banner deze week

Nu in de tuin

19/10/20

Wintertuinieren: nieuwe probeersels

Onze camera draait overuren met het webinar wintertuinieren in het vooruitzicht. Maar hoe vaak geraken we afgeleid! Er is gewoon weer te veel te ontdekken!

ps: Het webinar is voorbij maar wordt binnenkort zeker en vast opnieuw georganiseerd. Wil je op de hoogte gehouden worden. Stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en we houden je op de hoogte

 

infographic winter tuinieren klein

We maken zelfs onze eigen infographics voor het webinar. Allez ik zal "we" maar vervangen door Elena šŸ™‚

 

boompeper Capsicum pubescens

Een zomer/winterspecerij. Onze meerjarige boompeper (Capsicum pubescens). Veel te veel! we hebben al best wat pepertjes uitgedeeld maar de plant blijft maar gaan.

Boessenbergia rotuna chinese gember

Een nieuwkomer. Boessenbergia rotunda, Chinese gember. Vandaag uit de serre gehaald en verplant in een pot om binnen op de vensterbank verder te laten groeien. Wel al eens even gepiept, de eerste piepkleine gembertjes hangen er aan dus hopelijk groeien ze mooi voort tijdens de winter. 

bupleurum falcatum

Ah yes! Een jaar na zaaien komen deze jongens uit. iets dat wel vaker gebeurt bij schermbloemigen. Bupleurum falcatum. Zou een groente zijn in Armeniƫ.

banner waarom klein

 

16/10/20

Paw paw proeverij

Het blijven "speciallekes". Ik vind dat ze smaken naar banaan met een scheutje rum en Elena beschrijft ze eerder als lekkere rijpe mango. Kort samengevat. We zijn akkoord dat ze verheerlijk zijn. Gisteren zijn we wat rassen gaan voorproeven bij Steven die het plantgoed van de samenaankoop opkweekt. Heel mooie dingen gezien en veel lekkers geproefd.

Ter info: De samenaankoop najaar 2020 is ondertussen afgerond maar als je je inschrijft op onze nieuwsbrief wordt je automatisch op de hoogte gehouden als er een nieuwe van start gaat.

 

oogst zonder handbestuiving paw paw

Interessant feit 1: Steven bestuift de bomen niet met een penseeltje. Als het over de bestuiving van paw paw gaat zijn de meningen heel verdeelt. De ene liefhebber zegt dat hij geen fruit krijgt als hij niet handmatig bestuift. De andere zegt dat het wel lukt als je de natuur zijn gang laat gaan. Zou het iets te maken hebben met het aantal bomen dat je staan hebt? Hoe meer bomen, hoe makkelijker de bestuiving is wellicht een logische verklaring. Pas op dit laatste is een veronderstelling, geen wetmatigheid :-) We volgen het eerst verder op vooraleer ons er over uit te spreken.

 

paw paw zaailing

Interessant feit 2: Steven zaait al jaren pitten van de grootste en lekkerste paw paw 's. Wat je op de foto ziet is ƩƩn van die zaailingen. Enorm rijke vruchtdracht. We hoeven ons dus zeker niet te focussen op enkel geƫnte bomen van gekende rassen. Trouwens de oudere rassen van paw paw (Mitchell, Sweet Alice,...) zijn bijna allemaal bomen geselecteerd in het wild. Geƫnte bomen geven wel sneller vruchten en worden vaak minder hoog.

rijke oogst allemaal van zaailingen paw paw

Interessant feit 3: de "proof is always in the pudding". Er zitten verschillen qua mondgevoel tussen de rassen afhankelijk van de hoeveelheid zaden. Bij het ene ras kan je de schil wel opeten, bij de andere geeft dat een minder aangename nasmaak. En vooral handig om te weten is, wacht tot ze echt goed helemaal rijp zijn. Bij iets mindere rijpheid zijn ze nog altijd lekker maar dan missen ze de rijke volledige smaak.

Conclusie: we hebben al een paar paw paw 's staan maar hebben ons weer laten verleiden om er nog enkele bij te bestellen om te planten in het nieuwe eetbare park dat we aanleggen waar leden de komende jaren allerlei fruitgewassen kunnen bekijken en proeven. 

 

banner waarom klein

 

 

 

 

03/10/20

Boskip en andere oogst

De zomergewassen zijn stilaan op hun retour. De herfstregens zijn begonnen en voila de zwammen komen tevoorschijn. Een heel interessante periode met een rijke oogst. Vorige week deden we een supervondst in onze nieuwe tuin. Op Ć©Ć©n van onze hoogstam kersen vonden we een zwam die we al heel lang eens wilden proeven. Chicken of the woods oftewel boskip in het Nederlands (de zwam is ook wel gekend als zwavelzwam). Jammer van de kerselaar. Maar zo is het leven zeker, de ene gaat en nieuw leven ontstaat.

 

boskip chicken of the woods

Al enkele jaren heb ik echt zin om "chicken of the woods" te proeven. Een paddenstoel die zou smaken zoals kip. Wel we kunnen het verifiĆ«ren, het is een lekkere zwam. De textuur is echt helemaal zoals kip. Toch altijd even verifiĆ«ren met enkele degelijke boeken voor we proeven. Maar bij deze was niet veel twijfel mogelijk. Alle determinatiekenmerken klopten netjes.

gesneden poulet de bois boskip chicken of the woods oftewel zwavelzwam

 Zelfde zwam na het in reepjes snijden. Echt stevig en vlezig. EĆ©n zwammetje was genoeg voor twee maaltijden :-)

 

DSC 8965

Het moeilijkste in dit seizoen is beslissen wat we gaan eten :-)

 (oogsttafel klaargezet voor een moestuincursus) 

 

september oogst festival

Nog een oogstbeeld van afgelopen week als uitsmijter om het af te leren :-) 

banner waarom klein

 

 

 

 

 

18/09/20

Bloeiende pinda 's

En wat zie ik daar.. Ja! Onze eerste bloeiende pinda. Joepie :-) Altijd leuk om nieuwe gewassen te testen! De subtropische gewassen voelen zich trouwens in hun nopjes nu het terug behoorlijk warm is. ... En de eendjes, die trekken zich niet veel van de temperatuur aan, zolang ze maar in de vijver kunnen spelen.

 

pinda in bloei

Close up van pinda 's gezaaid uit een pakje vogelvoer. Geen ras dus. Gewoon eens zien hoe de plant het doet bij ons; Maar ik kan al verklappen dat we volgend jaar rassen gaan zaaien.

Luffa

Luffa is ook nog volop aan het produceren.

kleine chayote vrucht

Overal verschijnen nu de kleine vruchten van Chayote. Ze hebben nog een maandje tijd om uit te groeien.

rijpheid vijg testen

Zo eet ik mijn vijgen het liefst, net opengebarsten. Dan ben je zeker dat ze rijp zijn :-) De vijgen zijn superzoet op dit moment. Het loont trouwens niet alleen voor de smaak om ze zelf te telen. Daarnet zag ik er liggen in de supermarkt, 99 cent per vijg!. Een boompje is dan snel terug betaald.

jonge barbarie eendjes

De kleine gangsters. Altijd mooi om ze bezig te zien in het water maar ze hebben de oeverbeplanting al stevig aangepakt. Alle hosta 's, eeuwig moes, etc... zijn gemillimeterd.

banner waarom klein

06/09/20

Lekker fruit ontdekken, gewoon in eigen tuin

Oh zo veel lekker fruit rijp op dit moment! Iedere keer we in de tuin komen zijn er wel andere vruchten te proeven. Een klein foto overzichtje van wat rijp is en wat nog moet komen.

Voor wie fruit wil gaan planten: Het najaar is de ideale periode. Omdat velen van jullie ons vroegen om plantgoed organiseren we voor het eerst een samenaankoop voor bijzondere fruitbomen en -struiken. Je verneemt er alles over in onze nieuwsbrief die volgende week zondag verschijnt (update: ondertussen verschenen, bestellen kan nog tot 19/10 via deze lijst). Abonneren op de nieuwsbrief kan nog via het inschrijvingsvakje aan de rechterkant.

 

satsuma okitsu

"Okitsu", een satsuma. Eerste jaar dat we dit boompje hebben maar al mooie vruchten. Ik denk dat we nog meer citrussen gaan aanschaffen. Zo 'n mooie bomen. Hopelijk is het fruit zo lekker als het er uit ziet. Maar dat weten we pas binnen enkele maanden natuurlijk. We houden jullie op de hoogte.

kweepeer Aromatnaya

Kweepeer "Aromatnaya" . Wat is er speciaal aan? Wel 2 dingen. "Aromatnaya" is een kweepeer die je uit het vuistje zou moeten kunnen eten. Eerste jaar dat we er vrucht op hebben (voor de duidelijkheid = ze zijn nog niet rijp). Reden 2: deze boom is gestekt en staat op eigen wortel (dus niet geƫnt).

olijf Alberquina

Een buitenbeentje. Olijf "Alberquina". Deze gaan we wel niet uit het vuistje snoepen :-) (heb ik ooit eens gedaan in het zuiden uit onwetendheid maar ik kan me nog steeds de smaak herinneren....).

violette de Sollies

Vijg "Violette de Solies". Bijna rijp. Op dit moment eten we vooral vijgen van "Gris de Saint Jean", "Everbearing" en "Ronde de Bordeaux"
Op het blad zie je nog wat schade van de vijgenskeleteermot. Daar hebben we vooral last van bij bomen die in de serre staan. Buiten valt dat wel mee.

appel topaz samen met roos piro 3

Appel "Topaz", door snoei houden we de boom mooi compact. Links in beeld de bottelroos "Piro 3". Deze roos is dus speciaal veredeld voor de productie van rozenbottels en meer specifiek fruit met een zeer hoog vitamine C gehalte.

 

banner waarom klein

.

 Word jij ook lid?

enkele ledenvoordelen:

  • kortingen: maar liefst 20 % korting op aankoop van struiken en bomen, 20 % op zaden en 10 % op deelnameprijs van cursussen en workshops die we organiseren 
  • Advies: ieder lid kan inschrijven op een adviessessie waar we je verder helpen 
  • Deelname aan leerrijke evenementen: bijvoorbeeld proeverijen van fruit (vanaf najaar 2021) 
  • Toegang tot exclusieve rassen en plantensoorten uit onze collectie. Niet alleen als opgekweekt plantgoed. Binnenkort komen er ook stekken en enten beschikbaar voor leden

 lidmaatschap een jaar

Lid worden kan door 19 ā‚¬ over te schrijven op de rekening van Haal meer uit je tuin vzw BE 67 9731 7244 2287 met vermelding lidmaatschap + je naam en e-mailadres

Doorzoek de site

Ā 

pcNieuwsbrief

Ontvang twee keer per jaar onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al onze acties.

 

Kies alle manieren waarop u wilt horen van Haal meer uit je tuin vzw:

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Voor informatie over ons privacybeleid, bezoek onze website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

 

 

 

  

 

 

duurzame toekomst zonder texttekst duurzame toekomst