vierkaviaar

 

 

Voel je rijk, oogst kaviaar uit eigen tuin

Kaviaar uit eigen tuin. Klinkt chique, toch? Tel daarbij dat tuiniers altijd op zoek zijn naar nieuwigheden en we begrijpen heel goed dat je graag op deze titel klikte :-) We laten je niet op je honger zitten. Hier onder vier types "kaviaar" die je in je tuin kan kweken en oogsten. Nog straffer is dat 3 van de 4 "plantbased" zijn.... 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

citroen kaviaar

1. Limoenkaviaar (vingerlimoen, finger lime)

Hoog instagramgehalte en het presenteert mooi op een bord. Aangezien we steeds meer met onze ogen eten hoeft het dan ook niet te verwonderen dat deze vrucht op dit moment een hype is.  De prijzen swingen de pan uit. Er wordt al snel meer dan 100 €/kg neergeteld om dit bijzondere vruchtje aan te kopen. Ook al is het op dit moment hip onder sterrenchefs met Michelin sterren, wij vinden dit niet zo heel smakelijk. Eigenlijk is dit de enige uit dit rijtje die we zelf niet in de tuin hebben.

Los van de smaak is dit toch een heel interessante plant. Niet alleen de vruchten van deze citrus zien er heel anders uit, ook de manier waarop hij groeit is anders dan andere citrus. Meer een struik dan een boom en met ferme stekels om zich te weren tegen begrazing. Heel straf eigenlijk dat dit gewas pas recent commercieel ontdekt werd als "gourmet bush food". Inderdaad, deze citrus komt uit Australië.  

  

 

Groene kaviaar2.  Groene kaviaar

Verfoeid door vijverliefhebbers die helder water ambiëren, met open armen verwelkomd als circulair landbouwgewas. Er is een ontzettend grote interesse om eendekroos in te gaan zetten in onze voedselketen. Het plantje groeit verschrikkelijk snel, kan groeien op restwarmte en gerecycleerde nutriënten en het bevat bovendien een pak eiwit. Klinkt als muziek in de oren toch? Echt nieuw is dit gewas nu ook weer niet. Er is nog een andere populaire naam voor dit gewas in omloop. Waterlinzen. Nieuwe wijn in oude vaten? Zoiets ja, want deze naam is al een paar eeuwen oud. Toch hoop ik dat het deze keer wel lukt om dit gewas te introduceren!

Interesse in drijfplanten en hun gebruik? Lees dan zeker ook dit artikel over Azolla

 

  

 

slakkenkaviaar

 

 

 

 

 

 

 

 

3. "White caviar" (Perle d' escargot)

Een weetje dat het altijd goed doet tijdens lessen en voordrachten: Wist je dat er slakken gekweekt worden enkel en alleen om kaviaar te produceren? Yep, er zijn kwekers die slakken in "legkooien" kweken om hun eitjes te oogsten en te verkopen als kaviaar. De slakkeneitjes gaan van de hand voor prijzen in de grootteorde van 1400 €/kg en worden gebruikt om bijvoorbeeld een toastje of glasje cava of champagne te versieren. In plaats van je slakken te verwensen kan je nu beter eitjes gaan zoeken...:-) Bijkomstig effect: volgend jaar zal je dan ook minder slakken hebben uiteraard! Hoe zeggen ze dat: "if you can 't beat them, eat them...." :-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Auberginekaviaar

auberginekaviaar

Last but not least. Uit Rusland komt niet alleen de befaamde zwarte beluga (steur)kaviaar maar ook auberginekaviaar. Die laatste is makkelijk te bekomen uit eigen tuin. Bovendien veggie, vegan en superlekker.

Hier is het recept: 

Wat heb je nodig?:
  • 1 kg tomaten;
  • 4-5 eetlepels plantaardige olie;
  • 1 kg aubergines;
  • ½ kg uien;
  • ½ kg paprika's;
  • 200 g wortelen;
  • 3-4 bossen peterselie;
  • 1-2 eetlepels zout;
  • Look naar smaak :-)
  • ½ theelepel azijn - optioneel.

Hoe maak je het klaar?:

 

  • Verhit de olie in een koekenpan op hoog vuur. Bak grote plakken aubergine aan beide kanten bruin. Doe ze in een kom.
  • Snijd de ui, geschilde paprika's en wortels grof. Bak ze aan alle kanten goudbruin.
  • Doe het groentemengsel over in een pan en laat het, onder af en toe roeren, op laag vuur ongeveer 40 minuten sudderen. Als u wilt dat de kaviaar nog zachter wordt, laat u hem ongeveer een uur koken.
  • 10 minuten voor het einde van het koken zout toevoegen en goed roeren. Als u van plan bent de kaviaar voor de winter in te maken, voeg dan de azijn samen met het zout toe.

 

Smakelijk!

 Ps: ook van andere groenten kan je "kaviaar" maken, zoek gerust in je zoekmachine eens naar bietenkaviaar

Doorzoek de site

 

 Word jij ook lid?

enkele ledenvoordelen:

  • kortingen: maar liefst 20 % korting op aankoop van struiken en bomen, 20 % op zaden en 10 % op deelnameprijs van cursussen en workshops die we organiseren 
  • Deelname aan leerrijke evenementen: bijvoorbeeld proeverijen van fruit
  • Toegang tot exclusieve rassen en plantensoorten uit onze collectie. Niet alleen als opgekweekt plantgoed. Binnenkort komen er ook stekken en enten beschikbaar voor leden

 lidmaatschap 2024

Lid worden kan door 24 € over te maken op de rekening van Haal meer uit je tuin vzw met vermelding van je naam en e-mailadres BE67 9731 7244 2287

Vzw Haal meer uit je tuin
Regentwijk 17
3890 Gingelom

Ondernemingsnummer BE 0670.733.818
Rekeningnummer IBAN: BE67 9731 7244 2287
e-mail: haalmeeruitjetuin@gmail.com

Op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je in op de nieuwsbrief (bovenaan de pagina) of volg de instagram- of facebookpagina van haal meer uit je tuin

 | Algemene voorwaarden | | GDPR en privacybeleid |