banner deze week

Nu in de tuin

06/01/21

En dan is er de vraag: wat eten we vandaag?

Kiezen wat je gaat klaarmaken is niet altijd makkelijk. Maar er zijn subtiele suggesties die de keuze makkelijker maken. Chayote zei dat hij rijp was (er zat een plekje op), de emmer yacon (in de kelder) was gewoon te vol, de pompoen lag in de weg, de aardappelen omdat we echt zin hadden in gratin en Madeira Vine daar moesten we een nieuw receptje voor proberen om ons artikel over die fantastische maar onbekende plant af te werken. En bij deze staat dat artikel online en kunnen wij genieten van onze geroosterde groenten. Smakelijk!

Ziezo, het artikel staat online: Madeira vine een klimmer met pit en veel, heel veel potentieel

 

exoten klaarmaken

De Sarpo Mira aardappelen en de look hebben we niet benoemd :-)

banner waarom klein

27/12/20

Eindejaarscadeautjes

De dagen worden terug langer! Vandaag hadden we al twee minuten meer licht dan op 24/12, de winterzonnewende. Dat op zich is al de grootste cadeau. Licht is voor ons onmisbaar om ons goed te voelen. In Scandinavië of andere noordelijke locaties gaan wonen zien we daarom zeker niet zitten omwille de veel te donkere winters.

Bon, terug naar de cadeautjes. Heel wat vrienden en kennissen mochten we blij maken met de zsazsalmanak. Mme Zsazsa heeft er weer een pareltje van gemaakt. Wij mochten de moestuintips verzorgen :-)

In 2020 mochten we ook een heel lang voor seizoenen schrijven, het ledenblad van Velt. Et voila, een cadeautje voor jullie, deel 1 staat nu online.

Tip: Als je wil weten hoe lang de dagen in jouw buurt precies zijn, zie hier een toffe website: https://www.sunrise-and-sunset.com

 

 We wensen jullie een fantastisch eindejaar en een nog veel mooier 2021 met uiteraard weer een pak moestuinplezier!

 

lena kerstman

Hopelijk hebben jullie een fijne kerst gehad! Zie hier de kerstvrouw "des huizes "in actie.

zsazsalmanak

And yes, we mochten ook samen bouwen aan een heel toffe zsazsalmanak. Alleen al voor de mooie getekende portretten van ons door mme zsazsa zouden wel al mee doen!

schrijfsels

We hebben in 2020 weer heel wat geschreven. Voor seizoenen mochten we een heel jaar lang een moestuinrubriek verzorgen. Natuurlijk hebben we het niet alleen gehad over de klassiekers; Je kent ons nu toch al een beetje he 🙂 Voila, het cadeautje: we hebben zonet het eerste deel online geplaatst. Veel leesplezier!

banner waarom klein

 

20/12/20

Winterfruitdelicatessen

Winterfruitdelicatessen van het moment. Vers en uit bewaring. Al het fruit staat aan de achterdeur. Niet om het te bewaken maar wel om te genieten van de mooie kleuren en ook om dagelijks te gaan snoepen natuurlijk 🙂

winterfruit

Lekker op dit moment (in het mandje) appel Goldrush en peer Le Lectier (super sappig). Op de achtergrond Satsuma "Okitsu". Die hebben we het eerste jaar en is echt wel revelatie. Begin november al rijp in de koude serre en zeer goed aroma. Nu zijn we op zoek naar nog meer lekkere citrussoorten. Als je tips hebt, altijd welkom. Dan weten we wat te bestellen voor kerst 🙂

tamarillo winterfruit

Met eindejaar ligt tamarillo in heel wat supermarkten. Is niet zo moeilijk te kweken als kuipplant. In de winter komt er wel wat luis op maar daar groeien ze in het voorjaar weer netjes door. Niet dat we ze met kilo 's eten maar af en toe een vrucht gaat er wel in.

kiwi excellent winterfruit

Ah, deze week kregen we een heel mooi cadeau van eens van onze leden, Lode uit Sint-Truiden. Hij heeft een supermooie kiwi staan tegen de gevel van het huis (we zullen in de zomer eens foto 's posten) en hij heeft ieder jaar massa 's kiwi 's. Onze kiwi wordt volgend jaar acht jaar dus we leven op hoop. Want van de meeste mensen die een kiwi geplant hebben horen we dat ze volop beginnen te dragen vanaf het achtste jaar na planten. Een heel welkome aanvulling op de rest van ons winterfruit. Merci Lode!

banner waarom klein

18/12/20

Zeven zadenzeven

De afgelopen jaren kregen we al verschillende keren, eigenlijk iedere keer we een foto over zaden schonen posten, de vraag waar we die mooie zadenzeven haalden. Awel, van Lieven David van Velt kreeg ik ooit de gegevens van een heel vriendelijke Oostenrijkse vrouw die ze maakt. En ik post die link nu om niet iedere keer opnieuw naar haar gegevens te moeten gaan zoeken in oude mails 🙂 Je kan haar vinden op www.holzsiebe.com, we zijn na al die jaren nog steeds tevreden van de zeven en ja de hele set zijn zeven stuks!

ps: de vrouw op de foto is niet de Oostenrijkse vrouw van de zeven

 

assepoetser zadenpoetser

banner waarom klein

02/12/20

Je moe nie worry nie

Er komt een nieuwe zadenactie. We kregen afgelopen dagen wat mailtjes met de vraag wanneer het nieuwe aanbod online komt. Awel dat is nu zondag, op sinterklaas. Het is toch niet eerlijk dat wij grote kindjes niks krijgen? Nog vier nachtjes slapen 😉

 zaden schonen

Familieweekend. Even van de situatie profiteren dat we zoveel volk beschikbaar hebben om een hands- on workshopke te doen rond zaden schonen 🙂

bijou sluimerwt

wat is er nieuw in deze zadenactie? Wel "Bijou" komt dit jaar voor de eerste keer beschikbaar. Hele grote peultjes (en ook de bloemetjes zijn niet mis)

nine star perrennial

Deze is terug van weg geweest. Nine star perennial broccoli. Deze meerjarige bloemkool is één van onze tuinjuweeltjes. Eindelijk terug genoeg zaad in stock om op te nemen in onze zadenactie. Wees er snel bij zondag want de stock van dit zaad gaat altijd heel snel!

banner waarom klein

 

 Word jij ook lid?

enkele ledenvoordelen:

  • kortingen: maar liefst 20 % korting op aankoop van struiken en bomen, 20 % op zaden en 10 % op deelnameprijs van cursussen en workshops die we organiseren 
  • Advies: ieder lid kan inschrijven op een adviessessie waar we je verder helpen 
  • Deelname aan leerrijke evenementen: bijvoorbeeld proeverijen van fruit (vanaf najaar 2021) 
  • Toegang tot exclusieve rassen en plantensoorten uit onze collectie. Niet alleen als opgekweekt plantgoed. Binnenkort komen er ook stekken en enten beschikbaar voor leden

 lidmaatschap een jaar

Lid worden kan door 19 € over te schrijven op de rekening van Haal meer uit je tuin vzw BE 67 9731 7244 2287 met vermelding lidmaatschap + je naam en e-mailadres

Doorzoek de site

 

pcNieuwsbrief

Ontvang twee keer per jaar onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al onze acties.

 

Kies alle manieren waarop u wilt horen van Haal meer uit je tuin vzw:

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Voor informatie over ons privacybeleid, bezoek onze website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

 

 

 

  

 

 

duurzame toekomst zonder texttekst duurzame toekomst