logo

Wil je eens iets anders telen in de serre? 21 ideetjes

 21 ideetjesJe wil eens iets anders planten in de serre en je bent op zoek naar inspiratie? Dan is dit artikel iets voor jou. 21 teelten die je niet vaak aantreft in serres maar er wel graag groeien. De 21 ideetjes zijn gelijk verdeeld over drie plantperiodes lente, zomer, herfst zodat je het hele jaar door planten en oogsten kan in je overdekt paleis.

   

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 Het vroege voorjaar

frisse lentevitamines

Bovenste rij foto 's:

  • Links: Tatsoi. Een groente die je vanaf begin februari in de serre kan zaaien. Natuurlijk kan je i.p.v. tatsoi ook andere Aziatische kolen zoals paksoi of Chinese kool inzetten.
  • Midden: Rucola kan je al begin maart in de serre zaaien. Uiteraard kan je ze ook gewoon binnen op de vensterbank voorzaaien. Wij zijn heel tevreden over het ras Esmee.
  • Rechts: Ook Koriander kan je verassend vroeg zaaien. In de serre kan je al aan de slag vanaf 15 maart. Het gewasje is na 6-8 weken klaar om te oogsten als bladgroente/kruid.

 

Middelste rij foto 's:

  • Links: Raapsteeltjes zijn meer dan de moeite waard om eens te telen. Je kan zaaien vanaf eind januari/ begin februari. Al na een maand kan je aan het oogsten slaan door de grootste kiemplanten er van tussen te oogsten. Door zo te oogsten heb je vijf weken oogstplezier van je zaaisel voor de planten opschieten. Gebruik de raapsteeltjes niet enkel in puree of soep. Je kan er ook heel lekkere salades mee bereiden. Wij zaaien meestal Namenia.
  • Rechts: Snijbiet is een neefje van spinazie maar wel productiever en minder schietgevoelig dan deze laatste. Als je snijbiet in maart in de serre zaait kan je er een heel jaar van oogsten. De planten zullen heel de zomer door blad produceren tot hartje winter. In het daaropvolgende voorjaar schieten ze op. Ook in het najaar kan je snijbiet inzetten als je zaait in bijvoorbeeld augustus/september. Als je zaait in het najaar ligt de winteroogst wel een stuk lager omdat de planten nog aan de kleine kant zijn. Dat euvel is te verhelpen door in het najaar grote snijbietplanten van je buitenmoestuin naar de serre te verplanten.

 

Onderste rij foto 's:

  • Links: Ga verticaal met erwten. De eerste erwten uit de serre smaken echt als snoepjes. Na de erwten kan je op dezelfde plaats verticaal gaan met maïs (zie komkommertijd)
  • Midden: Aardbeien kan je planten in (bijvoorbeeld) februari. Op het moment dat de eerste echte warme dagen zich begin mei aandienen leveren je aardbeien hun vruchten. Wil je liever de hele zomer door aardbeien plukken plant dan doordragers (zie verder komkommertijd).
  • Rechts: Melde is een heel makkelijke en snelle teelt. Je kan melde zaaien voor of tijdens de winter of zelfs in het vroege voorjaar. Het zaaitijdstip maakt niet zoveel uit. Als de condities goed zijn komt de plant vanzelf op. Je hoeft de melde geen twee meter hoog te laten worden in je serre. Eet de planten op als grote kiemplanten. Als je melde teelt voor consumptie als kiemplanten is het een hele korte teelt die veel opbrengt. Meer informatie over teelt en bereiding van deze groente vindt je in het artikel melde, hoe makkelijk kan een groente zijn.

 

 

Zomer in aantocht, de gewassen wisselen van frisse jongens naar zonnekloppers.

 

komkommertijd

Bovenste rij foto 's:

  • Links: Zomerpostelein. Een plantje dat je kan inzetten als zomerse bodembedekker. Heel lekker in salades. Zaaien daar wacht je best mee tot begin mei omdat zomerpostelein lage temperaturen schuwt.
  • Midden: Courgettes teel ik liever in de serre dan buiten. De oogst valt niet zo alleen vroeger maar ze produceren ook veel meer dan buiten. Twee planten in de serre geeft je 4 - 5 maanden oogstplezier. Het hele teeltproces kan je er op nalezen in dit artikel over courgettes.
  • Rechts: Maïs is een slanke plant en valt makkelijk te combineren met andere gewassen in de serre polycultuur. Op de foto staan de maïsplanten tegen de zijwand van de serre waar ze geplant zijn na een voorjaarsteelt van erwten. Maïs kan je zaaien van eind april tot begin juni in de serre.

 

Middelste rij foto 's:

  • Links: Doordragende aardbeien zijn een ander gewas dat je eens in de serre kan uittesten. Ze produceren de hele zomer door aardbeien. De productie zal afhangen van de zomer. Is het langdurig heet dan zal je af en toe een productiepauze hebben. Op de foto zie je Ostara. Planten kan zowel in het najaar (sept-okt.) als in het voorjaar (maart-april).
  • Rechts: Meloen staat bij wijze van experiment dit jaar als bodembedekker tussen tomaat geplant. Meloen zaai je best niet voor eind april binnen voor. Enkel bij hoge temperaturen (rond de 25 °C) kiemen ze goed en gaan ze vlot door hun jeugdfase.

 

Onderste rij foto 's:

  • Links: Venkel in de serre is ééns iets anders. Planten kan in de loop van april. In juni kan je de eerste venkel al oogsten.
  • Midden: Watermeloen, ook geplant als experimentele bodembedekker tussen mijn tomatenrijen.
  • Rechts: Snijbonen zijn niet alleen een pak vroeger als je ze in de serre plant maar ook enorm productief.

  

Beleef een uitbundige herfst en winter

 

groenten uit je wintertuin

 

Bovenste rij foto 's:

  • Links: Waarom eens geen prei planten in de serre? Je kan later planten dan buiten en zo prei gebruiken om vrij komende perceeltjes in je serre op te vullen. Tussen de prei zie je op de foto winterpostelein, onze automatische eetbare bodembedekker in het winterseizoen.
  • Rechts: Spinazie kan je inzetten als eetbare groenbemester om serre-perceeltjes die in oktober vrij komen op te vullen. Laat op het jaar spinazie zaaien is altijd een gokje. Zijn de dagen nog warm genoeg dan zal de plant snel kiemen en groeien. Is het wat frisser dan gaat het gewoon allemaal wat trager.

 

Middelste rij foto 's:

  • Links: Radicchio is een groente die heel snel aan populariteit wint. Je ziet de groente opduiken in steeds meer moestuinen. Buiten voorzaaien kan je doen in juli en augustus. Vanaf september kan je ze verplanten naar de serre. De blaadjes lenen zich door hun bittere smaak goed om er enkele te mengen in bijvoorbeeld een kropsla salade. Wij oogsten radicchio daarom meestal per blad en niet per krop. (Je kan raddichio natuurlijk ook gewoon buiten telen in plaats van in de serre.)
  • Rechts: Winterbloemkool zaaien doe je best buiten rond eind september/ eerste week oktober. Vanaf het moment dat het s 'nachts echt gaat vriezen plant je de bloemkolen best in de serre (je kan ze ook nog een tijdje in bloempotten in de serre houden als je nog geen lege perceeltjes hebt). Oogstbare bloemkolen kan je verwachten omstreeks begin mei. Op de foto zie je tussen de bloemkolen opnieuw winterpostelein staan. Die combinatie werkt zeer goed. De hele winter door als de bloemkoolplanten klein zijn kan je winterpostelein oogsten. Eens de lichtintensiteit in het voorjaar toeneemt komt winterpostelein in bloei en zal de winterbloemkool de zaadvormende postelein van een welkom groen scherm voorzien.

 

Onderste rij foto 's:

  • Links: Mosterdblad is nog zo 'n makkelijke wintergroente. Eerlijk gezegd kunnen we de oogst van het pittige blad amper bijhouden. Zaaien kan je in de tweede helft van augustus buiten doen en dan de planten in de loop van september naar binnen verplanten.
  • Midden: koolrabi plant je (de meeste jaren) best uiterlijk eind augustus in de serre om voldoende ontwikkelde knollen te bekomen.
  • Rechts: Een late teelt van vroege aardappelen. Ja, vroege aardappelen kan je tot eind juli nog eens telen. Die aardappelen kan je dan oogsten tussen kerst en nieuw. Het jaar laten starten met nieuwe aardappelen is dat geen leuk vooruitzicht?

 

Een vleugje planning en vooral veel experimenteren geeft jaarrond mooie oogsten

Geen plaats om zoveel in je serre te krijgen denk je misschien. Wel, niet alles hoeft in rijtjes te staan. Zeker niet. Als je het een beetje aanpakt met een serreplanning raakt alles in je serre. Tips en voorbeelden van hoe je zo 'n polycultuur in elkaar kan steken kan je bekijken in het artikel Teel intensief en haal een paar honderd kilogram voedsel uit je serre.

Experimenteer met overvloedige polyculturen en zet je serre vol. Want je serre het hele jaar door vol planten. Dat blijft de kern van het verhaal om veel verse groenten en fruit het hele jaar door te oogsten. Een vleugje planning en experimenteren met minder klassieke serreteelten helpen je daarbij.

 

 

 Word jij ook lid?

enkele ledenvoordelen:

  • kortingen: maar liefst 20 % korting op aankoop van struiken en bomen, 20 % op zaden en 10 % op deelnameprijs van cursussen en workshops die we organiseren 
  • Deelname aan leerrijke evenementen: bijvoorbeeld proeverijen van fruit
  • Toegang tot exclusieve rassen en plantensoorten uit onze collectie. Niet alleen als opgekweekt plantgoed. Binnenkort komen er ook stekken en enten beschikbaar voor leden

 lidmaatschap 2024

Lid worden kan hier

Doorzoek de site

 

pcNieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte van al onze acties.

 

Kies alle manieren waarop u wilt horen van Haal meer uit je tuin vzw:

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Voor informatie over ons privacybeleid, bezoek onze website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

 

 

 

Vzw Haal meer uit je tuin
Regentwijk 17
3890 Gingelom

Ondernemingsnummer BE 0670.733.818
Rekeningnummer IBAN: BE67 9731 7244 2287
e-mail: haalmeeruitjetuin@gmail.com

Op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je in op de nieuwsbrief (bovenaan de pagina) of volg de instagram- of facebookpagina van haal meer uit je tuin

 | Algemene voorwaarden | | GDPR en privacybeleid |