logo

Ongewoon doordragend fruit: een lijstje van 4

beurre perpetuel

 

 

Als je fruit kweekt is het de kunst de oogst zo goed mogelijk te spreiden zodat je zo lang mogelijk vers fruit kan eten, recht uit eigen tuin. Dat kan door meerdere rassen aan te planten, van vroege tot late dragers. Neem nu peren. Je hebt vroege rassen die je in augustus kan plukken (bijv. Triomphe De Vienne) en andere rassen die je pas in oktober plukt (bijv. Emile d' Heyst). Maar wat als je maar plaats hebt voor één boom? Zou het niet leuk zijn als je van dezelfde fruitboom twee keer per jaar kan plukken? Net zoals we doen met doordragende aardbeien of herfstframbozen.

Bestaan er zo 'n doordragende rassen voor iedere fruitsoort? Heel soms vind je in rasbeschrijvingen beschrijvingen of verhalen over fruitbomen en - struiken die meer dan één keer per jaar kunnen geplukt worden. Sommige van die beschrijvingen zijn oud. Andere vondsten piepjong. 

Waar vind je die planten? Goede vraag. De oudere rassen zijn hopelijk nog niet verloren gegaan, maar dat weten we niet met zekerheid. Ze staan allemaal op ons wenslijstje om ze eens uit te testen. Heb je materiaal of weet je waar deze planten verkijgbaar zijn? Graag een mailtje. Je zou er ons, en de leden van Haal meer uit je tuin, een grote dienst mee bewijzen.

 

 

 

  

 

Beurré perpétuel

Een peer die twee keer bloeit en daardoor in gunstige condities twee keer vrucht draagt. De eerste bloei valt samen met die van de andere perelaars, in de loop van april, de tweede bloei ontstaat volgens tuiniers die de boom in de 19de eeuw kweekten in juni. Net daarom raad Edouard Pynaert in het tijdschrift voor boomteeltkunde aan deze peer te planten: "de tweede bloeiing vangt aan in het begin van juni. De bloemen komen met trossen van 3, 5 en zelfs 8 op den top der dunnen twijgen...Deze tweede bloei is de gewone toestand van den peerboom Beurré perpétuel, en de tweede vruchtzetting vervolmaakt de eerste, wanneer deze door de guurheden der lente gekrenkt wordt."

Het doordragende karakter wordt ook bevestigd door andere bronnen: "Variété reçue de Belgique comme de premier ordre, ayant la propriété de donner deux fructifications : l'une mûrissant en septembre, l'autre en décembre." Hier uit leiden we dan meteen af dat de boom hoogst waarschijnlijk zelfbestuivend is aangezien andere perenbomen op dat moment niet bloeien. Een zeer interessante boom dus. De vrucht van deze boom kan je bewonderen op de prachtige Litho van de hand van P. de Pannemaeker (1876).

Ps: er blijken nog meer herbloeiiende peren te bestaan. In 1955 wordt in de VS een patent ingediend voor de Colette peer (zie afbeelding van de tekst hier net onder). Deze wordt op heden in de VS aangeboden door oa Stark Bro 's. Wie meer informatie heeft over een Europese kweker die de peer aanbied of iemand die het ras in zijn collectie heeft en enten wil delen mag ons steeds contacteren. (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

 

doordragende peer colette

 

 

doordragende blauwe bes

Perpetua® Blueberry (Vaccinium x 'ORUS-61-1')

Doordragende blauwe bessen zijn een nieuw fenomeen. Het verhaal gaat van start in 1963 wanneer in Wonmouth (Maine USA) een blauwe bessenplant wordt gevonden die vrucht draagt in de herfst. De vinder stuurt deze vondst op naar de nationale blauwe bessencollectie in Corvallis, Oregon. In 2000 gaat Chad Finn, een vermaarde kleinfruitveredelaar, aan de slag met het uitzaaien van de vruchten van deze blauwe bes die vrij bestoven werden in de collectie. Heel wat zaailingen blijken het doordragend karakter van één van de ouders te bezitten. Uit deze zaailingen wordt één plant geselecteerd die de naam Orus 61-1 krijgt. Deze blauwe bes draagt vrucht in de vroege zomer, net als andere blauwe bessen, en draagt een tweede keer in de herfst wat de plant uniek maakt. 

Het ras mag niet vrij vermeerderd worden en kreeg de marketing naam Perpetua (soms ook onder de naam Brazzleberry aangeboden). Voorlopig lijkt het nog niet verkrijgbaar in Europa.

(de foto links is niet van het ras Perpetua)

 

 

 

doordragende vijg

 

Brown Turkey (Texas everbearing fig)

Door kenners verguisd, toch nog steeds een belangrijk en productief vijgenras voor de lage landen. Het sterke punt van Brown Turkey is dat de vijg die in ons klimaat vaak twee keer vrucht draagt en af rijpt. Eén keer in de vroege zomer op de toppen van éénjarig hout ( takken gevormd vorig jaar) en één keer in de herfst op ditjarig hout (toppen van takken gevormd in het huidige groeiseizoen).  

De zomer van 2018 was zo warm en droog dat een aantal vijgen zoals Brown Turkey gewoon buiten konden drogen aan de plant.

 

 

 

 

  

doordragende perzik

 

Everbearing peach

Eind 19de eeuw duikt deze doordragende perzik op in Amerikaanse catalogi. De perzik zou vrucht dragen van het begin van de zomer tot het najaar. Ideaal dus om vorstschade te voorkomen want bij perzik is dit toch wel een heikel probleem aangezien de boom vaak in maart al bloeit en de bloesems nog tot half mei kunnen beschadigt raken. 

Waar 'o' waar is deze boom nog te vinden? Deze zouden we bijzonder graag eens testen in de "Haal meer uit je tuin" tuin.

 

 

 

Doorzoek de site

 

pcNieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte van al onze acties.

 

Kies alle manieren waarop u wilt horen van Haal meer uit je tuin vzw:

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Voor informatie over ons privacybeleid, bezoek onze website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

 

 

 

 Word jij ook lid?

enkele ledenvoordelen:

  • kortingen: maar liefst 20 % korting op aankoop van struiken en bomen, 20 % op zaden en 10 % op deelnameprijs van cursussen en workshops die we organiseren 
  • Deelname aan leerrijke evenementen: bijvoorbeeld proeverijen van fruit
  • Toegang tot exclusieve rassen en plantensoorten uit onze collectie. Niet alleen als opgekweekt plantgoed. Binnenkort komen er ook stekken en enten beschikbaar voor leden

 lidmaatschap 2024

Lid worden kan door 24 € over te maken op de rekening van Haal meer uit je tuin vzw met vermelding van je naam en e-mailadres BE67 9731 7244 2287

Vzw Haal meer uit je tuin
Regentwijk 17
3890 Gingelom

Ondernemingsnummer BE 0670.733.818
Rekeningnummer IBAN: BE67 9731 7244 2287
e-mail: haalmeeruitjetuin@gmail.com

Op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je in op de nieuwsbrief (bovenaan de pagina) of volg de instagram- of facebookpagina van haal meer uit je tuin

 | Algemene voorwaarden | | GDPR en privacybeleid |