logo

Gember kweken: 4 opties

gember zelf kweken

 

 

 

 

 

Gember is fantastisch. Het geeft gerechten en theemengelingen een pittige hartverwarmende smaak. Vooral in de winter gebruiken we graag gember. Enig minpuntje, deze plant is hier helemaal niet makkelijk te kweken. In 2016 gingen we aan de slag met wat experimenten om deze specerij in eigen tuin te verbouwen. Als gauw realiseerden we ons dat we ons niet enkel moesten focussen op de echte gember, dat echt wel een tropisch gewas is, maar dat de plant nog veel broertjes en zusjes heeft die hier makkelijker aarden en er enigzins wat naar smaken.

 

 

 

chinese gember

 

Chinese gember (Boesenbergia rotundifolia)

Prachtige plant. Deze hadden we vorig jaar voor het eerst in de tuin. In het voorjaar kweekten we de plant op vanuit een wortelstok (stukje gember) gekocht in de Aziatische winkel (toko). In de zomer lieten we de plant in de serre staan. Begin oktober verhuisden we de plant naar de vensterbank waar hij jammer genoeg weg kwijnde gedurende de winter. Ons huis is nogal donker, vermoedelijk te donker voor deze plant. Maar we proberen het zeker opnieuw!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

gember als kamerplant

 

De "echte gember" (Zingiber officinale)

Mijn moeder had begin 2016 redelijk wat gember gekocht en merkte dat die spontaan begon scheuten te maken. Ze vroeg of we daar iets mee konden aanvangen. Uiteraard! Een experimentje was geboren en werd de start van een heuse zoektocht naar kweekmethoden voor gember. De jonge planten werden op de broeibak geplaatst waar ze zich aanvankelijk goed voelden. Wie dit blog al een tijdje volgt weet dat we meestal komkommers op de broeibak plaatsen in de zomer. De gember bleef (in pot) in de schaduw staan van de komkommers. Ze deden het niet slecht maar ze werden wel wat geremd in hun groei omdat ze in pot bleven staan. Op de foto zie je een foto van de planten op 1 februari 2017. Het jaar nadat ze in de serre stonden dus. Eind 2017 hebben we dit experiment stop gezet en eerlijk gezegd is het er niet meer van gekomen om gember opnieuw te planten. Tot dit jaar dan toch.

Vraag ons dus niet wat de beste manier is om gember te kweken. Het is ons nog niet gelukt om tot de oogst te raken. Maar er is hoop dat we dat weldra te weten komen. In de USA zijn er heel wat kleinschalige tuinders mee bezig om teeltrecepten te ontwikkelen omdat de teelt zo lucratief is en ja, vorig jaar werd er ook in Vlaanderen onderzoek gestart op het proefcentrum voor groenteteelt in Kruisem. Ze behaalden meteen zeer mooie resultaten (weliswaar in een verwarmde serre). Dus als heel veel tuinders aan deze teelt werken komt er vast wel een hele hoop bruikbare info uit die ons allemaal verder helpt.

 Wij proberen alvast de methode uit die uit de doeken gedaan wordt in dit you tube filmpje. De (bio)gember staat sinds begin februari binnen. Heel stilletjes aan wordt hij wakker. Het gaat alvast een pak trager dan zoete aardappel broeien. We houden jullie op de hoogte! 

Ps: heb je al succesvol gember gekweekt en heb je enkele goede tips? Stuur ons gerust een mailtje (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) We delen de info via oa deze website.

  

 

myoga gember in de serre

Myoga gember (Zingiber mioga)

Tot nu toe is dit de meest koude tolerante gember die we getest hebben. In het begin kweekten we de plant buiten. Of is het te zeggen, probeerden we de plant buiten te kweken maar dat was geen groot succes. Onze tuin is vrij droog. Enerzijds omdat die gelegen is in droog haspengouw en anderszijds door het grote hoogteverschil. Na twee pogingen buiten waarbij de myoga gember na zijn winterslaap telkens terug ontwaakte maar niet uitgroeide en er dus ook niets te oogsten was besloten we om de plant te verhuizen naar de serre. In één seizoen tijd explodeerde het plantje tot een krachtige strook. Tegenwoordig hebben we meer dan genoeg myoga :-)

Jonge scheuten en bloemknoppen zijn de delen van de plant die je gebruikt in de keuken. Tot hiertoe jammer genoeg nog geen bloemen gezien. De scheuten zijn wat scherper van smaak dan de echte gember. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

Laos gember als eetbare kamerplant

 

Laos/ Thaise gember (Alpinia galanga)

Deze staat al jaren in onze (niet verwarmde) veranda. Ik gaf een stekje aan een vriend die de plant in een pot opkweekte in de woonkamer. Wat ik hier mee wil zeggen: de plant kan tegen lage temperaturen maar het blijft een tropische plant. Kweek je hem in warmere omstandigheden dan ligt de opbrengst een heel pak hoger.

Maar toch, de foto onder is getrokken op de dag dat dit artikel gepubliceerd werd (4/04/21) en zelfs op het eind van de winter, dus wanneer de plant een hele winter in de schaduw gestaan heeft houdt hij kranig stand. Een taai tropisch gewas!

Van deze plant gebruik je net zoals bij echt gember de wortelstok en de jonge scheuten. Laos heeft een zachtere smaak dan gewone gember. Volgens onze vriend (die een echt cocktailmeester is) heel goed bruikbaar in cocktails. We hebben nog een proevertje van hem tegoed :-) 

 

 Foto boven: Laos gember in een warme, zonnige woonkamer. Onder: in de halfschaduw in onze onverwarmde veranda.

laos gember koude veranda

 

Doorzoek de site

 

pcNieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte van al onze acties.

 

Kies alle manieren waarop u wilt horen van Haal meer uit je tuin vzw:

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Voor informatie over ons privacybeleid, bezoek onze website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

 

 

 

 Word jij ook lid?

enkele ledenvoordelen:

  • kortingen: maar liefst 20 % korting op aankoop van struiken en bomen, 20 % op zaden en 10 % op deelnameprijs van cursussen en workshops die we organiseren 
  • Deelname aan leerrijke evenementen: bijvoorbeeld proeverijen van fruit
  • Toegang tot exclusieve rassen en plantensoorten uit onze collectie. Niet alleen als opgekweekt plantgoed. Binnenkort komen er ook stekken en enten beschikbaar voor leden

 lidmaatschap 2024

Lid worden kan door 24 € over te maken op de rekening van Haal meer uit je tuin vzw met vermelding van je naam en e-mailadres BE67 9731 7244 2287

Vzw Haal meer uit je tuin
Regentwijk 17
3890 Gingelom

Ondernemingsnummer BE 0670.733.818
Rekeningnummer IBAN: BE67 9731 7244 2287
e-mail: haalmeeruitjetuin@gmail.com

Op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je in op de nieuwsbrief (bovenaan de pagina) of volg de instagram- of facebookpagina van haal meer uit je tuin

 | Algemene voorwaarden | | GDPR en privacybeleid |