4 nieuwkomers onder de loep
Ieder jaar belanden er nieuwe gewassen in de tuin. Altijd heel fijn om iets onbekend uit te testen. De lekkerste nieuwkomers blijven. Wat niet lekker is of te teer om door de winter te komen wordt niet meer vervangen of herzaaid, tenzij het heel lekker is :-) Dit zijn de nieuwkomers voor 2022.
De focus in onze zoektocht ligt vooral op meerjarige gewassen omdat je daar veel minder omkijken naar hebt.
1. Doorlevend ijskruid (Mesembryanthemum cordifolium)
IJskruid planten we bijna ieder jaar. Met de nadruk op bijna. Als we er aan denken om te zaaien kunnen we ijskruid planten maar..af en toe vergeten we dat zaaien wel eens. Toen ik deze zag passeren op een Franse webshop was ik meteen verkocht. Ik moet zeggen, het is een toffe enthousiaste bodembedekker. De plant is goed voorzien op droge zomers en doet het uitstekend. Het doorlevend ijskruid bedekt al een halve border! Na de winter weten we jullie te vertellen hoe doorlevend dit plantje is in ons klimaat. De smaak lijkt voor een groot stuk op die van ijskruid. De bloemetjes zijn wel minder spectaculair.
2. Aloysia chamaedrifolia 'purpurea'
Aangezien we gek zijn van verbena-achtigen moesten we dit plantje ook eens uitproberen. (Vorig jaar publiceerden we al verbena 's, we zijn er dol op). Leuke smaak om er thee (infuus) mee te zetten. We hebben deze nog maar enkele maanden. Hij gedraagt zich dusver als een kleine heester. Heeft dit plantje al een Nederlandse naam? Als jij daarvan op de hoogte bent mag je ons dat altijd laten weten.
3. Waterpeper (Persicaria hydropiper)
We houden van rode planten! Enkele rode planten in een border trekken meteen de aandacht. Maar, we moeten eerlijk zijn. Dit plantje hebben we niet enkel geplant voor de looks. Wel omdat we heel benieuwd waren naar de smaak. Die is pittig zoals de naam al doet vermoeden. Eerlijk gezegd moeten we er nog wat mee leren werken in gerechten. Tips zijn welkom!
4. Killi (Porophyllum ruderale)
"Le gout est comme un coriandre bizar". Dat was de uitleg die ik kreeg bij de aankoop van de plant. Inderdaad dat klopt. Mooi plantje met een korianderachtig aroma. Dat is niet zo verwonderlijk aangezien een aantal andere leden van het geslacht Porophyllum in Zuid-Amerika gebruikt worden in allerhande salsa 's. Prachtige plant. Het blad heeft een paarsachtige tint. Je kan zowel blad gebruiken als bloemknoppen. Als je van koriander houdt check dan zeker ook het artikel korianderachtige gewassen.