banner deze week

Nu in de tuin

01/12/19

Kurkuma en andere knollen

De eerste kurkuma ooit geoogst! Wow, zo blij dat dit gelukt is :-) Experimenten met knollen en wortels zijn altijd extra spannend. Het hele jaar door zie je alleen wat er boven de grond gebeurd. Welke schatten er onder de grond te vinden zijn dat weet je pas bij de oogst, het moment van de waarheid.

(Natuurlijk waren we geen hele week bezig met die Kurkuma oogsten dus nog enkele herfstige oogstfoto 's bijgevoegd...)

 

belgische kurkuma

Deze kurkuma komt uit de koude serre. Vorige week kreeg de plant een tikje door de vorst. Alleen het bovengrondse deel werd geraakt. Veel geleerd, ik denk dat de oogst volgend jaar nog een stuk uitbundiger wordt. (wordt vervolgd)

knol heggerank bryonia dioica

Deze monsterknol is niet eetbaar! Kan je geloven dat de heggerank (Bryonia dioica) in onze tuin zo 'n gigantische knollen maakt? De knol was eigenlijk nog groter want een deel bleef zitten bij het rooien.
Waarom hebben we heggerank in de tuin als die niet eetbaar is? Het antwoordt is simpel. De uitbundige klimmer is een fantastische bijenplant.

spontane radicchio

Eens winter wordt het pas duidelijk hoeveel radicchio er in de tuin staat. Ook radicchio is één van die spontane groenten waar we niet naar hoeven om te kijken. Prachtige groente! In de zomer mooie blauwe bloemen, in de winter prachtige rode kroppen.

koolrabi Gigant

Deze is eindelijk op! 20 dagen van gesnoept (en de helft weg gegeven). 6.7 kg woog deze jongen. Van dit ras gaan we zeker en vast zaden kweken in de toekomst. Lekkere koolrabi met zeer hoge opbrengst. Het grootste deel hebben we gewoon rauw opgegeten.

keldergroenten

De laatste knollen en wortels gaan de kelder in. Rechts op de foto: winterse stamspinazie, aka kaasjeskruid. Kan je gewoon wokken of bereiden als spinazie. In de tray links op de foto hebben we netelwortels ingepot. Die gaan ook de kelder in. Binnenkort hebben we dan gebleekte neteltopjes! (we mikken op kerstmis :-) )

banner waarom klein

25/11/19

Zot van de herfst

Nee, nee dit zijn geen foto 's uit april. Geloof het of niet maar er zijn best wel wat planten die echt van de herfst houden. Kom, we doen "een toerke in den hof"

herfstkolen

Aangezien het zomerhalfjaar steeds warmer en droger wordt zaaien we steeds meer kolen voor de winter om ze vroeg in het voorjaar uit te planten als potplant. Ottobrino is een vroeg romanesco type, Choupin en Couer de Boeuf zijn vroege spitskolen.

micro veggies

De rijtjes hebben wij gezaaid, de spontane plantjes zijn winterpostelein. Welke kooltjes dit zijn? Gewoon slasnoepjes. Raapsteel, tatsoi, etc.. die we laat gezaaid hebben op vrijgekomen plaatsen in de serre en die we in de loop van de winter op eten als grote kiemen.

spontane sla

Heel wat spontaniteit op de buitenbedden. Sla kiemt vaak voor de winter. Die rode sprietjes is rode melde. Daarnaast zie je ook nog schorseneer en achteraan look. Al dit spul kunnen we gebruiken om slaatjes te maken.

pastinaak zaad

Nu de dagen korter zijn is er ruim tijd om weer wat nieuwe stukken te schrijven. Heet van de naald: de luie teelt van pastinaak. Staan er vouten in of onjuistheden of heb je nog andere ervaringen met deze geweldige wortel. Laat maar weten ;-) ps: op de foto zie je ongeschoond vers pastinaakzaad;

 

banner waarom klein

 

10/11/19

Noten kiezen

Gisteren waren we te gast (voor de eerste keer ooit) op een notenevent. Je kon er noten proeven en met ervaringsdeskundigen praten over hun favoriete notelaars. Want een ras kan wel lekker zijn maar dan weet je nog niet of het om robuuste bomen gaat en hoeveel ze produceren. Echt interessant om een bezoekje te brengen aan zo 'n event wanneer je van plant bent om zelf in de toekomst een notelaar te planten. Best weet je dan op voorhand wat je kan verwachten van het notenras dat je aanplant want noten die plant je niet voor heel even, wel voor het leven!

walnoot Rode donau

Rode Donau, de kleur is het belangrijkste aspect. De smaak was gewoontjes en de noot nogal moeilijk te kraken. Let eens op de wanddikte van de noten (noten mag ik hier eigenlijk niet zeggen want een walnoot is een steenvrucht botanisch gezien)

notenweekend groendekor

Talrijke rassen konden geproefd worden. De deelnemers kregen een beoordelingsblad zodat later in kaart kan gebracht worden hoe lekker de "gemiddelde" notenliefhebber een ras vond.

noten eric van de plas

Er zijn nog geduldige mensen op deze wereld. Eric zaait en selecteert noten. Eén van zijn rassen is komeet. Een nogal puntige noot met best een goede smaak!

noot Marcella

Een andere topnoot is Marcella. Een ras van zaaier Frank. Nog zo 'n man met een bijzonder groot hart voor walnoten. Hij kan wel 20 jaar wachten tot een zaailing vrucht draagt!

vorstschade noten vermijden

Ook notenbomen worden geraakt door lentenachtvorst. Dat ligt nog vers in het geheugen door de diepe nachtvorst eind april 2018. Een aantal leden van de notenwerkgroep zijn bezig met in kaart brengen welke noten laat bloeien. Laatbloeiende rassen vermijden de nachtvorst. Sommige noten bloeien pas in juni (zelfs juli is al geregistreerd!) Zeer interessant project!

gevonden noten

Je hebt vast al gehoord van fruithunters. Wist je dat er ook notenjagers actief zijn in Vlaanderen? Dit zijn de vondsten van Wim, een gepassioneerde hunter. 

schade noten groene halsbandparkiet

Ook noten worden getroffen door nieuwe plagen. De noten van deze kweker werden belaagd door de groene halsbandparkiet.

hazelnoten rassen

Een andere noot waar we zelf enorm veel interesse voor hebben zijn hazelnoten. Die blijven een stuk kleiner en zijn met weinig tevreden. Een overzicht van de rassen die voorgesteld werden.

banner waarom klein

 

04/11/19

De laatste keer zaaien dit jaar?

Om een praatje voor te bereiden wandel ik altijd even de tuin in. Dan heb ik gelijk een goede intro en heel wat educatief materiaal! Gelijk heb je een goed overzicht van wat we deze keer weer uitgespookt hebben in de tuin.

koolrabi giant

Dinsdag geef ik een praatje "alles over kolen" voor Velt Kortenberg. Dan slachten we deze jongen: een koolrabi van het ras Gigant. In de rasbeschrijving staat deze gigantische knollen zacht van smaak zijn. Dat klopt helemaal! Ik kan dit ras alleen maar aanraden. Wat een formidabele smaak. De koolrabi op de foto weegt maar liefst 6.4 kg.

koriander proeverij

Korianderproeverij. Op instagram hadden we deze week een reeks over onze serre experimenten van dit jaar. Mexicaanse koriander kweekten we voor de eerste keer dit jaar in de serre. Na het posten op instagram ontstond het idee dat we eigenlijk al onze "korianders" eens tesamen zouden moeten proeven. voila, bij deze: onze favorieten: de gewone koriander samen met vietnamese koriander op de eerste plaats. Tweede plaats Mexicaanse koriander. Derde plaats, Japanse koriander (uiterst links, Houttuynia cordata).

olifantenlook oogsten

Vandaag hebben we onze zaadjes opgeruimd en het plantschopje "aan de wilgen gehangen". We gaan voor de rest van de maand "waarschijnlijk" niets meer zaaien. Wat ging er dit weekend nog in: look, wintergraan en een paar andere meerjarige groenten,.....

banner waarom klein

28/10/19

Korte dagen, lange avonden

Winteruur of zomeruur. Daar trekken de planten zich allemaal niet zo veel van aan. De dieren dat is een ander paar mouwen. En wij? Verplichte rust? Ho maar, langere avonden = meer tijd voor andere dingen. Zaadjes inpakken, inspirerende boeken lezen en voluit wegdromen over nieuwe tuinplannen en speciale gewassen die we eens moeten testen.

Van speciale gewassen gesproken. Dat doet er mij aan denken dat ik de Nepalese spinazie hier nog niet getoond heb.

nepalese spinazie

"Nepalese" spinazie. Merci Marc om die mee te brengen voor ons uit het verre Nepal! Bij de eerste zaai dit voorjaar schoot de spinazie direct op. De najaarszaai doet het wat beter. Eens benieuwd of deze goed produceert in de winter. Het is alleszins een koolachtige, een soort mosterdblad maar de smaak is vrij mild. Veel info hebben we over dit gewas niet. Weet jij er meer van? Deel het gerust.

herfstframboos

De herfstframbozen doen hun naam eer aan. Volle productie. Met het zonnige weer van de afgelopen dagen valt de smaak al bij al wel mee. Heel zoet zijn ze jammer genoeg niet meer. op de foto zie je ook hoe de Wisteria (blauwe regen) die naast de frambozen staat zijn tentankels uit spreid. Heb uw naaste lief en omarm ze.

ananassalie

Ananassalie staat nu volop te bloeien. De eetbare bloemen zijn net suikerbommetjes. Zo zoet! Een echt snoepje.

banner waarom klein

 

 Word jij ook lid?

enkele ledenvoordelen:

  • kortingen: maar liefst 20 % korting op aankoop van struiken en bomen, 20 % op zaden en 10 % op deelnameprijs van cursussen en workshops die we organiseren 
  • Advies: ieder lid kan inschrijven op een adviessessie waar we je verder helpen 
  • Deelname aan leerrijke evenementen: bijvoorbeeld proeverijen van fruit (vanaf najaar 2021) 
  • Toegang tot exclusieve rassen en plantensoorten uit onze collectie. Niet alleen als opgekweekt plantgoed. Binnenkort komen er ook stekken en enten beschikbaar voor leden

 lidmaatschap een jaar

Lid worden kan door 19 € over te schrijven op de rekening van Haal meer uit je tuin vzw BE 67 9731 7244 2287 met vermelding lidmaatschap + je naam en e-mailadres

Doorzoek de site

 

pcNieuwsbrief

Ontvang twee keer per jaar onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al onze acties.

 

Kies alle manieren waarop u wilt horen van Haal meer uit je tuin vzw:

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Voor informatie over ons privacybeleid, bezoek onze website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

 

 

 

  

 

 

duurzame toekomst zonder texttekst duurzame toekomst