logo

Succesvol druiven kweken: van planten tot plukken

druiven telenLees ook deel 1 van dit artikel:Succesvol druiven telen is niet moeilijk als je durft kiezen. Deel één gaat over de belangrijkste beslissing van allemaal: de keuze van een lekker en resistent ras geschikt voor het doel waar je de druif voor gebruiken wil. Dit tweede artikel gaat over een goed plaatstje voor je druif zoeken en we verklappen ook een paar kneepjes om goed van start te gaan met je druivenavontuur. Sta je voor de aanplant van een druif. Lees dan zeker en vast beide artikelen zodat je kiest voor een druif die bij jou en je tuin past!

 

Stap 2: een geschikt plaatsje vinden voor een druivelaar in je tuin

Geen plaats hebben voor een druivelaar, dat bestaat niet.

Een druivelaar planten kan zo goed als overal. Tegen een gevel, over een dak van een tuinhuis of garage, vrijstaand aan een paal, langs een serregoot. Het gaat allemaal. Iedere zonnige lege hoek en kant kan je opvullen met een druivelaar. Zelfs als je geen tuin hebt is de kans groot dat je toch een druivelaar kan planten. Is je straatgevel zonnig dan hoef je gewoon een stoeptegel uit te halen, de "chape" te verwijderen en een druif er in. In onze gemeente stond er tot dit jaar een druivelaar die geleid werd tussen twee huizen in over een straat heen! Jammer genoeg moest die op politiebevel verwijderd worden.

druif Mielen boven Aalst

Foto 's: Links; Druivelaar als poortdecoratie. Let op de ontbladerde oude druivenrank onder de goot. Deze bevond zich tot voor kort boven de straat. Rechts; een (Google streetview) foto van de druivelaar die in al zijn glorie over de straat heen pronkt.

Een warm microklimaat vertaald zich in goed rijpe trossen. Je hoeft helemaal niet over een zuidhelling te beschikken om druiven te verbouwen. Zo goed als iedere tuin heeft een microklimaat dat zelfs nog beter is. De stenige massa van gevels en verhardingen zoals terrassen en paadjes zorgen al snel voor de ideale druivencondities. Warm boven de grond en droog aan de voeten daar houden druivelaars van.

Druiven kan je verticaal, horizontaal, strak geleid of los in een fantasievorm kweken. Maar wat met steunmateriaal? Druiven zijn inderdaad klimplanten maar ze kunnen toe met heel weinig steunmateriaal. De plant kan zich immers zelf omhoog werken met hechtranken. Je kiest zelf of je dit toelaat en de druif laat groeien in een vrij losse vorm of dat je de druivelaar in een strakke vorm houdt door snoeien en de juiste steun. Als je steun voorziet hou er dan rekening mee dat het stevig genoeg moet zijn om zowel het gewicht van de druif als de kracht van de wind te weerstaan.

Een paar suggesties om druiven in je tuin te planten:

  • Aan een paal, draad of tegen een muur
  • leiden over allerlei tuinconstructies zoals een houtstapel, serre, dak (van tuinhuis of garage)
  • gevels van huizen en bijgebouwen
  • een druivenpergola ipv een parasol: niks zo mooi als de aanblik van een mooie tros druiven terwijl je op een zomerse dag zit te genieten in de schaduw van de druivelaar.

 

Video: Druivelaars zijn de ideale planten om onbenutte hoeken en kanten op te vrolijken. Dit filmpje toont een paar mogelijkheden om druiven te telen zodat je wat inspiratie kan opdoen voor je eigen tuin.

 

Vermijd moerasgrond en schaduw

Een druif in de grond planten kan bijna overal. Enkel een overmaat aan schaduw en een te natte standplaats zijn te mijden. Druivelaars staan helemaal niet graag met hun voeten in het water. Staat de grondwatertafel in jouw buurt te hoog dan kan je altijd opteren om je planten in grote potten of verhoogde bakken te telen. Dat maakt dus dat je echt overal druiven kan telen.

Kies je standplaats wel naargelang het type druif. Te droog dat is het niet gauw voor een wijnrank. Kijk maar eens in welke condities druiventelers in Lanzarote wijn telen. De kuilen dienen zowel als bescherming tegen de wind als om het schaarse water op te vangen.

Eetdruiven zijn een ander paar mouwen. Die moet je voorzien van voldoende water om de druiven dit te krijgen. Denk daar aan als je eetdruif tegen een gevel of in een serre plant! De plant op voldoende afstand van de gevel of de wortels van de druif buiten planten helpt!

 

Een anecdote:
Plant je toch een druif op een te natte plaats dan is dat vechten tegen de bierkaai. Toen ik nog tuinman was op een groot privédomein moest ik een zompige wijngaard onder mijn hoede nemen. De druiven stonden geplant op de laagste plaats van de tuin die bij iedere zware bui onder water liep. Op 20 meter afstand van een vijver die door grondwater gevoed werd. Het hoeft niet te verwonderen dat de druiven gewoon ter plaatse dood vielen.

To graft or not to graft (over enten dus)

Heel wat druivenplanten worden geënt aangeboden. Dit is niet altijd nodig als je een enkele druivenplant verbouwd als amateur.

Als het gaat over enten zal bijna iedereen je vertellen dat dit gebeurt om een aantasting met druifluis (Phylloxera vastatrix) te voorkomen. Dat is niet het hele verhaal want er bestaan zelfs onderstammen die geen bescherming bieden tegen dit insect en druivenrassen die wel bestand zijn hiertegen (rassen met Amerikaans bloed bijv. Isabella). Belangrijk om weten is dat onderstammen de groeikracht regelen. Ze kunnen kleine problemen ivm bodemkwaliteit en groeikracht van het ras oplossen en er voor zorgen dat de planten iets sneller in productie komen. Verwacht er geen wonderen van. Onderstammen lossen geen onoverkomelijke problemen op zoals een veel te natte standplaats.

Bovendien is een onderstam kiezen maatwerk. Je moet de groeikracht van een ras kennen en hoe het met je bodem gesteld is. Anders kies je wellicht beter geen onderstam. De verkeerde onderstam gebruiken kan leiden tot een slechtere groei en productie. Heel wat druivelaars die te koop aangeboden worden aan particulieren zijn weliswaar geënt maar heel vaak ontbreekt informatie over welke onderstam gebruikt werd en is er geen keuze. Veelal worden de druiven maar op één enkele soort onderstam te koop aangeboden.

Meer weten over druiven-onderstammen?: deze twee links vertellen je er meer over:
http://www.fruitlent.nl/
http://www.brabantsewijnbouwers.nl/  

druif entFoto: Geënte druif. Snoei nooit onder de entplaats of je bent je veredelde ras kwijt!

 

Stap 3: Snoeien: het geheim van de smid

De belangrijkste teeltmaatregel bij druiven is snoeien. Druiven snoeien is helemaal niet moeilijk. Maar het moet wel gebeuren. Anders krijg je woekerende druivelaars die zo onoverzichtelijk zijn dat je de trossen niet vind op het moment dat je moet gaan oogsten. Snoeien is de boodschap als je lekker zoete en dikke druiven wil plukken maar ook om de druivelaar vlot van start te laten gaan.

Snoei de eerste paar jaar op dikte niet op lengte! Als je van start gaat met jonge planten denk je best niet te snel aan het vormen van de plant in een kunstige leivorm of over je pergola. Lengtegroei bij druivelaars is nooit een probleem. Druiven groeien aan de meter. Diktegroei gaat moeilijker. Die dikte van de scheuten is wel belangrijk om een goed frame uit te bouwen en in de toekomst goede producties te behalen. Daarom organiseer je je wintersnoei de eerste jaren best op dikte en niet op lengte.

Wil je je echt verdiepen in de teelt van druiven. Volg eens een cursus of woon een snoeidemonstratie bij. Tijdens een praktijkles leer je echt de kneepjes van het vak en kan je bovendien heel wat vragen stellen! 

 

 

potlood

Foto: Snoei de eerste twee jaar na aanplant op dikte, niet op lengte. Gebruik een potlood als maat. (links éénjarige plant: te dun, rechts ok)

 

super druivelaar

Foto: In deze serre van 20 m lang en 7 m breed staan slechts twee druivelaars. Deze planten zijn de trots van druiventeler Ronald Vanderkeelen uit Overijse. Hoe oud deze planten zijn? Slechts 16 jaar! Van meet af aan de plant goed verzorgen en vooral snoeien doet wonderen. Let op de dikte van de stammen.

 

Kweek je eigen druiven, het kost buiten wat moeite amper iets

Druiven kosten in de winkel best wat geld. De overheerlijke Belgische serredruif kost al gauw 13 à 20 € de kilo. De buitenlandse eetdruiven 3 à 5 €. Voor de prijs van enkele kilo 's druiven of een goeie fles wijn koop je je eigen druivelaar. Eentje waar je geen omkijken naar hebt (resistent) en die een zuiderse sfeer toevoegt aan je tuin en die jaar na jaar ettelijke flessen biowijn zal produceren. Een slimme investering waar je veel plezier aan kan beleven. Of het nu om eten gaat of je mooiste trossen tonen aan je vrienden :-) Wij doen het vooral voor de ongeëvenaarde smaak van verse druiven en zelfgemaakte wijn en het plezier natuurlijk!  

 Word jij ook lid?

enkele ledenvoordelen:

  • kortingen: maar liefst 20 % korting op aankoop van struiken en bomen, 20 % op zaden en 10 % op deelnameprijs van cursussen en workshops die we organiseren 
  • Deelname aan leerrijke evenementen: bijvoorbeeld proeverijen van fruit
  • Toegang tot exclusieve rassen en plantensoorten uit onze collectie. Niet alleen als opgekweekt plantgoed. Binnenkort komen er ook stekken en enten beschikbaar voor leden

 lidmaatschap 2024

Lid worden kan hier

Doorzoek de site

 

pcNieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte van al onze acties.

 

Kies alle manieren waarop u wilt horen van Haal meer uit je tuin vzw:

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Voor informatie over ons privacybeleid, bezoek onze website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

 

 

 

  

 

 

Nieuw artikel!

pompoen onderdelen

Pompoen: staple nr 3

 

 

Vzw Haal meer uit je tuin
Regentwijk 17
3890 Gingelom

Ondernemingsnummer BE 0670.733.818
Rekeningnummer IBAN: BE67 9731 7244 2287
e-mail: haalmeeruitjetuin@gmail.com

Op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je in op de nieuwsbrief (bovenaan de pagina) of volg de instagram- of facebookpagina van haal meer uit je tuin

 | Algemene voorwaarden | | GDPR en privacybeleid |