logo

Een serre aanschaffen: ga voor kwaliteit, niet voor de laagste prijs

constructie tekening tunnelserreEen serre bouwen, dat kan je op allerlei manieren met een uitgebreid scala aan materialen. Dat merk je vast en zeker wel als je een kijkje neemt in catalogi van (hobby-)serres. Een glazen of folieserre, vierkant of gebogen, groot of klein. Het kan allemaal. Hoe kies je uit die overvloed aan keuzemogelijkheden een serre die bij jou en je tuin past? En hoe krijg je meer waar voor je geld? Die vragen staan centraal in dit artikel. Je zal me niet horen zeggen dat mijn tips 100 % objectief zijn. Natuurlijk zijn ze dat niet. Ze zijn gekleurd door mijn omgang met vele soorten serres als glastuinbouwer en serreliefhebber. Maar wie zijn tips zijn wel helemaal objectief? Die van de verkoper niet in het minst. Als je reclamefolders moet geloven is ieder model je van het. Toch zijn er enorme verschillen in kwaliteit.

Introfoto uit het boek Greenhouse technology, Fundamentals, design, modelling and applications door G.N. Tiwari en R.K. Royal

  

Een serre kiezen: ga voor kwaliteit

Laten we het om te beginnen eens hebben over prijs en kwaliteit. De prijs is een doorslaggevende factor als je een serre aankoopt maar laat het niet de belangrijkste factor zijn. Als er één tip is die ik met dit artikel wil meegeven is het de volgende: Laat je beslissing in eerste instantie afhangen van de degelijkheid van de serre, niet van de prijs. Koop een stevige serre, eentje waar je jaren plezier aan kan beleven.

De achterliggende filosofie om te kiezen voor kwaliteit is simpel. Een serre moet een bron van plezier zijn, geen bron van stress. Als je iedere voor- of najaarsstorm die overtrekt je hart moet vast houden voor mogelijke schade omdat de constructie van de serre te zwak is, dan is dat niet zo plezierig om het zacht uit te drukken. Een serre is een langetermijnproject. Wil je er jaren lang in kunnen telen en plezier aan beleven dan is kwaliteit gewoon het belangrijkste keuzecriterium.

Met dit alles is niet gezegd dat de prijs onbelangrijk is. Waarschijnlijk heb je een bepaald budget voor de aankoop van je serre voor ogen. Met dat budget in gedachten begin je je zoektocht en sla je aan het vergelijken. Wellicht kom je al gauw tot de conclusie dat er redelijk wat prijsverschillen zijn. Van waar komen die verschillen nu?

 

Afwerkingsgraad

Een serre hoeft niet alleen functioneel te zijn. Ze mag ook mooi zijn, zeker als je er een “centerpiece” in je tuin van maakt.

Smaken verschillen, wat ik mooi vind dat vind jij daarom niet mooi. Over smaken kunnen we niet discussiëren. Weet wel dat een groot stuk van de prijs bepaald word door de afwerkingsgraad*.
Afwerking kost heel wat geld en kan de prijs van een serre enorm opdrijven. Wil je een serre met in kleur gecoate of gelakte profielen of voorzien van siersmeedwerk dan kost dat logischerwijze een heel stuk meer zonder dat meer kwaliteit of functionaliteit hoeft tegenover te staan. Hetzelfde geldt voor speciale vormen. Een achthoekige serre is heel wat duurder dan een rechthoekige.

De esthetische afwerkingsgraad kan je makkelijk herkennen aan kleuren en “allerhande afwerkingen”. Zit het prijsverschil niet in het esthetische dan kan je best eens wat meer in detail gaan kijken naar de materialen waaruit de serre in kwestie opgebouwd is.

*De afwerkingsgraad die hier bedoelt wordt is louter visueel van aard en staat los van de kwaliteit van de serre.

serre met siersmeedwerk

Foto: De balatonserre in de plantentuin van Meise is voorzien van heel wat afwerking. 

Oppervlakte: grotere serres zijn relatief goedkoper

Oppervlakte is een voor de hand liggende vergelijkingsfactor. Hoe groter de serre, hoe meer je betaald. Inderdaad, de totaalprijs van de serre stijgt als je een groter exemplaar aankoopt maar je krijgt er veel meer teeltruimte voor in de plaats. Over het algemeen geldt dat hoe groter de serre wordt hoe goedkoper ze wordt per vierkante meter. De reden waarom dat zo is ligt voor de hand.

Voor een grotere serre heb je relatief gezien minder materiaal nodig per vierkante meter. Een serre van 12 m² heeft bijvoorbeeld twee luchtramen en een deur, een serre van 24 m² die dubbel zo groot is heeft vaak ook maar twee luchtramen en een deur. Voorts heb je per m² dat de serre groter wordt minder geveloppervlak per vierkante meter grondoppervlak. Een grotere serre kost relatief daarom een stuk minder omdat je gewoon heel wat minder materiaal nodig hebt om ze te bouwen. Maar dergelijke meetkundige redenaties ivm materiaalgebruik lijden ons wat te ver.

Kern van het betoog. Als je kan, ga je best voor een grotere serre. Eens je in je serre begint te telen zal ze niet snel te groot wezen, eerder te klein.

 

De transparante omhulling: Plastiek of glas?

Ook voor serres gaat de zegswijze op om 'appelen met appelen te vergelijken en peren met peren'. Het transparant materiaal waarmee de serre omhuld is, glas of kunststof, heeft een grote invloed op de prijs.

Glazen serres zijn bij aankoop een stuk duurder dan serres uitgerust met folie. Niet zozeer omwille van het prijsverschil tussen glas en plastiek maar wel vooral omdat het gebruik van glas een ander soort constructie vereist. Glas is bijzonder stijf en zwaar. Kunststof uiterst flexibel en licht. Net omwille van die stijfheid en het gewicht moet glas op de juiste manier ondersteunt worden door glasroeden. Anders breekt het. De keuze van het omhullend materiaal van de serre heeft een hele weerslag op de constructie wat de hogere prijs van een glazen serre dan ook verantwoordt. Tegenover de hogere aankoopprijs staat dan weer dat een degelijke glazen serre zo goed als onverslijtbaar is bij een normaal onderhoud.

glasroeden

Foto: Het prijsverschil tussen een glazen en plastiek serre is vooral het gevolg van de hoeveelheid en de kwaliteit van het constructiemateriaal. Bij mijn serre staan de glasroeden bijvoorbeeld om de 74,5 cm. Ter vergelijking, bogen van een tunnelserre staan vaak 2,25 m uit elkaar... De bogen van een tunnelserre kunnen op zichzelf staan. De glasroeden moeten als een stijf kader gemonteerd worden. Een enorm verschil in materiaalgebruik dus. Niet alleen de hoeveelheid materiaal verschilt, ook de soort. De glasroeden zijn meestal uit aluminium wat een heel stuk meer kost dan gegalvaniseerd staal dat gebruikt wordt voor de bogen van tunnelserres.

Een plastiek serre is goedkoper bij aankoop (en eerste plaatsing) omdat je nu éénmaal een pak minder constructieonderdelen nodig hebt. Maar...over de hele levensduur van de serre moet je meerdere keren de folie vervangen. Daar kruipt niet alleen extra werk in maar ook geld om de oude folie af te voeren en nieuwe folie aan te kopen. Dan spreken we nog niet over milieuvriendelijkheid. Zowel glas als kunststof produceren kost heel wat energie. Glas dat gaat (tenzij je het breekt) meerdere decennia mee. Plastiek folie die moet in het beste geval om de 8 à 10 jaar vervangen worden. Inderdaad, je kan de folie recycleren maar dat kost ook energie natuurlijk.

Je kan ook gaan voor een hybride-model serre uitgerust met flexibele kunststofplaten zoals polycarbonaatplaten, plexiglas, polyester golfplaten,.... De vorm van zo 'n hybride serre kan gelijk zijn aan die van een glazen serre maar ipv glas is er dan bijvoorbeeld polycarbonaat gebruikt of een tunnelserre waar ipv folie polyester golfplaat gebruikt werd. Een rechte lijn qua prijs in die hybride serres trekken is onmogelijk. Ook al lijkt een serre uitgevoerd met polycarbonaat uiterlijk op een glazen serre dat wil niet zeggen dat er geen verschil is qua constructieonderdelen. Polycarbonaat is een heel stuk lichter en flexibeler dan glas. De constructie is dan ook vaak heel wat lichter uitgevoerd. Daarom hebben dergelijke serres dan ook een ander prijskaartje.

polycarbonaatserre rommel

Foto: Pas op met goedkope polycarbonaatserres. Kwaliteit heeft zijn prijs. (Auteur van de foto niet bekend)

Kader: Kiezen tussen glas of plastiek, maak een weloverwogen keuze

Een plastieken of glazen serre, wat is nu het beste? Die vraag is vaak voer voor discussies. Zowel bij professionele telers als liefhebbers. Een correct antwoord op die vraag bestaat niet. De “beste” keuze die zal afhangen van je persoonlijke situatie. Je hebt het vast al gemerkt. Zelf ben ik nogal een fan van glazen serres. Vooral omwille van duurzaamheid maar niet in het minst ook omdat een serre omhult met kunststof folie heel anders teelt dan glas. Dan heb ik het vooral over luchtvochtigheid. Die varieert veel sterker in een kunststof serre. Onder glas is die over het algemeen stabieler. Een glazen serrre is mijn beste keuze. Misschien past een folieserre beter bij jouw situatie omdat je een huis huurt bijvoorbeeld en je de serre binnenkort nog moet verhuizen... Of misschien heb je een hele stapel polycarbonaatplaten uit een afbraakproject waarmee je zelf een serre wil gaan plaatsen. Ga vooral niet te kort door de bocht en maak een weloverwogen keuze waarbij je rekening houdt met het hele plaatje!

 

Andere belangrijke constructie-onderdelen, de minder voor de hand liggende zaken

De afwerkingsgraad, de oppervlakte van de serre en het omhullend materiaal dat gebruikt wordt hebben een grote invloed op de prijs. Dat is duidelijk. Soms is het heel wat minder duidelijk aan wat de prijsverschillen te wijten zijn. Als een nieuwe serre een pak goedkoper is dan modellen van concurrerende firma 's heeft dat zijn redenen.
Vaak wordt er bij goedkopere serres beknibbeld op materiaal. Dan kan je eens op volgende zaken letten om er achter te komen of de goedkopere prijs ten koste gaat van de kwaliteit van de serre.

Glazen serres:

  • Soms wordt er dunner glas gebruikt. 4 mm glas is de standaardmaat, 3 mm glas de goedkopere versie die sneller breekt. Wordt er standaard tuindersglas gebruikt, gehamerd glas of veiligheidsglas? Een andere soort glas heeft gevolgen voor het prijskaartje.
  • Een andere post waar je wel eens verschillen ziet zijn de verluchtingsramen. Je hebt er minstens twee nodig om goed te kunnen verluchten. Je lucht telkens af op de luwzijde waar de wind niet zit. Zoals iedere fietser weet kan de wind draaien. Daarom beschik je best over twee luchtramen om te kunnen afluchten op de juiste zijde. Een deur op de juiste plaats kan ook enorm helpen (zie deel 1)
  • De afmetingen van de deur(en) zijn een ander aandachtspunt: is de deur breed genoeg zodat je met een kruiwagen binnen kan om je serre van een laagje compost te voorzien? Een minimumbreedte van 80 cm is aan te bevelen als je comfortabel wil werken.
  • De hoogte van de serre is een zéér belangrijk punt ivm werkgemak. Kan je in de serre staan of niet. Lagere serres zijn misschien wel goedkoper maar als je altijd gebukt moet staan in je serre zal het niet uitnodigen er in te gaan werken.
  • Hoe zit het met de fundering van de serre. Heeft de aangeboden serre een fundering? Serres kunnen een fundering hebben die bestaat uit betonpalen en -platen of gewoon een paar ankers. Let op, fundering is niet altijd inbegrepen. Als je eerst een muurtje moet metsen omdat de fundering niet inbegrepen is bij een goedkoper model kan dat aardig tegenvallen qua werk en budget….
  • Een ander heel belangrijk onderdeel zijn regengoten. Kijk zeker of de serre voorzien is van regengoten. Dan kan je direct water opslaan om te gieten in je serre. Let ook op het materiaal waaruit de goot vervaardigd is. Aluminium goten bijvoorbeeld vragen zeer weinig onderhoud.
  • Algemene constructie: Heeft de serre (stalen) poten of is het een zelfdragende aluminium constructie? Kleinere serres hebben meestal geen poten waardoor je dan ook moet opletten dat je niet te veel gewicht zoals hangpotten aan de serre hangt, is de serre voorzien van windschoren of niet?
  • Zijn er bijgeleverde opties zoals automatische luchtraamopeners en/of werktabletten? Daar staat een prijs tegenover natuurlijk.

fundering glazen serre

Foto: Glazen serre met stalen poten en een fundering van betonnen palen en platen.

Folie serres:

  • Fundering: is de prijs inclusief grondankers om de serre stevig te verankeren?
  • Is er een nokbuis aanwezig die de bogen verbindt of gebeurt dit enkel met koord (nokbuis: zie introfoto, dit onderdeel is aangeduid als cross connectors)
  • Hoeveel afstand wordt genomen tussen de bogen? 2,25 m is een goede maat. Bij grotere boogafstanden heb je minder materiaal nodig wat de serre goedkoper maakt maar de serre is dan natuurlijk ook minder stevig.
  • Demontabele bogen zijn duurder maar wel stukken makkelijker te transporteren als je de serre wil verhuizen dan bogen die uit één stuk vervaardigd zijn.
  • Wat is de wanddikte van de buizen? De goedkoopste plastiek serretjes zijn niet meer dan veredelde partytenten. Te lichte buizen kunnen gaan plooien als er in de winter sneeuw op je serre valt! (een goede wanddikte is +2,5 mm!) Hoe breder de boog, hoe dikker de wand van de buis moet zijn.
  • Folieserres voorzien van rechte wanden zijn duurder. Daar staat dan weer tegenover dat rechte wanden een groter werkcomfort hebben dan schuin aflopende.
  • Er bestaan ontzettend veel soorten folies: gewapende folie, diffuse, anti-condens, thermische folie... Over de verschillende folies alleen al vul je makkelijk een artikel. Het verschil tussen die folies zit hem in toevoegingen en vulstoffen. In de professionele sector wordt er meestal poly-ethyleen gebruikt. Die kan je dan weer verkrijgen in allerlei diktes. De dikte van de folie wordt uitgedrukt in micron of soms in millimeter.
  • Zijn er luchtingsmogelijkheden in de zijkant of kop van de serre (deur)? De allersimpelste boogserres zijn niet voorzien van luchtingen. Bij zo 'n tunnel moet je de plastiek omhoog hijsen in de zomer als je ze wil luchten. Duurdere tunnelserres kunnen voorzien zijn van bijvoorbeeld gevelluchting door een stang waarmee je de plastiek oprolt.

grondanker van een folieserre

Foto: Grondanker van een folieserre. Het haakje dient om koorden aan te kunnen bevestigen om de folie op de bogen te spannen. Het horizontale opgelast stukje metaal komt gelijk met de grond te zitten.

Prijs drukken zonder op kwaliteit te beknibbelen?

Duizend euro en meer is snel uitgegeven aan een goede serre. Is je budget zo groot niet of wil je simpelweg zo veel niet uitgeven dan zijn er wel een paar mogelijkheden om het budget te drukken. Maar...soms moet je je mouwen dan wel eens opstropen natuurlijk.

Zelf plaatsen?

Koop je een serre dan is plaatsing en transport meestal niet inbegrepen. De serre zelf vervoeren en plaatsen kan dan een optie zijn om het budget te drukken. Een plastiek boogserre zelf opbouwen is niet zo moeilijk. Het komt niet zo nauw. Plastiek is flexibel. Een glazen serre terug bouwen dat is een ander verhaal. Afhankelijk van het type serre kan het best wel een hele klus zijn om ze te plaatsen. Heb je die kennis, of heb je een kennis die die kennis heeft :-)

  

Tweedehands serres

Wil je een degelijke serre op de kop tikken zonder al te veel uit te geven denk dan eens aan tweedehands serres. Je kan een gebruikte serre overnemen van een andere hobby-tuinier of een professionele tuinder. Tweedehands serres zijn vaak een stuk goedkoper en hoeven qua teeltgemak en kwaliteit niet onder te doen voor een nieuw exemplaar.
Mijn eigen serre is er ook ééntje gebouwd uit recuperatiemateriaal van professionele tuinbouwserres. De serre is oerdegelijk en verslijt je bij een goed onderhoud nooit.

Wie zal ze opbouwen? Ook als je een tweedehands serre aankoopt is dat een belangrijke vraag.
Je kan zelf een serre afbreken en terug opbouwen maar onderschat niet hoeveel werk er in kruipt. Wil je toch je prijs drukken door tweedehands aan te kopen maar ze niet zelf plaatsen dan is er nog een andere optie. Dat is beroep doen op bedrijfjes gespecialiseerd in het opbouwen van tweedehands serres.

gelaste serre

Foto: Een oude druivenserre met een gelast stalen frame is best lastig om om af te breken en opnieuw op te bouwen. Bij het demonteren kan je niet zonder slijpschijf. Bij het opbouwen moet je terug de onderdelen aan elkaar lassen. Voorts hebben dergelijke oude serres afwijkende raammaten. Zijn er veel ruitjes stuk dan moet je die allemaal apart gaan snijden…. Zo 'n oude serres zien er leuk uit maar vragen bijzonder veel werk en handigheid om ze terug op te bouwen.

glas is zwaar

Foto: Denk er ook dat glazen serres vrij veel wegen om te transporteren (zelfgemaakte glastransportkisten uit fruitpaloxen). Bogen van plastiek serres kunnen dan weer heel breed uitvallen... (oplossing: boog in twee slijpen en stukje tussen zetten met zelftappende schroef)

 

Zelfbouw

Vindt je je gading niet in de catalogi, ben je handig en heb je wat tijd dan kan je natuurlijk ook zelf een serre bouwen. Een klassieker is een serre opgebouwd uit oude ramen of een gerecupereerde veranda. Er zijn nog heel wat meer materialen waar je mee aan de slag kan.

zelf buizen van tunnelserre plooien

Foto 's: Partij buizen over? Dan kan je je eigen tunnel bouwen. Rechts: een mal om tunnelbogen te plooien. Links: de door de teler zelfgebouwde serre.

zelfbouwserre

Foto: Zelfbouwserre vervaardigt uit een goedkope "wegwerptunnelserre". De buizen waren na een storm geplooid. De gewapende folie was nog intact en werd over een stevig houten frame gespannen.

serre gemaakt van recuperatieramen

Foto: De klassieker in zelfbouwland. Een serre vervaardigt uit oude ramen

Kwaliteit daar draait het allemaal rond

Volledig zijn over de kwaliteit van serres is onmogelijk. Serres kunnen met zoveel soorten materialen opgebouwd worden dat alles vatten in een artikel of zelfs een boek niet mogelijk is.
Om een lang verhaal kort te maken. Ik kan je aanraden een goede vergelijking te maken en te gaan voor kwaliteit. Liever iets meer betalen en een serre kopen die weinig onderhoud behoeft en amper verslijt dan zomaar blindelings te gaan voor de laagste prijs.

Een degelijke serre die je heel wat teeltplezier en vooral ook oogst bezorgd is wat je hebben wil. Zo 'n serre heeft ook altijd een mooie restwaarde. Zeker als we het over een glazen serre hebben. Dat wil zeggen, je kan een redelijk stuk van je aankoopprijs recupereren...moest je je serre ooit willen verkopen tenminste. Daar denk ik voorlopig nog niet aan.

 

Dit is het tweede deel van de artikelenreeks serre bouwen. Het eerste deel "Serre bouwen: waar zet je ze best in je tuin? kan je hier lezen.

 Word jij ook lid?

enkele ledenvoordelen:

  • kortingen: maar liefst 20 % korting op aankoop van struiken en bomen, 20 % op zaden en 10 % op deelnameprijs van cursussen en workshops die we organiseren 
  • Deelname aan leerrijke evenementen: bijvoorbeeld proeverijen van fruit
  • Toegang tot exclusieve rassen en plantensoorten uit onze collectie. Niet alleen als opgekweekt plantgoed. Binnenkort komen er ook stekken en enten beschikbaar voor leden

 lidmaatschap 2024

Lid worden kan hier

Doorzoek de site

 

pcNieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte van al onze acties.

 

Kies alle manieren waarop u wilt horen van Haal meer uit je tuin vzw:

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Voor informatie over ons privacybeleid, bezoek onze website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

 

 

 

Vzw Haal meer uit je tuin
Regentwijk 17
3890 Gingelom

Ondernemingsnummer BE 0670.733.818
Rekeningnummer IBAN: BE67 9731 7244 2287
e-mail: haalmeeruitjetuin@gmail.com

Op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je in op de nieuwsbrief (bovenaan de pagina) of volg de instagram- of facebookpagina van haal meer uit je tuin

 | Algemene voorwaarden | | GDPR en privacybeleid |