13/04/25
Alles "tegelijk tijd"
Nu er heerlijke malse regen valt heb ik even wat tijd om te berichten over wat er allemaal gaande is in onze tuinen. Kort samengevat: veel. Begin april is typisch het kruispunt van het afronden van wintertaakjes en het klaarstomen van nieuw plantgoed (zaaien en verspenen), eerste teelten zoals tuinboon, erwt, sla en bieten in de moestuin vestigen en oh ja, ook fruitbomen enten, de bijen in de gaten houden en vooral ook genieten van de zon en het vele licht.
De afgelopen dagen was in in de tuin van zonsopkomst tot - ondergang om zoveel mogelijk gezaaid te hebben voor de regen kwam. En ja, die belofte werd vervuld! Vandaag een klein beetje, dinsdag en woensdag nog wat meer naar het schijnt. Het zal volgende allemaal uit de grond schieten met deze hoge temperaturen en extra vocht.
Wat we buiten zaaien op dit moment:
- Alle soorten bieten: suikerbiet (voor een zaadteelt volgend jaar), rode biet "Draceana", snijbiet zoals "Erbette" en "Lucullus" en de zeer lekkere biet "Badger Flame"
- Erwten: rond 15 april sluiten we het erwtenzaaiseizoen af. We beginnen met vroege rassen zoals "O" Rourke en sluiten af met sluimerwten.
- Tuinbonen: ook het zaaien van tuinbonen ronden we rond half april af
- Sla: op dit moment zaaien we nog dezelfde rassen zoals net voor de winter. Ik denk aan "Babel", "Rouge d 'hiver", "Gloire du Dauphinois"...
- Andere slablaadjes: hetgeen we in februari in de serre zaaiden kan nu ook gewoon buiten. Bijv. Rood mosterdblad, kervel, eetbare chrysant, tuinkers,...
- Winterkolen: plantgoed van winterkolen kan je nu voorzaaien om later naar zijn definitieve plaats te verspenen. Voorzaaien kan zowel in vollegrond als in pot.
Wat we nu warm voorzaaien:
- Meloenen: vorige week hebben we de eerste watermeloenen warm voorgezaaid, die komen stilaan uit. Volgende week de andere types
- Komkommer: 1 ras komkommer voor in de serre
- Prinsessenbonen: een folieke. Deze worden in april uitgeplant volgens het systeem beschreven in de laatste editie van de ledenbrief zodat we eind mei al bonen kunnen eten.
Ja, dat heb ik nog niet verteld. Elena is op dit moment op bezoek bij haar ouders in Rusland. Na 5 jaar zien ze elkaar nog eens terug en kan ze haar vader helpen met tuinieren :-) Voor mij is het een serieus tandje bijsteken maar dat lukt wel.
Deze week zaaide in de winterkolen voor in de vollegrond. De plantjes worden later verspeend. Wat me opviel is hoe weinig zaad er in de aangekochte pakjes zit. Voor het grootste deel hebben we onze eigen zaden, maar ieder jaar kopen we wat zaden van rassen om uit te testen. In sommige pakjes zaten maar 30 zaden. "Shrinkflation"? In de kookpot zitten voorgeweekte sluimerwten. Nu het zo droog is, is het extra handig om de erwten voor te weken zodat ze zich eerste 48 uur kunnen volzuigen met water vooraleer te zaaien.
Boterraapjes gezaaid op 2 april. Komen mooi boven. De vliesdoek zorgt ervoor dat de bodem niet te sterk uitdroogt en dat de planten niet aangevallen worden door duiven.
Deze foto werd genomen vlak naast het bed met boterraapjes. Toch altijd grappig om te zien. Terwijl de zaadjes van de moestuingewassen zoveel moeite moeten doen om de eerste blaadjes te vertonen staat zevenblad al dertig centimter hoog en oogstklaar. Bij dit gewas kan je nooit volgen met oogsten... Zelf eet ik dit plantje heel graag kort gebakken in de pan als spinazievervanger.
Dit zijn zo van die winterwerkjes die nu nog afgewerkt worden. De laatste bomen snoeien en leiden. Ondertussen bloeien de laagstam appels in de voorgrond dat het een lieve lust is.
Nog zo 'n laat winterwerkje. De verhoogde aspergebakken herstellen. Het is te zeggen, nieuwe houten schotten van wegwerppaletten voorzien. Dat doen we eens in de drie jaar. Altijd mooi om te zien hoe de asperges letterlijk wortelen in het verterende hout (Let op de pezige wortels). Deze moest ik eerst snijden om de nieuwe paletwand in te schuiven. Maar dat is niet zo erg. Asperges smaken altijd :-)