vier

goede voornemens

 

 

Onze goede voornemens voor 2024

Deze morgen op de radio: 10 januari is de dag dat de meeste goede voornemens al opgegeven worden. Ik was nog maar net onze goede voornemens aan het opschrijven voor dit jaar :-) Waarom zo laat? Omdat we het goed willen doen uiteraard. Tijdens onze vakantie in december hebben we goed kunnen nadenken over onze voornemens voor 2024. Hier een kleine greep uit onze lijst met doelen die we ons dit jaar stellen. En ja, we voeren die zeker uit! 

 

 

 

 

 

  

 

 

under construction

Online: de website verbouwen, nog meer schrijven en minder sociale media

We zijn bijna 10 jaar online! Dat is in de digitale wereld een eeuwigheid. In 2015 begonnen we te bouwen aan deze website. Met de digitale kennis van toen en weinig ervaring. Ook al ziet de website er best modern uit (vinden we zelf toch :-) ), achter de schermen kan de site een flinke update gebruiken. Daar zijn we nu al aan begonnen. Het enige wat jullie er van zullen merken is dat de site sneller werkt, gebruiksvriendelijker wordt en dat de informatie die er opstaat helemaal gereviewed wordt.  

Ondertussen blijven we ook verder publiceren.

  • Volgende week verschijnt er een nieuwe ledenbrief boordevol tips en resultaten van tests die we uitvoerden in 2023,
  •       Een tweede snoeivideo die stap voor stap uitlegt toont hoe fruitbomen reageren op snoei (exclusief voor leden op het ledenportaal)
  •              en een artikel over blauwe bessen (voor iedereen).
  •                       De rubriek "deze week in de tuin" is terug gelanceerd

Inspiratie is er genoeg. Maar een goed artikel of video maken kost tijd en we gaan niet graag overhaast tewerk. Het moet goed zijn! Aan de snoeivideo zijn we bijvoorbeeld al twee seizoenen aan het filmen zodat je ziet hoe de boom jaar na jaar groeit en reageert op hoe we knippen.

We hebben net zoals iedereen maar 24u per dag en we zitten natuurlijk ook graag in de tuin dus we moeten keuzes maken. We kiezen om meer te publiceren op de website. Daarom gaan we sociale media afbouwen (vooral Facebook).

 

 

 

mes

In de tuin: altijd een mes op zak! 

Ik durf het bijna niet zeggen maar ik vergeet dikwijls een mes mee te nemen. Het is met schroom dat ik dat hier opbiecht want de boerenwijsheid zegt: "een echte hovenier heeft altijd een mes op zak". Daar moest verandering in komen! Sinds nieuwjaar draag ik nu een kleine opvouwbare Opinel mee overal waar ik ga. Ook heb ik een mooie riem klaar gelegd om mijn snoeischaar in te stoppen. Eindelijk kan ik mezelf dan een echte hovenier noemen :-)

 

 

  

 

 

 

bewaartomatenNog meer kweken en experimenteren

De variatie aan eetbaar lekkers dat je zelf kan kweken is enorm en...verslavend want ieder jaar willen we nieuwe gewassen en rassen blijven ontdekken. Heerlijk! Aan dit werk (als we dat werk mogen noemen :-) ) komt geen eind. Niet iedere test lukt uiteraard maar over gewassen die uitblinken vertellen we hier graag en winnen we zaden of kweken we plantgoed zodat jullie er ook je voordeel mee kunnen doen en dat vooral zelf ook kunnen proeven natuurlijk.

Nog enkele kweekdoelen voor dit jaar (ik heb ze niet allemaal opgesomd): 

  • Zelfvoorzienend worden in kippenvoer en...Turkse pepertjes: tijdens de roadshow regeneratief tuinieren hebben we het uitgebreid gehad over het vermijden van inputs (al de dingen die je naar je tuin sleept) en ook over groenbemesters inzetten om de vruchtbaarheid van je tuin op te krikken. Stilaan krijgen we in de vingers hoe we "en passant" ook kippenvoeder kunnen kweken. We hebben vorig jaar al wat kunnen oogsten maar vooral het graan schonen was een bottleneck. Maar er is een oplossing in de maak (daarover later meer). Wat hebben die Turkse pepertjes daar mee te maken? Wel, we eten dat af en toe wel graag en die kweken we nog niet zelf dus ook die gaan we nu zelf zaaien.
  • Testen van o.a. verschillende raapsteel mengelingen, winterteelt van tuinbonen, bewaartomaten, de teelt van pinda 's verfijnen, ....
  • Meerjarige testen voortzetten: robuuste druivenrassen (sterk tegen valse en echte meeldauw), ultravroege tomatenrassen, winterperen en -appels, lekkere bramen, citrusproject,....

  

huisnummer

Thuis: Een huisnummer naast de voordeur ophangen

Eén week per jaar doen we zelf ervaring op als pakjesbezorgers. Mensen die planten bestelden tijdens de samenaankoopactie bijzonder fruit weten dat we een deel van de planten zelf leveren. Wat ons opvalt is dat het soms echt wel zoeken is naar een huisnummer. Gelukkig hebben "Haal meer uit je tuinders" wel erg groene voortuinen, dat maakt het makkelijker om te herkennen :-) Nu moeten we natuurlijk ook in eigen boezem kijken. Aan onze voordeur hangt ook geen nummer.... Daar komt nu verandering in! We hebben mooie nummertegeltjes meegebracht uit Spanje en na de vorst hangen we ze op.