vier 

meerjarige groenten

4 meerjarige groenten die je zeker moet proberen

 

Een vraag die we soms krijgen: "mijn tuin is niet zo groot, kan je mij enkele meerjarige groenten aanraden die ik absoluut zeker zou moeten planten?" Ja, dat kunnen we! We weten het, kiezen is moeilijk want er zijn zoveel interessante kandidaten. We doen ons uiterste best om onze 4 ultrafavoriete meerjarige groenten hier even in de verf te zetten. Selectiecriteria voor dit lijstje zijn vooral betrouwbaarheid, hoge oogst, een vrij toegankelijke smaak en niet overdreven veel ruimte opeisen in verhouding tot de oogst.

Nog meer plaats besparen? Al de meerjarige groenten uit dit lijstje kunnen perfect ook niet eetbare sierplanten vervangen waardoor je nog meer eetbare planten in je tuin kan proppen natuurlijk :-)

 

 

 

 

 

 

 

 

zwartmoes

1. Zwartmoeskervel

Eén van onze grote favorieten die we iedere winter volop oogsten. Tot nu toe hebben we er hier op de website nog niet veel over verteld. Daar komt nu verandering in! Zwartmoeskervel is een wintergewas bij uitstek. De planten komen uit de grond tevoorschijn in de loop van oktober en zorgen heel de winter lang voor een grote oogst aan blad en stelen. Vooral die stelen zijn uiterst lekker vinden we zelf. Het blad gebruiken we minder.

In de loop van maart vormt de plant een bloeistengel. Ook die bloeistengel is echt wel een delicatesse. Die oogst je natuurlijk enkel maar indien je geen zaadjes wil oogsten!

Extra plaats besparen:

  • Mooi meegenomen is dat de plaats die zwartmoeskervel in neemt in de winter vrij komt in de zomer. Zelf vinden we dat dit goed te combineren valt met appelwortel (Yacon) die we in de loop van mei naast de zwartmoeskervel planten.
  • Zwartmoeskervel is heel goed te telen onder loofbomen of grote bladverliezende struiken. Als het blad van de bomen is in de winter ontvangen de planten voldoende licht. Tegen dat de loofbomen terug uitlopen eind april loopt het seizoen van deze groente ten einde.

Zaadjes van dit fantastische gewas vind je in het aanbod van onze zadenactie. Maar let op: we bieden de zaden slechts aan tot 20/01/24. Zaaien moet (ik benadruk MOET) gebeuren voor februari. Hoe langer je wacht, hoe lager de kiemkracht.

 

 

bronzen venkel2. Bronzen venkel

Veel makkelijker te kweken dan de cultuurvenkel die vaak in tuinen wordt gekweekt en...bronzen venkel is bijna jaarrond te oogsten!

  • In de late winter wordt de plant actief en kan je vers groen oogsten voor slaatjes of wokgerechten
  • Een paar weken later (ergens begin april) kan je kleine venkeltjes gaan oogsten die ontstaan aan de voet van de plant. De cultuurvenkel vormt één grote knol per plant. De meerjarige voorouder waar het hier over gaat vormt tientallen venkeltjes per plant. Die kleine venkeltjes maak je klaar net zoals je zou doen met de grote knollen. Wil je wat meer presence op het bord stoom ze dan in hun geheel. Dan kan je ze presenteren als exclusieve baby-venkel. Baby groenten worden in onze cultuur om één of andere gekke reden geassocieerd met duur en wat duur is ....wordt graag gegeten (misleidend trucje om moeilijke mee-eters te verleiden ;-) )
  • In de zomer komt de plant in bloei. Prachtig en een feest voor insecten die dol zijn op de bloemen. De bloemen zijn ook gewoon snoepjes voor ons. Bezoekers staan steeds versteld wat voor een smaakbommetjes zo een klein venkelbloempje is. Iedere keer we passeren in de tuin stoppen we zo 'n bloemetje in de mond. Ik krijg er nu al weer zin in door er over te schrijven :-)
  • Op het einde van de zomer kan je zaden oogsten. Die gebruik je net zoals je venkelzaad gebruikt. In gerechten of thee (infuus zeg maar)

 

Tip: Een van de eerste artikelen die verscheen op deze website gaat over bronzen venkel. Na al die jaren nog steeds een grote favoriet.

 

zuring plant3. Zuring

Echt een plant die al eeuwen in moestuinen in onze contreien gekweekt wordt. Toch is zuring een beetje in ongenade gevallen. Jammer, want dit is één van de meest zorgeloze planten die je kan hebben. Vaak zijn we al volop aan het oogsten in februari. In maart snijden we nog een keer of twee en in april nog eens.... Daarna zou je kunnen blijven doorgaan met oogsten maar eerlijk gezegd stelen dan andere moestuingewassen de show. Elena maakt er overheerlijke soep mee en ook met bijvoorbeeld visgerechten is zuring echt wel een supergoede combinatie. Maar je kan dit plantje evengoed gebruiken als spinazievervanger. 

Wat ook opvalt is dat de kippen en eenden dol zijn op zuring. Als ze op uitstap gaan in de tuin is dat een plant waar ze toch altijd eens aan moeten kunnen snoepen. Ergens rijpt al het plan om meer zuring te planten zodat we meer van dit plantje als wintervoer kunnen gebruiken voor de kippen...wordt vervolgd.

Zaadjes van zo 'n zuring kunnen we niet aanbieden. Want de zuring waar het hier over hebben bloeit niet. We hebben al jaren zuring in de tuin die wel bloeit en we waren daar tevreden over tot we bij toeval vorig jaar van twee verschillende tuiniers een stekje kregen van hun favoriete zuring. Wat een wereld van verschil! Bedankt Marijke en Roger voor dit plantgoed! We blijven onze ogen open houden voor nog meer zuringdiversiteit. 

 

 

 

olifantenlook4. Olifantenlook: een veelzijdige prei. 

Over dit gewas hebben we al heel veel geblogd en gepraat in voordrachten. Dit is zowat het bekendste gewas uit dit rijtje van 4 want het raakt ondertussen in steeds meer tuinen ingeburgerd. Dat is maar goed ook want eigenlijk is dit een prei met een plus. Waarom heb ik het hier over prei? Wel, olifantenlook is veel nauwer verwant met prei dan met look maar olifantenprei klinkt wat minder goed in de commerce :-)

Wat je er van kan oogsten?:

  • De "look" : olifantenlook vormt een dikke bol met 5 a 6 tenen. Die look kan je oogsten in juli. Bij meerjarige planten vind je vaak ook bollen zonder tenen. Die lijken dan erg op een ui en kan je net zoals een ui gebruiken. Je krijgt er dan wel een sterke lookgeur bovenop bij het bereiden maar de smaak is minder sterk dan wat je van de geur zou verwachten.
  • De stengel = de prei: als je in oktober een teen plant komt de plant boven piepen vanaf half december (Olifantenlook die je laat verwilderen komt al boven in november). De prei groeit vlot door in de winter en kan je snijden vanaf maart (kleine prei) tot eind april wanneer de bloeistengel verschijnt.
  • De bloeistengel: Vanaf eind april verschijnt er een bloeistengel die in sneltempo uitgroeit tot een stengel van ongeveer een meter. In de paar weken dat de stengel uitgroeit kan je oogsten. De bloeistengel oogsten beïnvloedt de bolvorming zeker niet negatief. Je hebt dan wel geen bloemen....
  • Snijbloemen: de plant vormt prachtige bloemen die niet alleen mooi zijn in de tuin maar ook heel lang houden in de vaas!

 

asperges

 

4 b. Asperges...

Ik weet het, het hele idee van "4 op een rij"  is lijstjes van 4 maken. Maar ik buig de regel toch een heel klein beetje hier :-) Heb je nog wat plaats, zet dan zeker asperges! Enkele jaren geleden maakten we er een uitgebreid artikel met bijhorende video over om je op weg te helpen en heel wat mythes over de teelt te ontkrachten.

 
 
 
 
 
 
 
slangenlook
4 c. uien! 

ok, ok, nog een laatste tip om dit lijstje af te sluiten. Nog meer meerjarige groenten in je tuin? Zet dan zeker wat wilde uien

 

 

 

 

 

 Word jij ook lid?

enkele ledenvoordelen:

  • kortingen: maar liefst 20 % korting op aankoop van struiken en bomen, 20 % op zaden en 10 % op deelnameprijs van cursussen en workshops die we organiseren 
  • Deelname aan leerrijke evenementen: bijvoorbeeld proeverijen van fruit
  • Toegang tot exclusieve rassen en plantensoorten uit onze collectie. Niet alleen als opgekweekt plantgoed. Binnenkort komen er ook stekken en enten beschikbaar voor leden

 lidmaatschap 2024

Lid worden kan door 24 € over te maken op de rekening van Haal meer uit je tuin vzw met vermelding van je naam en e-mailadres BE67 9731 7244 2287

Vzw Haal meer uit je tuin
Regentwijk 17
3890 Gingelom

Ondernemingsnummer BE 0670.733.818
Rekeningnummer IBAN: BE67 9731 7244 2287
e-mail: haalmeeruitjetuin@gmail.com

Op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je in op de nieuwsbrief (bovenaan de pagina) of volg de instagram- of facebookpagina van haal meer uit je tuin

 | Algemene voorwaarden | | GDPR en privacybeleid |