanaf volgend jaar om te kijken of er noemenswaardige verschillen zijn als het op smaak, plukperiode, besgrootte en productie aankomt.

   

stekelige stekelbes ribes cynosbati

Stekelige stekelbes (Ribes Cynosbati)

Kruisbessen, rode en zwarte bes zijn allemaal nauw verwant. Ze behoren tot hetzelfde plantengeslacht om het wetenschappelijk correct uit te drukken. De eerder vernoemde bessen zijn door ons mensen al eeuwen in gebruik. Maar er bestaan ook nog heel wat wilde bessen die minstens zo interessant zijn. Neem nu de stekelige stekelbes (Ribes cynosbati).

Laat je niet afschrikken door de stekels op de bes. Die zijn flexibel en prikken heus niet in je tong. Altijd leuk om de aandacht van bezoekers mee te trekken. Ze zijn ook lekker hoor :-) De stekels op de twijgen. Dat is een ander paar mouwen. Waar bij een gewone stekelbes 1 stekel staat, staan er bij R. cynosbati steeds drie tesamen. Hij heet uiteraard niet voor niets stekelige stekelbes.

 

 

 

 

netelbes

Netelbes (Debregeasia edulis)

Je hoeft niet te vrezen. Deze bes is wel familie van de brandnetel maar prikt niet. Heel makkelijke plant. Goed te kweken als kuipplant. Of de plant in de vollegrond kan overwinteren hebben we zelf nog niet getest.

De oogst is overvloedig. De oranje bessen smaken licht peperachtig. Voor de rest is de smaak vrij vlak en vergelijkbaar met bijvoorbeeld de vruchtjes van aardbeimelde. Eerder decoratief dan aromatisch dus. Wel een voordeel is dat de vruchten makkelijk een maand of twee goed blijven aan de struik. 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

  

 

4de bes

Maqui (Aristotelia chilensis)

Eén van de volgende superfoodrages draait wellicht rond Maqui. Een zuid Amerikaanse bes met heel interessante eigenschappen. Een bommetje antioxidanten zeg maar. Of dat wordt toch zo naar voren geschoven. Zoals je wel weet zijn we niet zo aan superfoodrages. Maar een bes testen die we nog niet geproefd hebben is wel iets voor ons :-)

Het heeft wat moeite gekost om plantgoed vast te krijgen maar dit jaar konden we dan voor het eerst bessen proeven. We hadden één trosje hangen. Zoals met iedere nieuwe fruitsoort die we testen was het zoeken naar het optimaal pluktijdstip. Eén ding staat al vast. Als ze zwart kleuren moeten ze nog heel lang blijven hangen om lekker te worden. De zoektocht naar dat optimale pluktijdstip wordt volgend jaar verder gezet als we meer bessen hebben. 

Een punt van aandacht is wel dat de bessen piepklein zijn. Zouden er rassen bestaan met dikkere bessen? 

Doorzoek de site

 

pcNieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte van al onze acties.

 

Kies alle manieren waarop u wilt horen van Haal meer uit je tuin vzw:

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Voor informatie over ons privacybeleid, bezoek onze website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

 

 

 

 Word jij ook lid?

enkele ledenvoordelen:

  • kortingen: maar liefst 20 % korting op aankoop van struiken en bomen, 20 % op zaden en 10 % op deelnameprijs van cursussen en workshops die we organiseren 
  • Deelname aan leerrijke evenementen: bijvoorbeeld proeverijen van fruit
  • Toegang tot exclusieve rassen en plantensoorten uit onze collectie. Niet alleen als opgekweekt plantgoed. Binnenkort komen er ook stekken en enten beschikbaar voor leden

 lidmaatschap 2024

Lid worden kan door 24 € over te maken op de rekening van Haal meer uit je tuin vzw met vermelding van je naam en e-mailadres BE67 9731 7244 2287

Vzw Haal meer uit je tuin
Regentwijk 17
3890 Gingelom

Ondernemingsnummer BE 0670.733.818
Rekeningnummer IBAN: BE67 9731 7244 2287
e-mail: haalmeeruitjetuin@gmail.com

Op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je in op de nieuwsbrief (bovenaan de pagina) of volg de instagram- of facebookpagina van haal meer uit je tuin

 | Algemene voorwaarden | | GDPR en privacybeleid |